»

Po dolgih letih prodaja računalnikov navzgor

Slo-Tech - Navadili smo se že, da beremo o stagnaciji ali celo upadu prodaje računalnikov, saj po eni strani priljubljenost raste mobilnim napravam, po drugi strani pa se življenjska doba osebnih računalnikov daljša. Lansko leto pa je naposled zrasla tudi prodaja računalnikov, in sicer se je okrepila za 2,7 odstotka v primerjavi z letom pred tem. Prodali so 266,7 milijona računalnikov, so izračunali pri International Data Group. Ocene med različnimi viri nekoliko nihajo, saj je Gartner nameril 261,2 milijona prodanih enot oziroma 0,6-odstotno rast, a v tej oceni niso upoštevali chromebookov in ipadov.

Oboji pa se strinjajo, da je to prva rast po letu 2011. Največji tržni delež je imel Lenovo, ki je prodal 24,3 odstotka vseh računalnikov. Za petami mu sledi HP s 23,6-odstotnim tržnim deležem, sledijo pa Dell s 17,5 odstotka, Apple s 6,6 odstotka in Acer s 6,4 odstotka. Še posebej živahna je bila prodaja na razvitih trgih Severne Amerike, Japonske in Evrope. K rasti v zadnjem četrtletju je...

35 komentarjev

Padanje prodaje osebnih računalnikov traja že rekordno dolgo

Slo-Tech - Prodaja računalnikov se je v minulem četrtletju že osmič zapored skrčila, kar je najdaljše negativno obdobje v zgodovini. V tretjem letošnjem kvartalu so prodali 68,9 milijona računalnikov, kar je 5,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kot pojasnjujejo pri Gartnerju, sta glavna razloga dva: nizko povpraševanje na trgih v razvoju ter podaljševanje življenjske dobe naprav. Ker ima povprečen potrošnik v razvitem svetu tri tovrstne naprave (vsaj računalnik in pametni telefon), osebne računalnike redkeje nadgrajuje. Na trgih v razvoju pa imajo uporabniki raje pametne telefone in tablice kakor osebne računalnike. Prvikrat v zgodovini se tudi dogaja, da ljudje razmišljajo, da svojih osebnih računalnikov ne bi nikoli več nadgradili, saj imajo vse na pametnih telefonih in tablicah.

Nadaljuje se tudi...

116 komentarjev

Po treh letih rast prodaje računalnikov

Slo-Tech - Medtem ko trg pametnih telefonov, tablic in drugih mobilnih naprav močno raste, je prodaja računalnikov v zadnjih letih kvečjemu stagnirala. Rezultati analitikov pri Gartnerju kažejo, da se je trend v zadnjem četrtletju vendarle obrnil, saj so zabeležili rast.

V zadnjem kvartalu minulega leta je bilo na svetu prodanih 83,7 milijona računalnikov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju leto pred tem. Ocenjujejo, da je zamenjava računalnikov s tablicami svoj vrh dosegla leta 2013, sedaj pa se je trend umiril, je opažanja strnil glavni analitik Mikako Kitagawa. Regionalna razdelitev kaže, da je rast posebej izrazita v razvitih gospodarstvih v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, medtem ko je na trgih v razvoju prodaja osebnih računalnikov še vedno šibka. V ZDA je prodaja zrasla za 13 odstotkov, v Evropi...

57 komentarjev

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Prodaja računalnikov porasla skoraj za četrtino

CNet - Analitiki iz podjetja iSuppli so konec tedna objavili rezultate prodaje v računalniški branži za izteklo se četrtletje, ki kažejo nadaljevanje okrevanja. V drugem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 81,5 milijona računalnikov, kar je za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Začetek leta 2009 je bilo eno najslabših obdobij v zgodovini, tako da izrazit porast niti ni presenetljiv.

Glavni motor rasti je bila Azija, povpraševanje na rumeni celini pa je dvignilo predvsem tamkajšnje proizvajalce, torej Asus, Samsung, Lenovo in Acer. Asus je na primer pridelal kar 136,2-odstotno rast, Samsung pa 83,9-odstotno. Največji tržni delež še vedno obvladuje Hewlett-Packard z 19,6-odstotnim tržnim deležem (22,2-odstotna letna rast), sledijo pa mu Acer (13,3-odstotni delež, +47,1 odstotka), Dell (13,1-odstotni...

1 komentar

Prodaja računalnikov končno pozitivna

CNet - Ekonomski kazalci se počasi obračajo na bolje, pri čemer je med zadnjimi tudi prodaja računalnikov. V tretjem kvartalu letošnjega leta se je prodaja PC-jev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej zvišala za 2,3 odstotka, kar je prvo povišanje po devetih mesecih padanja. Pomemben delež k preobratu je prispeval začetek novega šolskega leta, ko prodaja tradicionalno poskoči. Če se bo trend nadaljeval, bo konec letošnjega leta pozitiven za 1,3 odstotka, medtem ko je projekcija za prihodnje leto kar 10,3-odstotno povišanje prodaje PC-jev po svetu. Zanimivo je, da je letos vsa rast posledica boljše prodaje prenosnikov, medtem ko se je namiznikov prodalo manj kot lani. Večina rasti bo sicer posledica povpraševanja iz razvijajočih držav, ki že sedaj pokupijo polovico opreme.

25 komentarjev