»

Torvalds v Linuxu sprejel smernice za vključujoč jezik

Heise - Razprava o vključujočem jeziku, ki se izogiba stereotipom in neprimernemu besedišču ter jo je pred tednom dni ponovno sprožil Intelovec in razvijalec Linuxa Dan Williams, je dobila svoj odsev tudi v Linuxovem jedru. Gre za terminologijo, kot je master/slave, blacklist/whitelist in podobno, ki bi jo želeli zamenjati z na primer primary/secondary in denylist/allowlist. Linus Torvalds, glavni skrbnik Linuxovega jedra, je Torvalds sprejel malenkostno spremenjen predlog, ki so v bistvu priporočila in splošne smernice.

Razprava, ki je potekala prek elektronskih sporočil teden dni, je prinesla precej argumentov in jo je priporočljivo prebrati. Williams pa je ob svojem predlogu pripravil tudi dokument inclusive-terminology.rst, v katerem je navedel razloge za spremembe in predlagano terminologijo. Na koncu ta dokument ni bil vključen v jedro, ker so se želeli izogniti prisili in netehničnim dokumentom v jedru, ker bi ti vodili le k nadaljnjim razgretim debatam. Je pa Torvalds same...

26 komentarjev

Linus Torvalds je nazaj

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Mesec dni po znamenitem sporočilu, v katerem je izumitelj in skrbnik Linuxovega jedra Linus Torvalds najavil odmor, dokler se ne nauči obnašati, je Linus nazaj. To je v današnjem sporočilu naznanil začasni skrbnik Greg Kroah-Hartman.

V Edinburgu od danes do srede poteka letošnji Open Source Summit, ki se ga udeležuje 40 glavnih razvijalcev jedra in Linus Torvalds. Maintainers' Summit, kjer se običajno srečujejo, so morali letos prestaviti na Škotsko, ker je Torvalds pomešal datume in istočasno rezerviral družinske počitnice na Škotskem. S tem povezani povišani toni so bili povod za Torvaldsov uvid, da ima probleme s komunikacijo, zaradi česar si je vzel odmor. Tega je sedaj konec.

Ali se bodo spremembe, ki so se odrazile tudi v prenovljenem bontonu (code of...

4 komentarji

Linus nekaj časa ne bo skrbel za nove verzije Linuxovega jedra

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Linus Torvalds je danes presenetil s sporočilom, da se za nekaj časa umika z mesta glavnega razvijalca Linuxovega jedra, kjer je že od samega začetka Linuxa. Za odmor se je odločil iz osebnih razlogov, ki pa jih je podrobno pojasnil. "Pogledal se je v ogledalo" in ugotovil, da ima težave v odnosu do ljudi, kar mora popraviti.

Torvalds je znan po občasnih izpadih, kjer je druge programerje, ki pišejo kodo Linuxovega jedra, pa tudi ostale deležnike poslal k vragu. Večidel se je skupnost tega navadila, čeprav nihče ni bil prav zadovoljen z njegovim odnosom do ljudi. Povod za to spoznanje je bržkone zadnji zaplet z Maintainer Summitom, ko je Torvalds pozabil na termin in v tem času rezerviral dopust z družino na Škotskem. Čeprav je predlagal, da se vrh odvije brez...

25 komentarjev

Izšel Linux 4.17

kernel.org - Po pričakovanjih je Linus Torvalds včeraj zvečer sporočil, da je nova različica Linuxovega jedra 4.17 nared. V svojem sporočilu je po stari navadi malce pokomentiral zadnji cikel, hkrati pa se je dotaknil prihajajoče verzije Linux 5. Nove celoštevilske verzije Linuxa vse od Linuxa 3 niso več velika sprememba, čeprav so včasih vseeno kazale na nekoliko večji preskok. Torvalds ocenjuje, da bo čas za 5.0 napočil nekje okrog verzije 4.20. Z njegovimi besedami bo Linux 5.0 nepomemben, a mu bo takrat zmanjkalo prstov na nogah in rokah.

Linux 4.17 je manjše jedro od predhodnika, saj so odstranili podporo za kopico mrtvih platform: blackfin, cris, frv, m32r, metag, mn10300, score in tile. Ker ne gre za veliko verzijo (major release), večjih novosti ni. Med pomembnejšimi...

6 komentarjev

Vse najboljše, Linux!

Slo-Tech - Linux je eden najlepših dokazov, da iz malega raste veliko, zlasti če pri projektu zaradi lastne zainteresiranosti sodeluje veliko pametnih glav. Pred točno četrt stoletja je Linus Torvalds v zdaj že znamenitem sporočilu zapisal, da v prostem času kot konjiček razvija operacijski sistem za računalnike 386 AT, ki pa žal ni prenosljiv in najbrž ne bo nikoli podpiral kaj drugega kot diske AT. Petindvajset let pozneje Linux teče na več kot milijardi telefonov, poganja milijarde omrežnih usmerjevalnikov in druge mrežne opreme, na milijone strežnikov in osebnih računalnikov ter najdražje superračunalnike na svetu. Odprta koda je postala močna konkurenca zaprtokodnim programom in osebni...

49 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 4.3 s podporo za Intel Skylake

Slo-Tech - Deset tednov je mimo in po napovedih je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.3. Za razliko od prejšnje verzije je tokrat vélikih novosti manj in se večina sprememb skriva pod pokrovom. Novo verzijo jedra sestavlja 20,6 milijona vrstic kode v 51.570 datotekah, pri čemer je treba povedati, da gre za bruto številko (ki vključuje tudi dokumentacijo, orodja kot turbostat, datoteke Kconfig ipd.). Vseeno je impresiven podatek, da se je od junija letos število vrstic povečalo za milijon!

Glavna novost v verziji 4.3 je podpora za grafiko Intel Skylake ter osnovna podpora za AMD R9 Fury...

4 komentarji