»

ALijevega P4 nabora ne bo še tako kmalu

X-Bit Labs - ALi (Acer Labs) nam je že večkrat poročal, kako se bodo podali na osvajalne P4 tržišča s svojim najnovejšim naborom, vendar iz te moke do sedaj še ni bilo kruha. Marsikdo je počasi začel dvomiti v ALi-jevo resnost, zato je ALi poslal uradno izjavo, da se jim s predstavitvijo svojega P4 nabora ne mudi preveč, ker imajo trenutno še vedno veliko dela s proizvajanjem naborov za enote CD-RW, optične čitalce, ..., naborom Aladdin TNT2 in rešitev za prenose računalnike. Če bodo ALi-jevci toliko časa zavlačevali, potem se lahko izkaže, da je bil celoten trud na njihovem P4 naboru zaman, saj je konkurenca že zdavnaj ponudila rešitve, ki močno izstopajo iz povprečja (VIA P4X266, SIS645 in i850).

0 komentarjev

VIA bo izdelovala matične plošče

The inquirer - Po tem, ko so se nekatera podjetja raje odrekla sicer obetavnemu a precej spornemu P4 naboru P4X266, so se vodilni pri Vii odločili, da bodo poleg procesorjev, procesorskih naborov in grafičnih čipov odslej izdelovali tudi matične plošče. Spisek teh plošč je bil objavljen na Viini strani, vendar pa ga je VIA umaknila. No, še dobro, da imamo The Inquirer, ki je naredil kopijo. Skratka, s ploščami, ki temeljijo na VIA P4X266 namerava VIA ponuditi rešitve, ki so primerne tako za zahtevnejše uporabnike, kot tudi delovne postaje in strežnike.

0 komentarjev

ALi-jev P4 nabor kmalu

The inquirer - VIA je s svojim P4X266 naredila kar veliko prahu, SIS pa ima svoj P4 nabor že skoraj pripravljen, saj lahko njegove zmogljivosti občudujemo na Anandtechu, kjer so v roke dobili inženirski primerek. Čakamo samo še Acer Labs oz. ALi, ki bo po podatkih na The Inquirerju začel pošiljati primerke svojega P4 nabora nekje proti koncu tega meseca. Za prodajo se jim gotovo ni treba bati, saj so že sklenili pogodbe z znanimi podjetji, kot so Asustek, Elitegroup in Wistron. Prav tako pa se jim ni treba bati Intela, saj je Acer zakupil uradno Intelovo licenco. Intel, SIS, Acer, VIA - jesen bo še kako zanimiva, vsaj kar se procesorskih naborov tiče .

0 komentarjev

ALi-jev nabor za P4

The Register - Na tako imenovani "chipset sceni" so zadnje čase, odkar je izšel precej sporni P4X266 ni zgodilo nič pretresljivega. Oba večja proizvajalca (VIA in SIS) sta poslala svoje Pentium 4 nabore proizvajalcem matičnih plošč, to pa je bilo tudi vse. Čakali smo samo še na enega proizvajalca - ALi (Acer Labs). Ta bo sodeč po tej novici Vii kar precej zmešal štrene, saj kljub Intelovi licenci ponuja svoj Pentium 4 nabor za cenejšo ceno (31 $). Pravzaprav, je ta nabor kar najcenejši med vsemi nabori za procesorje Pentium 4. Seveda pa se tudi zastonjsko, pardon, poceni kosilo nekje plača, saj ALi ni izdelal svojega nabora v bollj "napredni" tehnologiji, ampak je ostal pri 0.25 mikronski izdelavi teh čipov (VIA bo svoje P4 nabore proizvajala v 0.22 mikronski tehnologiji, SIS pa v 0.18 mikronski tehnologiji). Sicer pa tehnologija izdelave gor ali dol, chipset bodo ljudje gotovo radi kupovali, če se bo izkazal za dobro alternativo Viinim in SIS-ovim rešitvam. Kakih natančnih specifikacij o...

0 komentarjev

ASUS pripravljen na i845

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč si od prodaje primerkov, ki so namenjeni samo Petnium4 procesorjev, obetajo veliko. Med fanatične podpornike Pentiumov 4 spada tudi največji proizvajalec oz. eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč ASUS. ASUS je znan po tem, da je Intelove P4 nabore sprejel odprtih rok, saj je izdelal kar lepo število i850 plošč, trenutno pa se ukvarjajo še z najnovejšim Borookdale (i845) naborom. Kaj pa Viina P4X266 rešitev? Pri ASUS-u so se odločili, da tega nabora ne bodo podprli, saj nočejo razjeziti Intela, s katerim imajo trenutno precej dobre odnose. ASUS-ove i850 plošče zmo že spoznali. Kaj pa plošče z nabori i845? ASUS se je odločil, da izdela dve različni seriji. To bodo:
  • P4B plošče, ki bodo vsebovale polno ATX podporo, podporo Socket478 Pentium 4 procesorjem, 1 AGP 4x, 6 PCI, 1 CNR in 3 PC133 SDRAM reže. Podpirale bodo tudi AC’97 integrirano zvočno kartico in podporo iPanel-u (vsestranski prikazovalnik, ki pa se ni obnesel po pričakovanjih)

  • P4B-M je...

0 komentarjev

Druga generacija Viinih P4 chipsetov

X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

0 komentarjev