»

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

Pentium 4 2.2M v ponedeljek

News.com - Kot kaže, se bomo lahko kaj kmalu nadejali še hitrejših notesnikov, saj bo Intel v ponedeljek izdal že kar 2.2 gigaherčno izvedenko svojega Pentium-4 Mobile procesorja, namenjenega izključno za uporabo v prenosnikih. Od svojega počasnejšega bratca, Pentiuma 4 2.0M, se procesor, razen po frekvenci, ne bo razlikoval. Proizvajalci prenosnikov nameravajo ta procesor vgraditi v vrhunske prenosnike, katerih cena se začne pri 2000 dolarjih. Več informacij tukajle.

0 komentarjev

Zanimiv računalnik

Digit Life - Kljub temu, da VIA C3 ni ravno vrhunski procesor, se lahko v nekaterih pogledih enakomerno kosa z Intelovimi Celeroni. Še več, C3 ni bil nikoli mišljen kot procesor na katerem bi tekle zahtevne kalkulacije, ampak kot procesor, ki bi bil poceni, pripravljen za vgradnjo v vse manj zahtevne sisteme in zaradi majhne porabe enekrije kot nalašč za v lahke prenosnike. Zaradi dokaj nizke cene je C3 kot nalašč za v pisarne, kjer ne potrebujemo ravno procesorjev Pentium 2, Athlonov, Duronov ali kakšnih drugih visokozmogljivih primerkov. Poleg tega pa C3 ne zahteva velikih plošč, ampak je namenjen delovanju na majhnih Flex različicah, ki ne zasedejo toliko prostora in se brez posebnih težav vgradijo v majhna ohišja. In ravno majhnost je ključ do uspeha v svetu poslovnih računalnikov, kjer vedno primanjkuje prostora. Enega izmed takih malih računalnikov so stestirali tukaj. Imenuje se Shuttle SV24 Barebone in vsebuje vse potrebne komponente, razen procesorja C3, ki ga moramo vgraditi sami. Res...

3 komentarji

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
 • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
 • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
 • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
 • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
 • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev

Pentium 4 v prenosnikih

CNet - Omenjene procesorje imamo v omenjenih računalnikih videti v prvi polovici leta 2002 (1.5 GHz, koncem leta 2 GHz), leto kasneje pa tudi procesorje Banias, o katerih je že tekla beseda kak teden dni nazaj.

No, če mi dovolite kratko obnovitev Banias-a: procesorji bodo gradili predvsem na varčevanju energije (nujno potrebne za prenosnike), to bodo dosegali tudi z izklapljanjem delov sebe, ki niso v uporabi. No, glede na to, da pri prenosnikih o 'grafični kartici' ne govorimo s takim, hmm, zanosom, kot pri namiznih pošastkih, ter da prenosniki v prvi vrsti niso namenjeni igranjem iger, zna biti zanimiva tudi novica o naboru čipov 830. Slednji bo namreč vseboval tudi grafični čip, vsled integriranosti pa bo poraba električne energije še manjša. Klik!

0 komentarjev

Govorice o Intel Banias

X-Bit Labs - O Intelovem novem precesorju Banias je še vedno znano sorazmerno malo, vendar pa se iz dneva v dan pojavljajo nove govorice o temu projektu, ki se včasih izkažejo za malce bolj točne, včasih za malce manj. Njihovo pristnost so preverili na X-bit labsih, kjer nam prinašajo nekaj informacij o prihajajočem projektu: Banias bo procesor, ki bo namenjen lahkim prenosnikom, datum predstavitve pa je še daleč, saj namerava Intel poslati čip v proizvodnjo šele v drugi četrtini leta 2003, prve primerke pa naj bi videli julija 2002. Čeprav se o samem čipu še vedno ne ve veliko, pa je v javnost pricurljala novica o Baniasovih chipsetih. Chipseta bosta dva: Odum bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, Monterra pa bo namenjen manj zahtevnejšim, saj bo vseboval integrirano grafično jedro. Znano je tudi, da bo Banias osnovan na popolnoma novem jedru, ki ne bo imel nič skupnega z jedrom Pentiuma 3 ali 4, vendar bo kljub temu vseboval vse napredne ukaze, ki jih vsebuje Penitum4 - tudi SSE2. Ker dela na...

0 komentarjev

Inteli

Slo-Tech - To novico nam je posredoval Nikola Rubin:
Intel bo v ponedeljek (27.08.2001) izdal nove Pentiume, ki bodo delovali na frq. 2 GHz. S tem se bo cena ostalim procesorejem Intel Pentiom cena znižala (nekaterim tudi za več kot 50 %) - izjava Intela. V ponedeljek (27.08.01) bo prav tako izšel novi procesor za prenosnike, istočasno pa bo Intel najavil proizvodnjo novih procesorjev imenovanih "Banias", ki bodo izključno za prenosnike.

0 komentarjev

Intel načrtuje TImno 2

X-Bit Labs - Se še spomnite Timne, Intelovega multipraktik integriranega procesorja? Pokopala jo je ravno njena zasnova, saj naj bi izredno poceni rešitev za ultra lahke prenosnike uporabljala žafransko dragi RDRAM. Urg?
No, Intel se uči iz svojih napak (čeprav prepočasi), pa tudi od ideje integriranega procesorja še ni odstopil. Zakaj tudi bi, saj nekateri analitiki napovedujejo, da bo leta 2002 kar 60% prenosnikov "ultra lahke" kategorije in ravno to je trg, na katerega cilja Intel s timno. Tudi konkurenca na tem področju še ni tako huda, saj je na poti le Transmeta in zadnje čase VIA z Matthewom. Kakorkoli, specifikacije nove Timne izgledajo precej privlačno:
 • P3 arhitektura z dodatnimi ALU enotami (močnejši FPU),
 • 0.13 mikronska tehnologija izdelave,
 • Nekaj podobnega SpeedStep tehnologiji za varčevanje z energijo,
 • 512KB L2 predpomnilnika,
 • SSE-2 podpora,
 • Integriran DDR SDRAM kontroler
Morate priznati, da specifikacije izgledajo precej impresivno in le upamo lahko, da jim bo vse skupaj tudi...

1 komentar