»

Test ASUS-ove P4 plošče

Hexus - ASUS je znan kot eden izmed najbolj zagretih podpornikov procesorjev Penium4, saj kar 50 % proizvodnje predstavljajo ravno ti primerki, ki omogočajo delovanje procesorjev. Kljub še vedno zelo popularnim ploščam, ki podpirajo 423 pinske Pentiume4, pa je bil tudi ASUS prisiljen, da se počasi preusmeri na proizvodnjo plošč z 478 pinskimi podnožji, ki bodo zanle poskrbeti za najnovejše primerke, ki trenutno prihajajo iz Intelovih tovarn. Rodila se je plošča P4T-E, ki se ponaša z že kar tradicionalno ASUS-ovo kvaliteto in legendarnimi overclockerskimi nastavitvami. Edina zavora za razširitv tako kvalitetnih plošč, kot so P4T-E pa zaenkrat onemogoča sorazmerno majhna ponudba zmogljivih ventilatorjev, brez katerih navijalci enostavno ne morejo živeti. Če vas je P4T-E pritegnila, potem si oglejte test na Hexusu..

0 komentarjev

Piškotek za P4 navijalce

Club Overclocker - Navijalci so trenutno najbolj navdušeni nad AMD-jevimi procesorji, saj se kljub dokaj veliki porabi (ki pa ni nič manjša od procesorjev Petnium4) navijajo izredno lepo. Razlogov za priljubljenost AMD-jevih procesorjev je več, vendar je najpomembnejši zagotovo pestra izbira hladilnih pripomočkov - od vodnih hlajenj do izjemno učinkovitih hladilnikov. Intelovci so v zadnjem času malce izgubili na priljubljenosti. Odgovornost za manjšo priljubljenost Intelovih procesorjev lahko očitamo tudi podjetju samemu, saj so Petniumom4 popolnoma spremenili zgradbo. Ravno zaradi spremenjene zgradbe (prehod iz 423 pinskega podnožja na 478 pinsko) je za novejše Penitume4 na voljo sorazmerno malo hladilnikov, vendar pa je eno podjetje vsekakor mislilo na nas in nam pripravilo (sodeč po tem testu) dokaj dober hladilnik, ki bo zadovoljil navijače nasprotnega tabora - P4 Volcano. Hladilnik se obnese dobro, saj ponekod kar opazno prehiti OEM primerke za P4. Zaradi priljubljenosti Thermaltakovih...

0 komentarjev

Nove plošče predstavlja tudi Transcend

X-Bit Labs - Če je kdo rekel, da je jesen čas kislih kumaric, ko se v računalništvu ne dogaja nič pametnega, se kar pošteno moti, saj je novic iz različnih področij kot listja in trave. Zaenkrat prevladujejo bolj tiste o novih matičnih ploščah. Naslednje podjetje, ki je razkrilo svoje načrte je Transcend:
  • TS-AKR4 bo še en primerek v reki najavljenih plošč na obetavnem VIA KT266A, ki bo opremljen s tremi DIMM (podpora DDR SDRAM-u), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 ACR režo. Na plošči bomo našli še 6 USB vtičnic, AC'97 zvočno in LAN kartico. Transcend obljublja, da bodo v ploščo zapekli kar lepo število overclockerskih nastavitev - med drugimi tudi povečevanje FSB v korakih po 1 MHz.

  • TS-ALR4 bo izdelana na podlagi nabora ALi MAGiK 1 Revision C1, ki je eden izmed prvih primerkov, ki podpira najnovejši DDR333 pomnilnik, vendar še vedno le 133 MHz FSB. Plošča bo vsebovala še 3 DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI rež, 4 USB vtičnice, AC'97 zvočno kartico in obljubljene overclockerske nastavitve.

Ti dve plošči bosta...

0 komentarjev

Intel se z i845D pripravlja na ofenzivo

X-Bit Labs - Gotovo ni skrivnost, da so prvi primerki že dolgo napovedovanega Intelovega nabora i845D (DDR podpora) že v laboratorijih proizvajalcev matičnih plošč. Slednji se zadnje čase trudijo, da bodo na podlagi tega primerka izdelali kar najboljše plošče za zahteven trg, na katerem se zadnje čase kar tare različnih matičnih plošč, ki so zgrajene na podlagi konkurenčnih naborov. Bojda je Intelov nabor že v masovni proizvodnji in samo še čaka na januar, ko se uradno začne ofenziva na "DDR Pntium4" tržišče. Do januarja pa lahko proizvajalci v miru napovejo, kakšne matične plošče bomo videli na tržišču.
Eden izmed prvih napovedovalcev je ECS, ki je napovedal ploščo P4IBMD. Plošče sledi novim trendom, zato vanjo ne bomo mogli vtakniti 423 pinskih Pentiumov4, ampak samo 478 pinske primerke. Izdelek bo vseboval 2 DIMM reže, ki bosta poskrbeli za PC1600/PC2100 DDR SDRAM, AGP reža bo skrbela za grafične kartice, za dodatne kartice pa bodo poskrbeli 3 PCI in 1 CNR slot. ECS bo kupcem privoščil še...

0 komentarjev

Test Shuttlove plošče z VIA P4X266 naborom

Accelenation - O zgodovini P4X266 nabora ne mislim izgubljati besed, saj smo ga na Slo-Techu obdelali skoraj do potankosti. Povedal bi samo to, da bo Intel poizkusil storiti vse, da ta nabor nebi prišel na trg. Če mu ne bo uspelo, pa bo poizkusil doseči vsaj zavračanje P4X266 izdelkov v ZDA (ubogi Američani, najprej WTC, potem pa še možna suša prej omenjenih plošč ). Po prvih podatkih mu ne uspeva najbolje, saj se manjši proizvajalci pripravljajo na prvi val. Med malce bolj pogumnimi je tudi Shuttle, ki je sicer poznan proizvajalec matičnih plošč, vendar ne ravno razširjen. Njihov prvi izdelek pa sliši na ime AV40. AV40 je po izgledu povsem klasična matična plošča, ki podpira do 4 GB DDR SDRAM-a, 478 pinske Pentiume4 in vsebuje 1 AGP in 6 PCI rež, ter kar 6 USB vtičnic. Poleg tega pa plošča ponuja tudi overclockerske nastavitve. Kaj pa rezultati? Hja, če bi se P4X266 nabor izkazal za slabega, Intel najverjetneje nebi zganjal takega hrupa, vendar pa se na koncu izkaže, da je P4X266 vse prej kot...

0 komentarjev

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar