»

Linuxov podsistem v Windows dobil grafično okolje

Slo-Tech - Linuxov podsistem v Windows, ki podpira čedalje več pravih Linuxovih funkcij, dobiva še grafično okolje. Microsoft je ta teden vanj dodal podporo za grafični izris, torej bodo delovale vse aplikacije za Linux z grafičnim vmesnikom. Novo funkcijo so poimenovali WSLg. WSLg vsebuje vse potrebno (Wayland, X server, pulse audio server), da lahko Linuxove grafične aplikacije komunicirajo z Windows

To pomeni, da je možno v Windows pod Linuxovim podsistemom pognati na primer spletni brskalnik za Linux in gledati videoposnetke na YouTubu. Novost je za zdaj na voljo le članom programa Windows Insider (potreben je Windows Build 21364), kar pa lahko vsakdo postane brezplačno, nato pa prijavi svojo namestitev Windows v testno Insider. To pomeni, da se bodo takoj nalagale vse posodobitve s kanala Dev.

90 komentarjev

Izšla nova verzija Windows 10

Slo-Tech - Z izidom Windows 10 smo se po Microsoftovih besedah poslovili od izhajanja novih verzij, temveč bo odslej vse skupaj eno kontinuirano nadgrajevanje. Obljubljajo, da bodo vsako leto izdali dve večji posodobitvi, kamor sodi tudi tokratna. Windows 10, ki je po tem tolmačenju zadnji Windows, je danes dobil novo nadgradnjo. Windows 10 November 2019 Update ali verzija 1909, kot se tehnično imenuje, je bolj podobna servisnim paketom (Service Pack), ki smo jih poznali v Windows NT, kot pa novi inačici Windows 10. Večina novosti je skritih pod pokrovom, kjer bodo prinesle hitrost, stabilnost in zanesljivost, medtem ko novih funkcionalnosti ni veliko.

To bomo opazili že pri hitrejši namestitvi, saj nova verzija v resnici sedi na Windows 10 May 2019 Update in ne predstavlja novega operacijskega sistema. To hkrati pomeni, da je precej manj možnosti, da gre kaj katastrofično narobe, kot se je zgodilo z zadnjo posodobitvijo. Nova verzija, ki se namesti sama ali pa ji pomagamo, bo h končnim...

45 komentarjev

Microsoft pokazal verzijo Windows z Linuxovim jedrom

Slo-Tech - Microsoft je izdal novo predogledno verzijo Windows 10 (Windows 10 Insider Preview build 18917), ki prinaša težko pričakovani WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2). To pomeni, da je sedaj Linuxovo jedro za Windows v celoti na voljo.

WSL 1 je omogočal poganjanje nekaterih Linuxovih programov pod Windows, a je šlo za precej okorno emulacijo. WSL 2 pa je pravcato Linuxovo jedro, dasiravno malce prilagojeno, ki teče v ločenem podsistemu v Windows in omogoča poganjanje aplikacij ELF64. Namestimo ga lahko v virtualno okolje, če imamo že nameščen WSL 1. Microsoft pravi, da se bo navidezni stroj zagnal samodejno ob zagonu, a bo porabil zelo malo pomnilnika, moč pa ga bo tudi ugasniti. Linux v WSL 2 uporablja jedro 4.19 in tehnologijo za Azure.

WSL 2 bo v končni različici, ki bo izšla v prvi polovici...

100 komentarjev

Windows 10 bo dobil podsistem s pravim Linuxovim jedrom

The Windows Blog - Microsoft je v Windows 10 že naredil velik korak k podpori za Linux, ko je v operacijski sistem vgradil podsistem za Linux. Ta je v bistvu Microsoftova koda, ki prevaja Linuxove API-je v obliko, ki jo razume jedro Windows NT. Rezultat je emulacija Linuxovega jedra 4.4, ki pa deluje v nekaterih primerih precej počasneje in ne dopušča uporabe Linuxovih gonilnikov. Emulacija ni popolna, saj nekaterih (zlasti novejših) API-jev ni, drugi pa so realizirani zgolj delno. Zato je toliko bolj dobrodošla vest, da bo nova verzija Windows 10 vsebovala celotno Linuxovo jedro kot podsistem.

Windows Subsystem for Linux 2, kot se bo imenoval, bo polno Linuxovo...

81 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano

Microsoft - Microsoft je danes izdal prvo javno dosegljivo predogledno verzijo prihajajoče nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, ki prinaša podporo za Linuxov podsistem in univerzalno prenosljivo Cortano. Končna inačica bo brezplačno na voljo vsem lastnikom Windows 10, trenutna predogledna verzija (build) 14316 pa je omejena na člane programa Windows Insiders.

Poleg basha (ki ga bo treba posebej vklopiti, saj šteje med razvijalske funkcije, dodati v Windows Feature in potem še prenesti ustrezno okolje iz Windows Store) in Cortane, ki zna posredovati obvestila z drugih naprav z Windows Mobile ali Androida, je novosti še več. Bash je namreč le najbolj izpostavljeno Linuxovo orodje, bo pa Windows 10 v svojem Linuxovem podsistemu podpiral poganjanje izvršljivih datotek za...

99 komentarjev