»

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Prvi virus za mobilne telefone, ki se širi preko MMS in bluetootha

24 ur - Commwarrior.A je ime novega virusa, ki straši po omrežjih mobilne telefonije.

Bojevnik je črv, ki rije po mobilnikih z operacijskim sistemom Symbian Series 60. Za širjenje uporablja sporočila MMS in bluetooth. Ko z njim okužimo telefon, seveda takoj začne iskati druge telefone, ki so dosegljivi preko bluetootha, hkrati pa prečeše še imenik in tako na dva načina potrka na mobilnike vaših prijateljev in znancev ter naključnih 'blizu sedečih' neznancev z Modrimzobom™ ;)

Datoteke imajo končnico .sis, imena se v primeru bluetootha naključno spreminjajo, pri uporabi...

17 komentarjev

All your hosts are...

Vnunet - Še ena bednabedna zlo-raba znane izjave, torej. SQLsnake virus je danes eden bolj aktivnih, po napovedih hekerjev pa naj bi bil skupaj z ostalimi "nimdami" le preskušanje zmožnosti. Kaj bi se zgodilo, če bi se pojavil virus, ki bi v roku nekaj ur okužil milijon ali deset strežnikov? Klik!

0 komentarjev

Nov virus na pohodu (W32.Goner.A@mm)

Slo-Tech - Ker sem trenutno v šoli, se mi svojih novic ne ljubi pisat, zato objavljam vaše. Ta je od Mateja Kovačiča.

Spet nov virus, ki se širi podobno kot ostali iz družine @mm, le s to razliko, da ta virus uniči tudi antivirusni program in firewall - pobriše datoteke vseh znanih protivirusnih programov in požarnih zidov. Če se okužite, lahko zlobni hekerji vaš računalnik uporabijo za DOS. To jim sicer verjetno ne bo uspelo, saj naj bi administracija virusa potekala preko IRC kanala, ki pa je že zablokiran. Ocenjujejo, da je virus okužil že preko 100.000 računalnikov. Orodje za odstranitev virusa najdete tukaj!. Klik!

18 komentarjev

Protivirusna zaščita v prihodnosti

The Register - Že kar dolgo časa nazaj sem poročal, kako so na Japonskem mobilni telefoni začeli klicati policijsko postajo in povzročati razne neprijetne stvari. Vzrok za to je bil virus, ki je, če me spomin ne vara, Japonske mobilce okužil preko raznih e-mailov. Ker postajajo mobilni telefoni in ostale mobilne naprave vedno bolj razširjene in ker je vedno več servisov, ki delujejo preko teh naprav, se bo jasno povečala tudi količina virusov, ki bodo obsedali te naprave. Trend Micro gleda v prihodnost in razvija protivirusne programe, ki odkrivajo nevarno kodo v Javanskih ali Active X programčkih (applets). Trend Micru se skeniranje programčkov zdi tako posrečena metoda, da so se odločili, da ta način patentirajo. Seveda pa skeniranje programčkov na mobilnih napravah ni niti slučajno lahko opravilo, saj imajo te naprave precejšnje pomnilniške omejitve. Sicer s patentiranjem tega postopka ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da podobne programe razvijajo tudi pri podjetjih, kot so NAI,...

0 komentarjev

Opravičilo

Jaz - Hja, nekateri ste še zasledili novico o nekem novem virusu. Po manjšem raziskovanju pa sem ugotovil, da je to sporočilo najverjetneje samo eno od verižnih pisem. Tako da se vam za to novico opravičujem, če pa vseeno dobite pošto s takim naslovom je pa nikar ne odpirajte.

8 komentarjev

Nov e - poštni virus

The Register - Hm, ponavadi tega ne objavljamo, a ta virus ima nov, že kar genialen način, da prepriča uporabnika, da ga požene. Lepo po vrsti. To je še eden tistih virusov, ki uporabljajo visual basic skriptni jezik, tale virus pa izpiše tole sporočilo:

Subject line: Here you have, ;0)
Message text: Hi:
Check This!
File attachment: AnnaKournikova.jpg.vbs

Huh, virus se predstavi kot slika Anne Kournikove? Če to ni podlo...kakorkoli že, če dobite tako sporočilo, ga kar lepo pobrišite.

5 komentarjev