»

Hekerski napad na Irskem ohromil delovanje zdravstvenega sistema

Slo-Tech - Komajda se je rešil en velik hekerski napad, že poteka drugi. Na Irskem so morali ugasniti večji del informacijskega sistema, ki ga uporablja tudi zdravstvo. Iz HSE (Health Service Executive) so sporočili, da so se za ukrep odločili iz previdnosti, potem ko je hekerski napad prizadel vse jedrne dele nacionalnega informacijskega sistema. Sistema niso v celoti ugasnili, saj še vedno delujejo klinični sistemi in program cepljenja proti covidu-19, ki tečeta na ločeni infrastrukturi. Nedelujoč pa je sistem za naročanje, izdajanje in obdelavo napotnic. Urgence delujejo, bolnišnice pa imajo različne težave, odvisno do prizadetosti.

Odgovornosti za napad še ni prevzela nobena skupina. Prav tako ni jasno, ali za njim stoji izsiljevalska programska oprema in zahteva po odkupnini. Posamezni pregledi že odpadajo, denimo nosečnic, ki še niso v 36. tednu. Ponekod normalno delujejo onkološki oddelki in operacije, medtem ko radioterapija in slikanja ne. Glavna težava je nedostopnost sistema za...

9 komentarjev

Hekerji napadli univerzitetni klinični center v Brnu

Slo-Tech - Drugo največjo bolnišnico na Češkem, univerzitetni klinični center v Brnu, je prizadel hekerski napad, zaradi česar so morali odpovedati vse nenujne operacije in nekatere bolnike prestaviti v druge bolnišnice. Podrobnosti o napadu še niso znane, ga je pa danes potrdil češki urad za internetno in informacijsko varnost (NÚKIB), takoj ko so izvedeli zanj. Napad je potrdil tudi češki premier Andrej Babiš.

V bolnišnici policisti, računalniških strokovnjaki in NÚKIB ugotavljajo, kaj se je zgodilo in kako čim prej vzpostaviti normalno delovanje bolnišnice. Direktor bolnišnice Jaroslav Štěrba je za češke medije dejal, da nekateri sistemi delujejo, a da je odpovedal informacijski sistem, tako da ni možno prenašati podatkov med sistemi in dostopati do baz podatkov. Poleg glavnega kliničnega centra sta prizadeti tudi pediatrična klinika in porodnišnica. Napad se je zgodil okrog 2. ure ponoči.

Bolnišnica se ni ustavila, je pa delo zaradi ročnega pisanja izvidov in receptov upočasnjeno....

67 komentarjev

British Airways zaradi kolapsa IT sistema odpovedala večino današnjih letov

vir: BBC
BBC - Pred slabo uro je zaradi velike napake v informacijskem sistemu britanski letalski prevoznik British Airways odpovedal vse lete iz Heathrowa in Gatwicka. Ti naj bi se nadaljevali ob 19. uri. Podjetje je sicer priznalo, da ima težave po vsem svetu, vendar še odkrivajo, kaj točno se dogaja. Zato tudi niso želeli napovedati, kaj se bo dogajalo z drugimi leti prevoznika. So pa pri BA zatrdili, da ni šlo za hekerski napad.

Kljub drugačnim navedbam BA pa o težavah z leti britanskega podjetja pa že poročajo iz Rima, Prage, Milana in še mnogih drugih mest. Zato mnogi tudi ne verjamejo BA, da ni šlo za hekerski napad.

37 komentarjev

Shadow Brokers razkrili tudi orodja, s katerimi naj bi NSA nadzorovala predvsem arabske banke

Slo-Tech - Objava hekerskih orodij NSA pretekli petek na spletu vsak dan odpira nova vprašanja. Skupek programskih rešitev ameriških digitalnih vohunov, ki jih je objavila skupina hekerjev Shadow Brokers, je NSA očitno uporabljala tudi za nadzor tujih finančnih sistemov. Na udaru naj bi bile predvsem arabske in južnoameriške banke, branilci ameriške nacionalne varnosti pa naj bi dostop do podatkov dobili z vdorom v mednarodni bančni informacijski sistem SWIFT.

Zgodbe zaenkrat (v primerjavi s petkovo zgodbo o vdiranju v Okna) še nihče ni komentiral. NSA na vprašanja Reutersa (seveda) ni odgovorila. Vdor v SWIFT pa je zanikal eden izmed partnerjev platforme podjetje EastNets iz Dubaja. EastNets sicer ni komentiralo...

5 komentarjev

Hekerski napadi povzročajo tudi fizično škodo na infrastrukturi

Slo-Tech - O hekerskih napadih pišemo sorazmerno pogosto, a so večinoma omejeni na kraje podatkov, v manjšem številu primerov pa gre še za zlorabe. Škoda pri tem nastane, a je "nevidna". Precej redko pa se zgodi, da hekerski napad povzroči fizične poškodbe na infrastrukturi - najodmevnejši primer je seveda napad Stuxneta na iranske centrifuge, ki so zaradi okužbe nepravilno delovale, kar je onemogočalo bogatitev urana in jih je tudi fizično poškodovalo. Najnovejše poročilo o računalniški varnosti, ki ga je izdal nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehnologiji (BSI), kaže, da se taki primeri še vedno dogajajo.

Neimenovano jeklarno v Nemčiji je namreč napadla hekerska skupina, ki je s ciljanim ribarjenjem (spear...

6 komentarjev

Ameriška vojska se zaradi zagotavljanja večje informacijske varnosti odloča za nabavo Mac-ov

Schneier.com - Kot poročajo na Forbes.com se je ameriška vojska odločila, da bo v prihodnosti v večjem številu uporabljala računalnike Apple z operacijskim sistemom OS X.

Razlog?

Računalniki naj bi bili bolj varni, hekerski napadi nanje pa težji.

Po ocenah ima ameriška vojska v uporabi približno 700.000 namiznih računalnikov, od tega je približno 20.000 Mac-ov. Ameriška vojska večje število Mac-ov nabavlja od avgusta 2005, ko je general in vodja vojaške informatike Steve Boutelle v govoru poudaril, da morajo biti vojaški informacijski sistemi bolj diverzificirani. Kot je namreč znano so monokulturni sistemi veliko manj odporni na napade, kar velja tudi za informacijsko tehnologijo.

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske bo večja diverzifikacija na področju operacijskih sistemov vojski prinesla tako ugodnejše cenovne pogoje pri nabavah (zaradi povečane konkurenčnosti), kot tudi povečanje informacijske varnosti.

Očitno ima razbijanje monopolov tako ekonomske, kot tudi varnostne posledice...

37 komentarjev