»

Windows 10 bo v WSL 2 podpiral Linuxove datotečne sisteme

Slo-Tech - V nove verzije Windows 10, začenši z inačico (build) 20211, prihaja podpora za Linuxove datotečne sisteme, ki jih Windows sicer ne podpira nativno (npr. ext4). Predogledna verzija je že na voljo v skupini Windows Insiders v Dev Channel. Novi WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2) bo podpiral funkcijo wsl --mount, ki jo bo treba izvesti v PowerShellu z administratorskimi privilegiji. Omogočala bo pripenjanje fizičnih diskov tako, da bodo vidni kar v Raziskovalcu (Windows File Explorer) v mapi \wsl$.

Ob tem Microsoft poudarja, da ima funkcija za zdaj še tri pomembne omejitve. Prvič, pripeti je možno le cele diske, torej ne posameznih particij. Odpadejo tudi zagonske particije, ker jih pač ne moremo odpeti. Drugič, medtem ko so zunanji diski prek USB normalno podprti, to ne velja za USB-ključke. Tretjič, podprti so le datotečni sistemi, za katere ima Linux privzeto podporo že v samem jedru. Eksotika, ki je v Linuxu podprta s posebnimi gonilniki (NTFS-3G), takisto odpade. V verziji...

15 komentarjev

Novosti z Microsoftove konference Build 2020

vir: Microsoft

Slo-Tech - Letošnja Microsoftova konferenca za razvijalce se je seveda odvijala na daljavo. Organizatorji so sicer štiri dni trajajoči dogodek zgostili v 48 ur nepretrganega dogajanja, na katerem so razkrili Microsoftove prihajajoče projekte, med drugim tudi platformo za kvantno računalništvo Azure Quantum, ki je v omejenem predogledu že na voljo nekaterim partnerjem družbe. Sicer pa je veliko zanimanja požel Project Reunion, ki naj bi končno izpolnil Microsoftova prizadevanja po združitvi aplikacij svoje Universal Windows Platform (UWP) in običajnih Win32 aplikacij. V okviru tega so predstavili tudi WinUI 3, tehnologijo uporabniških vmesnikov za grajenje enotnih Windows aplikacij.

Tisti, ki so MacOSu zavidali njegov Spotlight, so zdaj dočakali okenski ekvivalent: PowerToys Run launcher bo nadomestil zagonsko okence Win + R, v njem pa bomo lahko iskali datoteke, tekoče procese, programe in dodatke, jih zaganjali, v bodoče pa naj bi omogočal tudi prilagojene spletne poizvedbe.

Nov je tudi

7 komentarjev

Microsoft pokazal verzijo Windows z Linuxovim jedrom

Slo-Tech - Microsoft je izdal novo predogledno verzijo Windows 10 (Windows 10 Insider Preview build 18917), ki prinaša težko pričakovani WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2). To pomeni, da je sedaj Linuxovo jedro za Windows v celoti na voljo.

WSL 1 je omogočal poganjanje nekaterih Linuxovih programov pod Windows, a je šlo za precej okorno emulacijo. WSL 2 pa je pravcato Linuxovo jedro, dasiravno malce prilagojeno, ki teče v ločenem podsistemu v Windows in omogoča poganjanje aplikacij ELF64. Namestimo ga lahko v virtualno okolje, če imamo že nameščen WSL 1. Microsoft pravi, da se bo navidezni stroj zagnal samodejno ob zagonu, a bo porabil zelo malo pomnilnika, moč pa ga bo tudi ugasniti. Linux v WSL 2 uporablja jedro 4.19 in tehnologijo za Azure.

WSL 2 bo v končni različici, ki bo izšla v prvi polovici...

100 komentarjev

Windows 10 bo dobil podsistem s pravim Linuxovim jedrom

The Windows Blog - Microsoft je v Windows 10 že naredil velik korak k podpori za Linux, ko je v operacijski sistem vgradil podsistem za Linux. Ta je v bistvu Microsoftova koda, ki prevaja Linuxove API-je v obliko, ki jo razume jedro Windows NT. Rezultat je emulacija Linuxovega jedra 4.4, ki pa deluje v nekaterih primerih precej počasneje in ne dopušča uporabe Linuxovih gonilnikov. Emulacija ni popolna, saj nekaterih (zlasti novejših) API-jev ni, drugi pa so realizirani zgolj delno. Zato je toliko bolj dobrodošla vest, da bo nova verzija Windows 10 vsebovala celotno Linuxovo jedro kot podsistem.

Windows Subsystem for Linux 2, kot se bo imenoval, bo polno Linuxovo...

81 komentarjev

Microsoft pripravil lastno Linuxovo distribucijo

Microsoft - Ker se povečujeta število in obseg internetnih napadov, v katerih so uporabljene pametne naprave in pogosto tvorijo velike botnete, je Microsoft pripravil paket rešitev za zajezitev te kuge. Odgovor se imenuje Azure Sphere in sestoji iz treh komponent, izmed katerih je gotovo najzanimivejša Microsoftova lastna Linuxova distribucija.

Prvi del predstavljajo novi mikrokrmilniki (MCU), ki prinašajo izboljšave na strojni ravni, ki so po Microsoftovem mnenju nujne za gradnjo varnih sistemov. Med drugim gre za možnost nadgradnje programske opreme, uporabo šifrirnih ključev, ki jih ni moč ponarediti, razdelitev programske kode na ločene razdelke (compartmentalization) ipd. Prva naprava, ki bo uporabljala te čipe, ki jih je...

69 komentarjev

Bo Windows 10 Cloud konkuriral Chrome OS?

Slo-Tech - Vsaka nova izdaja Windows 10 je odličen poligon za navdušence, ki v kodi in dokumentaciji iščejo prihajajoče funkcije in verzije. V najnovejši so odkrili, da utegne v prihodnosti iziti Windows 10 Cloud, ki naj bi predstavljal neposredno konkurenco Chrome OS. Obstajata namreč prepričljivi omembi Windows 10 Cloud in Windows 10 CloudN (verzija brez Media Playerja za EU).

Windows 10 Cloud ni verzija, ki bi v celoti tekla iz oblaka kot kakšen Azure, temveč poenostavljena in očiščena verzija Windows, ki bo poganjala le aplikacije s platforme UWP (Unified Windows Platform) iz Windows Store in bo predstavljala konkurenco chromebookom s Chrome OS. Nismo nekaj podobnega že videli? Windows RT je bil namenjen ARM-platformi, pa se ni najbolje obnesel. Toda chromebooki so sedaj tako pribljubljeni, da je...

48 komentarjev

Windows 10 bo dobil bash!

Microsoft - Avtomatizacija opravil s skriptami v bashu je eno izmed področij, kjer je Linux še vedno krepko pred Windows. Nič več, so se odločili v Redmondu, zato so v poletno nadgradnjo z imenom Windows 10 Anniversary Edition (kodno ime Redstone) vključili polno emulacijo basha. Res je, v Windows 10 bo kmalu mogoče uporabljati iste ukaze kot v Linuxovem terminalu, kot so grep, awk ali celo Python in Git.

Windows 10 bo dobil čisto nov WSL (Windows Subsystem for Linux), na katerem bo tekel Canonicalov ubuntujevski vmesnik. Microsoft sicer opozarja, da je WSL za zdaj še v beta stadiju in da vse bash skripte ne bodo nenadoma magično v popolnosti tekle na Windows, se pa želijo temu približati. Tudi integracija ne bo popolna, tako da iz basha ne...

114 komentarjev