»

Nenamerni klici v sili zaradi funkcije v Androidu

vir: BBC
BBC - V Veliki Britaniji se spopadajo s poplavo nenamernih klicev na številko za nujno pomoč (999), ki jih najverjetneje sprožajo posodobljeni androidni telefoni. Iz vodstva NPCC (National Police Chiefs Council) so sporočili, da vse nujne službe trenutno beležijo rekordno število klicev. Razlogov je več, eden najpomembnejših pa je nedavna posodobitev Androida. Podobne težave so tudi v Evropi.

Najnovejša posodobitev Androida je prinesla nov način, kako poklicati na pomoč. Če gumb za vklop, ki je na telefonih ob strani, pritisnemo petkrat ali večkrat, bo telefon poklical na pomoč. Funkcija ni nova, saj jo je Android 12 dobil že leta 2021, a posodobitve med uporabnike pronicajo le počasi, ko jih proizvajalci vključijo v svoje telefone oziroma izdajo nove modele. To se je sedaj zgodilo v Veliki Britaniji.

Situacija naj bi se poslabšala s posodobitvijo na Android 13. Google pojasnjuje, da je implementacija funkcije odvisna od proizvajalca. Ti namreč določijo, ali bo funkcija na neki napravi...

30 komentarjev

Samsung bo štiri leta nadgrajeval Android na telefonih

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi kdo želel kupiti androidni telefon prav od Googla, je poleg nenačičkanega operacijskega sistema tudi daljša podpora s posodobitvami kakor pri konkurenci. A tudi tod se Google ne more kosati z Applom, ki svoje iphone nadgrajuje tudi do šest let. Sedaj jima želi štrene mešati Samsung, ki je najavil podaljšanje podpore za svoje naprave, ki so izšle po letu 2019. Večino jih bodo s posodobitvami zalagali štiri leta.

Pri Androidu sicer obstajata dve veji posodobitev. Varnostne posodobitve iste verzije Androida so sorazmerno pogoste, saj jih Google pripravlja mesečno, seveda pa je od proizvajalca telefona odvisno, kako pogosto se bodo znašle pri uporabnikih. Nadgradnje na novo (pod)verzijo Androida pa so redkejše. Samsung je sporočil, da bodo varnostne posodobitve sedaj dostavljali štiri leta, nadgradnje na sveže verzije Androida pa tri. Doslej je Samsung štiri leta krpal telefone s čipom Exynos, sedaj pa bo to veljalo za vse.

To pa ne pomeni, da...

17 komentarjev

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Slo-Tech - V torek je Google izdal novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za mobilne telefone, Android 11. Glavne novosti niso nobena skrivnost, saj smo jih spoznali že v vseh predoglednih verzijah. Android 11 tudi nima nobenega kodnega, delikatesnega imena, saj jih je Google z Androidom 10 ukinil. Koda novega Androida je že na voljo v AOSP, torej lahko kmalu pričakujemo poplavo modificiranih verzij. Bolj pa nas vsakokrat zanima, kdaj bo uradna verzija na voljo tudi za druge telefone, ne le Googlove pixle. To pot je situacija v resnici precej bolj rožnata kot sicer, saj je nova verzija takoj na voljo za vse telefone Pixel 2 in novejše ter za nekatere telefone proizvajalcev OnePlus, Xiaomi, OPPO in realme. Posodobitev se obeta že v naslednjih dneh, a tudi tu se skriva kavelj. Gre za beta verzije, ki jih dobimo, če smo prijavljeni v Developer Program.

Uporabniki ostalih, v Sloveniji prvenstveno razširjenih znamk in modelov, pa bodo morali počakati nekaj mesecev, kot smo pri Androidu...

6 komentarjev

Več kot milijarda androidnih naprav ne dobiva več varnostnih posodobitev

Verzije Androida v uporabi maja 2019

Slo-Tech - Velik problem androidnih naprav je razpršenost platforme, saj še danes v aktivni uporabi najdemo naprave z verzijami Android od 4.4 (ki je izšla leta 2013!) do najnovejšega Androida 10. Temu botruje obnašanje proizvajalcev naprav, ki bi morali prilagoditi nove verzije za svoje naprave, a pogosto že za dve leti stare naprave tega ne počno. V britanski potrošniški organizaciji Which? so izračunali, da več kot 40 odstotkov naprav z Androidom ne dobiva več posodobitev in varnostnih popravkov. To ni le estetski problem ali manko funkcionalnosti, temveč predstavlja varnostno tveganje.

Ocenjujejo, da so verzije starejše od Androida 8 varnostno tvegane in neprimerne za uporabo. A ob zaključku minulega leta je dobrih 40 odstotkov naprav poganjalo Android Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream (2011) ali Gingerbread (2010). V letu 2019 tudi Google sploh ni izdal nobenih popravkov za Android, starejši od verzije 7.0 (Nougat). Skupno to pomeni, da je...

53 komentarjev

Android 10 je tu

Slo-Tech - Google je predstavil novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone Android, ki to pot nosi oznako preprosto 10. Verzijo, ki je nastajala pod oznako Q in nima sladkega kodnega imena, bodo najprej dobili Googlovi telefoni Pixel (tudi tri leta stari Pixel 1), do konca leta pa naj bi prispela še na nekaj dražjih telefonov večjih proizvajalcev. Novosti je kar precej, Google pa jih je simbolično posebej izpostavil deset.

Na področju uporabniškega vmesnika bomo opazili celovito podporo Dark Theme, ki telefonu doda temno ozadje in poskrbi za manjšo obremenitev oči ter nižjo porabo...

54 komentarjev

Podpore za Windows 10 Mobile bo konec, Microsoft priporoča Android ali iOS

Slo-Tech - Letos bo Microsoft uradno ukinil podporo za svoj nesojeni mobilni operacijski sistem Windows 10 Mobile, ki ni uspel prepričati uporabnikov, so sporočili iz Redmonda. Podpora se izteka 10. decembra 2019, Microsoft pa vsem uporabnikom svetuje, da čim prej prestopijo na Android ali iOS. Konec podpore pomeni, da ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, čeprav naprave same po sebi ne bodo nehale delovati. Mimogrede - to ni kaj bistveno drugače od nešteto verzij Androida, ki jih proizvajalci telefonov običajno nehajo podpirati že po dveh letih, in odtlej so tudi ti uporabniki brez varnostnih posodobitev.

Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone je svojo pot neslavno končal že julija 2017, njegov...

103 komentarji

Velika večina androidnih telefonov nezaščitena

Slo-Tech - Medtem ko Apple vsaj približno skrbi za red v ekosistemu iOS in uporabnikom ponuja redne nadgradnje, je stanje na androidnem polu bistveno slabše. Kar se tiče verzij operacijskega sistema, vlada prava džungla. Google sicer redno izdaja posodobitve in nove verzije, potem pa se običajno zatakne pri proizvajalcih telefonov. Dokler ti novosti ne spakirajo v obliko za prenos do končnih uporabnikov (OTA), imajo ti nezaščitene telefone. Mnogokrat se zgodi tudi, da starejši telefoni nikoli ne dobijo nadgradenj, pa čeprav jih je Google izdal.

In rezultat je tak, kot ga prikazuje najnovejša študija Univerze v Cambridgeu. V povprečju je bilo v zadnjih štirih letih vsak trenuten ranljivih oziroma nezaščitenih 87,7 odstotka androidnih telefonov. To so merili z lastno aplikacijo...

42 komentarjev