»

Pixel Fold se prepogne

Slo-Tech - Google se je vendarle opogumil in izdal telefon, ki ga je možno prepogniti. Neizvirno poimenovan Pixel Fold je neposredna konkurenca Samsungovemu Galaxy Z Foldu, čeprav ju ne moremo zamenjati. Pixel Fold je že vizualen drugačen, ker so njegove dimenzije v raztegnjeni konfiguraciji 139,7 x 158,7 x 5,8 milimetra. To pomeni, da ima zaslon OLED z diagonalo 7,6 palca in ločljivostjo 2208 x 1840 pik (razmerje 6:5), ki se osvežuje s 120 Hz, ščiti pa ga Ultra Thin Glass. Na sredini je pregib opazen, a ne moteče. Ko pa ga zapremo, uporabljamo sekundarni zaslon z diagonalo 5,8 palca (1080 x 2092 oziroma 17.4:9). Telefon ima nekoliko večji rob (bezel) kakor običajni telefoni.

Ne moremo pa mu očitati debeline, ki je v zaprti obliki 12,1 milimetra. V notranjosti skriva Tensor G2 SoC in koprocesor Titan M2. Ima 12 GB pomnilnika LPDDR5 ter 256 ali pa 512 MB prostora za shranjevanje (UFS 3.1). Kamer ne manjka. Zadaj so tri: z 48 milijoni točk in f/1.7, širokokotna z 10,8 MP s f/2.2 in telefoto z...

30 komentarjev

Google predstavil Pixel 4a

Slo-Tech - Leto je naokoli in Googlovemu Pixlu 3a sledijo nasledniki. Google je predstavil novi telefon Pixel 4a, ki ga je napovedoval že mesece, a so zaradi različnih razlogov vedno znova odlagali. Pixel 4a je cenejši model, šibkejša verzija Pixla 4, in bo tako namenjen segmentu, kjer najdemo na primer iPhone SE. Poleg tega bo na voljo tudi model s podporo za 5G in jeseni še Pixel 5, o katerem še ni znano mnogo.

Poglejmo, kaj dobimo za 350 dolarjev, kolikor bo stal Pixel 4a (oziroma 500 dolarjev v verziji 5G). Telefon, ki bo na voljo od 20. avgusta, bo imel najnovejši Android 10 in Googlovo obljubo, da se bo posodabljal najhitreje (logično). Osemjedrni Snapdragon 730 ima dve jedri Kryo 470 Gold z 2,2 GHz in šest jeder Kryo 470 Silver z 1,8 GHz. Prostora je 128 GB in ga ni možno razširiti, pomnilnika je 6 GB. Zaslon meri 5,8 palca in ima ločljivost 1080 x 2340 točk.

Pohvalo si Google zasluži pri fotoaparatu. Kamera, resda ena sama, je enako zmogljiva kot v dražjem modelu Pixel 4. Preizkusi...

51 komentarjev

Google bo popravil Pixel 4 - nekoč v prihodnjih mesecih

Ars Technica - Precej pozornosti je povzročila novica, da se Googlov novi telefon Pixel 4 pri uporabi prepoznavanja obrazov odklene tudi, če predenj postavimo spečega človeka z zaprtimi očmi. Pričakovali bi, da bo Google to ranljivost odpravil, sploh ker gre za edino biometrično funkcijo na tem modelu, a bomo morali še precej počakati. Čeprav je stari sistem v Androidu 4.1 (in seveda tudi Applov FaceID) deloval pravilno, bo Android na Pixlu 4 popravljen šele v prihodnjih mesecih. To je sporočil Google, ki je uporabnikom svetoval izklop sistema.

Zanimivo je, da je imela predogledna verzija Pixla 4 možnost, da prepoznavanje obraza zahteva odprte oči. Iz končne verzije je ta funkcija iz neznanih razlogov izpadla. Google poudarja, da to funkcijo še intenzivno razvijajo in bo nared v prihodnjih mesecih. V vmesnem času lahko uporabljamo klasiko - vzorec, številčno kodo ali geslo. Google dodaja še, da prepoznavanje obraza v Pixlu 4 sicer deluje dobro, saj ga drugi načini, denimo fotografije, ne morejo...

13 komentarjev

Google predstavil novi pametni telefon Pixel 3

vir: Google
Google - Naslednik Googlovega pametnega telefona Pixel 2 se bo pričakovano imenoval Pixel 3 in bo naprodaj od 18. oktobra (v ZDA) oziroma novembra (drugod). Podrobnosti so predstavili na današnjem dogodku v New Yorku, kaj dosti novega pa niti nismo mogli izvedeti, ker so specifikacije in videz telefona na plano pricurljali že pred tem. Na voljo bosta dva modela: Pixel 3 in Pixel 3 XL.

Pixel 3 bo imel 5,5-palčni OLED-zaslon z ločljivostjo 2160 x 1080, verzija XL pa 6,3-palčnega z ločljivostjo 2880 x 1440. Oba imata le eno kamero na zadnji stranici (12,2 milijona točk), čeprav imajo moderni telefoni dandanes često dve. Imata pa dvojno kamero spredaj (8 milijonov točk), kar omogoča širokokotne...

86 komentarjev

Google predstavil telefona Pixel 2 in Pixel 2 XL

CNET - Google je predstavil svoja nova pametna telefona iz serije Pixel, s katerima kani konkurirati iPhonu X, Galaxy Noteu 8 in ostalim paradnim konjem konkurence. Družino Pixel razširjata Google Pixel 2 in Pixel 2 XL, ki je, razumljivo, večji. Poglejmo, kaj bomo dobili za 799 evrov, kolikor bo stal cenejši Pixel 2, oziroma 939 evrov, kolikor bo stal dražji Pixel 2 XL. Verziji z dvakrat večjo kapaciteto (128 GB namesto 64 GB) bosta v obeh primerih stotaka dražji. Prednaročila za oba telefona so na internetu že začeli pobirati.

Glavna razlika med modeloma je v velikosti. Manjši telefon je 5-palčni in ima zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 točk, kar znese 441 točk na palec. Večji šestpalčni model ima OLED-zaslon z ločljivostjo kar 2800 x 1440, kar znese 538 točk na...

94 komentarjev

Google predstavil enkriptirano iskanje

Google - Google je predstavil novo možnost SSL Search, ki omogoča varno enkriptirano iskanje po spletu. Pri običajnem iskanju so podatki, ki se prenašajo med Googlom in uporabniki, vidni vsem vmesnim členom. Z uporabo enkripcije SSL bo Google temu napravil konec, tako da bo sedaj mogoče zahtevke posredovati in zadetke prejeti po šifrirani povezavi.

Že v začetku leta je Google kot privzet način dostopa do elektronskega predala Gmail postavil SSL, sedaj pa je na enak način z naslovom https://www.google.com dosegljiv tudi iskalnik. Varno povezavo prepoznate po ključavnici v statusni vrstici brskalnika in, pri Googlu, tudi po spremenjenem logotipu na naslovni strani.

42 komentarjev

Google predstavil Squared

Levo Wolfram Alpha, desno Google Squared

CNet - Pred približno tremi tedni je Google v okviru svojih eksperimentalnih storitev Labs pokazal prve zametke novega izdelka, ki naj bi bil Googlov odgovor na strukturirano podajanje informacij iz različnih virov Wolfram Alphe. Sedaj je izšla uradna verzija, katere zasnova je podobna. Squared pobere informacije z vseh internetnih vetrov in jih poskuša uporabniku narediti obvladljivejše s predstavitvijo v obliki preglednice. Ali je Google tu opravil svojo domačo nalogo bolje od matematikov? Prvi testi kažejo, da ne.

Poglejmo si povsem banalen primer, za začetek z ameriškega področja, da razvrščevalcema informacij že v prvo ne damo izgovora z eksotičnim kulturnim območjem, kamor bi oba brez sramu...

22 komentarjev