»

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

Dvoprocesorske plošče za Tualatine

X-Bit Labs - O Tualatinskih matičnih ploščah, ki jih samo za nas pripravlja Tyan smo že govorili, vendar pa to ni končni seznam, saj nam to podjetje pripravlja še nekaj zanimivih rešitev, ki jih bodo veseli predvsem tisti, ki v svojem računalniku na vsak način hočejo imeti dva procesorja. Plošči bosta namenjena procesorjem Tualatin:
  • Thunder LE-T (S2518) bo narejena v formatu ATX, za procesor pa bo skrbel nabor ServerWorks ServerSet III LE3. S pomočjo slednjega bomo lahko v 4 nagnjene DIMM reže stlačili kar 4 GB registriranega PC133 SDRAM pomnilnika. Za bolj zahtevne bosta poskrbela 2 64 bitna PCI slota, prav tako pa ne bodo odveč ATI-jeva grafična kartica ATI Rage XL, dvokanalni Adaptecov Ultra160 SCSI krmilnik in Promisov IDE RAID krmilnik.

  • Thunder HEsl-T (S2688) bo osnovana na naboru ServerWorks ServerSet III HE-SL, in s kar 6 DIMM režami v katere bo šlo kar 6 GB PC133 SDRAM pomnilnika. Za zahtevne bodo poskrbeli 4 64 bitni PCI in dva običajna PCI slota. Tu pa bo še dvojna Intelova LAN...

0 komentarjev

Nove Tiger plošče

X-Bit Labs - Podjetje Tyan večina izmed nas pozna kot kvalitetnega in uveljavljenega proizvajalca dvoprocesorskih matičnih plošč za AMD-jeve procesorje, ki pa se zadnje čase uveljavlja tudi na področju Intelovih procesorjev. Ker je Tyan podjetje, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskim rešitvam, so tudi za ta trg ponudili dve plošči, ki lahko poskrbita za dva procesorja naenkrat. Izdelani sta na podlagi nabora VIA Apollo Pro133T in VIA Apollo Pro133A.
  • Plošča Tiger 230T (S2507T) bo zamenjala starejšo Tiger 230 (S2507D). Od slednje se razlikuje po podpori Tualatin procesorjem, drugačnemu tiskanemu vezju (PCB) in po integriranemu Promisovemu ATA/100 RAID krmilniku, ki bo poskrbel za diske. Ostale lastnosti ostajajo enake kot pri predhodniku: ATX format, 4 DIMM reže (podpora 2 GB PC100/PC133 SDRAM), tu pa so tudi AGP 4x ter 5 PCI rež, ter podpora standardu ATA.

  • Plošča Tiger 200T (S2505T) bo prav tako mišljena kot zamenjava za starejšo Tiger 200 (S2505). Nova plošča se od stare razlikuje po...

0 komentarjev

Nova SOYO-va plošča

X-Bit Labs - Čeprav je pozornost usmerjena v DDR SDRAM, se platforme SDRAM razvijajo naprej. Temu priča tudi nedavna predstavitev SOYO-ve matične plošče SY-7VBA 133U, ki bazira na naboru VIA Apollo Pro133T in je namenjena Intelovim Socket370/FC-PGA2 procesorjem s 100 ali 133 MHz FSB. Plošča je oblike ATX in vsebuje 3 DIMM reže, v katere lahko vtaknemo do 1.5GB PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 2 ISA reže. Hm, zanimivo, da se še kdo zanima za praktično mrtvo ISA vodilo, vendar pa bo to prišlo prav marsikateremu računalniškemu zanesenjaku, ki še vedno poseduje hardverski modem, ISA mrežno ali zvočno kartico. Plošča podpira še ATA/100, 4 USB vtičnice AC’97 zvočno kartico, vsebuje pa še VT82C686B South Bridge čip.

0 komentarjev

Test Tyan Tiger MP matične plošče

2CPU - Tyan je v svetu AMD-jevih procesorjev kar dodobra poznan proizvajalec, saj je v tesnem stiku z AMD-jem in izdeluje kar dobre matične plošče. Podjetje se je proslavilo s svojo Thunder K7 matično ploščo, ki je AMD-jih prinesla kar nekaj svežine, saj je le-te izstrelila v orbito večprocesorskih sistemov. Čeprav so bili skrbniki strežnikov nad "gromom" navdušeni, pa so nosove vihali manj premožni, ki bi si na poceni način radi omislili poceni delovno postajo. Thunder plošča je to v marsikaterem pogledu preprečevala, saj je vsebovala Utra 160 SCSI krmilnik, 64-bitno PCI vodilo, zahtevala pa je tudi precej zmogljiv napajalnik (kar 450 W!). To je bilo za marsikaterega prehud zalogaj, zato se je Tyan odločil, da bo izdelal malce bolj oskubljeno, a še vedno dovolj privlačno dvoprocesorsko ploščo na AMD 760MP chipsetu. Tako je Tyan pred kratkim izdal Tiger MP ploščo, ki ni več tako požrešna, saj dobro deluje že na 300 W napajalniku, vendar pa še vedno hoče registriran DDR SDRAM pomnilnik....

0 komentarjev

Tyanova cenjša MP plošča

The inquirer - Tyan že dalj časa velja za enega izmed najboljših ponudnikov dvoprocesorskih matičnih plošč. Vendar pa so kljub temu njegove dvoprocesorke plošče imele tudi nekaj zoprnih pomanjkljivosti; kakovost se seveda dobro plača, zato se Tyanove matične plošče niso nikoli uvrstile med cenejše, problem pa je bila tudi velika požrešnost, saj so te plošče do nedavnega zahtevale kar 450 W napajalnike. Tyan se je zavedel pomanjkljivosti in izdal širšemu krogu potrošnikov bolj dostopno matično ploščo, ki se imenuje Tyan S2460 in je sedaj na voljo tudi v Evropi (za Slovenske kupce bo gotovo zanimiva Nemčija). Odlika plošče je tudi ta, da ne potrebuje jedrskega reaktorja, ampak lepo deluje na 300 W napajalniku .

0 komentarjev

Soyo K7VDRAGON

Linux Today - Integrirane mamaplate so ponavadi pain in the ass, saj uporabnikom nikoli ne nudijo natančno tisega kar hočejo. Na Newsforgeu so pod Linuxom preizkusili Soyo K7VDRAGON in trdijo, da je to končno prava stvar. Ima ATA100, IDE-RAID, audio chipset z optičnim izhodom, VIA Rhine 10/100 Ethernet kartico, pa še za overclockanje je zelo primerna. Pravijo, da je to prva resnično zadovoljiva Socket A mama plata...

1 komentar

Novi Tualatin plošči iz Solteka

X-Bit Labs - Soltek je najavil novi plošči, ki bosta bazirali na Intel 815EP chipset. To bosta:
  • SL-65EP2: Plošča bo narejena v ATX formatu, podpirala pa bo tudi nove Tualatin procesorje. Vsebovala bo 1 AGP Pro, 6 PCI, 1 CNR, 3 DIMM reže (do 512MB PC100/PC133 SDRAM), 4 USB vtiče, AC'97 zvočno kartico in Promisov ATA/100 IDE RAID kontroler. Overclockerji boste lahko nastavljali FSB v korakih po 1MHz, omogočeno pa bo tudi spreminjanje Vio in Vcora skozi Soltekovo RedStorm Overclocking tehnologijo.


  • SL-65EP2+: Ta plošča bo samo izpeljanka zgornje. Od nje se bo razlikovala samo po vgrajeni Creative CT5880 zvočni kartici.

Soltek trenutno razvija še druge Tualatin plošče. To so: SL-65KV2-T...

0 komentarjev

Hackanje integriranega Promise kontrolerja

TweakHardware - Hackanje Promisovih ATA66/100 kontrolerjev v RAID je že skoraj ponarodela tema v svet računalništva. Čeprav se dotično podjetje še tako trudi, da bi nekako utišalo vso zadevo jim to vsekakor ne uspeva. Dokaz za to je tudi zadnji članek s TweakHardwara, ki govori ravno o hackanju integriranih Promisovih kontrolerjev. Torej, če imate matično ploščo z integrirano Promisovo rešitvijo, lahko z malo truda dobite precej več vreden RAID kontroler. Se splača pogledati...

0 komentarjev