»

Hekerski napad povzročil dvodnevni izpad plinovoda v ZDA

Slo-Tech - V ZDA so bili zaradi napada z izsiljevalskim virusom (ransomware) primorani za dva dni ustaviti delovanje kompresorske postaje za zemeljski plin, sporoča US CERT. Identitete prizadetega podjetja sicer niso razkrili, so pa z javnostjo delili nekaj podrobnosti o napadu. Kompresorske postaje so pomembni del omrežja za prenos plina, saj s turbinami in motorji poskrbijo, da se zemeljski plin dovolj stisne (poviša tlak), da ga je možno učinkovito in varno prenašati po plinovodih.

Napad se je začel učbeniško. Zaposleni so dobili zlonamerno elektronsko pošto, kjer je bila povezava do strani, ki je sistem okužila. Napadli so informacijski sistem kompresorske postaje, kasneje pa so se prebili tudi v tehnološki del (operational technology hub). To so strežniki, ki nadzorujejo (SCADA) delovanje strojev na postaji. K sreči niso uspeli okužiti PLC-jev (programmable logic controllers), ki dejansko upravljajo opremo. Da napadalci niso mogli vplivati na delovanje strojev, so v podjetju jasno...

6 komentarjev

Napad na Target ciljal pomnilnik v POS-terminalih

Slo-Tech - Znane postajajo podrobnosti o hekerskem napadu na ameriškega trgovca Target, ki je po dosedanjih informacijah terjal osebne podatke 110 milijonov strank. Oglasil se je predsednik in izvršni direktor Targeta Gregg Steinhafel ter pojasnil nekaj podrobnosti o napadu.

Target je za napad izvedel v nedeljo, 15. decembra lani, in se takoj lotil čiščenja računalniških sistemov, le nekaj dni pozneje pa so obvestili tudi javnost. Napadalci so pred 27. novembrom, ko se je napadal začel, uspeli pridobiti dostop do POS-terminalov in nanje namestiti zlonamerno programsko opremo.

Reuters poroča, da so v tem primeru neznanci uporabili program, ki se imenuje RAM scraper. Gre za način napada, ki se je prvikrat pojavil že daljnega leta 2009, sedaj pa postaja čedalje...

8 komentarjev

Strojni trojanci na integriranih vezjih

Slo-Tech - V zadnjih letih se na področju informacijske varnosti čedalje več govori o problematiki zlonamerne strojne programske opreme (ang. firmware), pa tudi o sami zlonamerni strojni programski opremi oziroma trojanskih konjih skritih v fizični strojni opremi. O prvih smo že pisali (npr. o napadu na krmilnik trdega diska ali zlonamerni strojni programski opremi na mrežni kartici), tokrat pa se bomo spustili prav na nivo strojne opreme.

Trojanski konj oz. trojanec (ang. trojan horse, trojan) je zlonamerna programska koda ali zlonamerna strojna oprema, ki pa ima navidezno koristno funkcijo oziroma je vključena v legitimno in koristno programsko kodo ali strojno opremo.

Strojni trojanci so zlonamerna sprememba integriranega vezja, s pomočjo katere napadalec lahko pridobi dostop do sistema, ali pa mu omogoča izvedbo tim. napada preko stranskega kanala (ang. side channel attack) (prevsem časovnega napada (ang. timing attack) in napada z analizo porabe električne energije (ang. power...

49 komentarjev

Zlonamerna programska oprema napadla ameriške elektrarne

Nadzorni sistemi, ki so ogroženi.

ZDNet - Ena stvar so napredni kosi zlonamerne vohunske programske opreme, kot so (bili) Stuxnet, Flame ali Rdeči oktober, proti katerim pametne zaščite ni, ker jih pišejo vrhunsko usposobljeni strokovnjaki in ker izkoriščajo še neprijavljene ranljivosti v programski opremi. V povsem drugo kategorijo pa sodi običajna malomarnost, ko pomembne industrijske sisteme virusi okužijo zato, ker nimajo nameščenih osnovnih protivirusnih programov, ki bi jih bili zlahka zaznali. Zgodi se tudi v elektrarnam v ZDA.

Ameriški CERT je sporočil, da so odkrili okužbe nadzornih sistemov SCADA v dveh elektrarnah, a ju niso želeli imenovati. Scenarij je zelo običajen. Vektor okužbe je bil nezaščiten USB-vhod, v katerega je zaposleni vključil okužen USB-ključ in...

27 komentarjev

Za napadom na Saudi Aramco bržčas Iran

The New York Times - Analiza napada na računalniške sisteme največjega svetovnega podjetja Saudi Aramco, ki se je zgodil 15. avgusta letos, razkriva verjetne vzroke, namene in storilce. Napad, ki je bil med najbolj uničujočimi med zabeleženimi, je bržkone izvedel Iran kot odgovor na Stuxnet, Flame in druge dovršene trojance, s katerimi sta jih napadala Izrael in ZDA.

Ni presenetljivo, da so za datum izbrali prav 15. avgusta, saj so muslimani letos tedaj obhajali praznik lejletu-l-kadr (27. noč ramadana) in ostali doma. Tistega dne je neznani storilec z dostopom do računalniškega sistema v Saudi Aramcu nanj priključil USB-ključ, ki je vseboval virus Shamoon. Ta se je bliskovito razširil po omrežju in se ob 11.08 uri sprožil. Povzročil je ogromno škode.

...

30 komentarjev