»

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Navijanju prijazen Tualatin

Overclockers Australia - Ko smo že mislili, da se bodo procesorji, grajeni v 0.13 mikronski tehnologiji navijali hvaležno kot leni dijak po narejenem popravnem izpitu (heh [:D]), smo bili nad sposobnostmi procesorjev razočarani. Edini pravi 0.13 mikronski procesorji so bili Pentiumi 4, saj so nekateri model 1600 navili že na 2400 in več ter ga razglasili kot Celerona 300A sedanjega časa. No, pri Avstralcih izgleda to ne velja, saj je neki navijalec svojega Tualatina pripravil do delovanja na zavidanja vrednih 1722 MHz - in to z 80 W peltierovim elementom, kar je za današnje pogoje razmeroma malo.

9 komentarjev

Težave pri AMD-ju in 0,13 mikronih

X-Bit Labs - Na x-bit labs-ih špekulrajo o mogočih težavah novih AMD-jevih procesorjev in z njihovimi 0,13 mikronskimi jedri. Ta temeljijo na zelo nizkih frekvencah novih XP procesorjev (prvi 0,13 mikronski XP bo 1,8 GHz, kar je za samo 66 MHz več od najhitrejšega 0,18 mikronskega XP +2100, Celeroni so naredili preskok z 1 GHz na kar 1,5 GHz), visoki voltaži (iz 1,75 V na 1,65 V, Intel pa iz 1,7 V na 1,5 V) ter koncu partnerstva z Motorolo in prehod na UMC in izgradnjo nove 0,13 mikronske tovarne v Singapurju. Celotna novica tu.

1 komentar

Intel in AMD imata težave

X-Bit Labs - S čim točno imata težave tokrat? Sedaj naj bi se šlo o tem, da imata oba giganta velike težave pri prehodu na 0.13 mikronsko tehnologijo. AMD je imel v svojem roadmapu načrt za prehod na novo jedro Thoroughbred v prvem četrtletju prihodnjega leta. Tako naj bi vsi Athloni XP, ki naj bi presegali 1666 MHz (2000+ in več) bili grajeni na novem jedru. Tudi Intel vztraja, da bo sedmega januarja predstavil 0.13 mikronski Pentium4 Northwood procesor. Za vsako ceno, se ve. Pri Intelu lahko pričakujemo, če se bodo držali roka, procesor grajen v slabši tehnologiji zaradi nedodelanosti novih naprav. Čisto možno je, da bo predstavitev stekla uspešno, dobavljivost bo pa na psu. Pri AMDju se jim ne gre toliko za nohte, saj lahko iz Athlona XP iztisnejo toliko, da bo stabilno deloval na višjih frekvencah od 1666 MHz. Lahko pa, enostavno, preložijo izid. Sicer nam bo pa vse jasno v začetku drugega tedna prihodnjega leta. Vsaj tako pravijo na X-Bit Labs....

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Intel predstavil Northwooda

več strani - Na IDFju so Intelovci predstavili prve primerke novih 0.13 mikronskih Pentiumov4 s kodnim imenom Northwood. Novi procesor se od starega Pentiuma4 razlikuje v veliko stvareh. Že fizično je povsem drugačen, saj je izdelan s finejšo tehnologijo, ima pa tudi drugačno pakiranj (mPGA478) s 55 dodatnimi nožicami. Poleg tega ima kar 512KB L2 predpomnilnika, deluje pa pri 1.3V. Northwoode bomo predvidoma ugledali v tretji četrtini tega leta, predstavljeni pa bodo pri 2GHz. Še nekaj slikic z Akibe.

0 komentarjev