»

NASA: Misija EMIT zaznava tudi izpuste metana

Oblak metana dolg 3 kilometre, posledica izpustov črpališča zemeljskega plina

vir: NASA
NASA - Vsake toliko časa se na vetrobranskih steklih tudi naših vozil nabere puščavski pesek, ki pride iz nam znatno oddaljene Sahare. NASA je na mednarodno vesoljsko postajo poslala misijo EMIT, ki bo spremljala migracije mineralnega prahu in njegov vpliv na ozračje in na Zemljo. NASA je instrument v vesolje poslala 14. julija letos s 25. misijo s SpaceX CRS-25.

Spektroskop, ki je del instrumenta, pa poleg kemijske sestave mineralov zaznava tudi izpuste metana. S kalibracijo in verifikacijo delovanja instrumenta je NASA odkrila prek 50 super-onesnaževalcev v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v ZDA.

Tovrstni izpusti metana so pogosti pri naftni oz. plinski industriji, ki se šele sedaj sooča z dejstvom, da je marsikatera oprema slabo vzdrževana in jim okvare pravzaprav nižajo dobičke. Instrument ima zelo dobro resolucijo in je možno določiti lokacijo izpusta na posamezno vrtino, kot je razvidno iz spodnjega posnetka, ki prikazuje črpališče zemeljskega plina poleg mesta Carlsbad v Novi Mehiki...

9 komentarjev

Curiosity na Marsu zavohal metan. A počasi s šampanjci.

vir: NASA

Slo-Tech - Novico je prvi objavil sobotni NYT, v nedeljo pa so jo potrdili tudi predstavniki NASE. Odkritje roverja je zanimivo zato, ker metan na zemlji večinoma izločajo mikrobi, najdba bi zato lahko pomenila, da smo končno odkrili resnejše sledove življenja na rdečem planetu. Gre za 21 volumskih delcev metana na milijardo enot vzorca, kar je približno trikrat več od maksimumov, ki so jih naprave namerile v preteklosti. Metan na Marsu namreč ni nekaj novega, odkrile so ga že sonde, kot sta bila Vikinga v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kljub temu so skoki v koncentraciji atmosferskega metana zanimivi...

11 komentarjev

Curiosity na Marsu odkril organske spojine

NASA - Rover Curiosity, ki ga je NASA na Mars poslala pred dobrimi šestimi leti, je na Rdečem planetu našel pomembno odkritje. Na Marsu je odkril sledove organskih molekul. To ne pomeni, da je na Marsu življenje, poudarja vodja raziskave Jennifer Eigenbrode, dopušča pa možnost, da je na Marsu življenje nekoč bilo. Tudi če Mars nikdar ni imel svojega življenja, organske molekule pomenijo, da je imel vsaj nekaj, kar bi živi organizmi lahko jedli.

Da je Mars skrivnostnejši, kot je kazalo sprva, odkrivamo v zadnjih letih. Pred tremi leti je NASA odkrila, da je na Marsu tekoča voda. Bili smo že vedeli, da je bila na Marsu v preteklosti tekoča voda, sedaj pa vemo, da se je ohranila do danes. To ne pomeni, da imamo na Marsu obsežne oceane in reke, se pa...

13 komentarjev

EU in Rusija gresta na Mars

Slo-Tech - Danes se je z izstrelitvijo rakete Proton začela evropsko-ruska misija ExoMars, v okviru katere bodo raziskovalci iskali kakršnekoli sledi preteklega življenja na Marsu. V misiji sodelujeta Evropska vesoljska agencija (ESA) in ruska Roscosmos, ki bosta v dveh izstrelitvah na Mars poslali TGO (Trace Gas Orbiter), Schiaparelli in rover. Danes dopoldne so iz Bajkonurja proti Marsu poslali prvo...

15 komentarjev

Na Marsu nenavadno veliko metana

vir: NASA
NASA - Mars ima atmosfero, a ta ni preveč zanimiva. Tlak na površju dosega zgolj 0,6 odstotka zemeljskega, hkrati pa 96 odstotkov atmosfere sestavlja ogljikov dioksid, preostanek pa dušik in argon. Metan, ki sicer pogosto povezujemo z biološkimi procesi, čeprav prav lahko nastaja tudi v neživih procesih, merimo v delcih na milijardo (ppb), prvikrat pa so ga odkrili šele leta 2003. V ozračju naj bi ga bilo približno 1 ppb, so pokazale meritve iz leta 2004, kasnejše meritve pa so kazale znatne časovne in geografske variacije.

Merjenje koncentracije metana je bila ena izmed nalog roverja Curiosity, ki je na Rdečem planetu pristal leta 2012. Simulacije namreč kažejo, da bi metan v trenutnih koncentracijah v vsega nekaj sto letih...

60 komentarjev

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je zaključil tridnevno srečanje, ki je potekalo v Stockholmu. Na njem so usklajevali končno verzijo Povzetka Petega poročila, ki bo sicer v celoti izšlo prihodnje leto. Povzetek ni preobsežen zalogaj, saj obsega dobrih štirideset strani, od tega je deset strani grafov in slik. V njem je IPCC ponovil in dodatno utemeljil, kar vemo že od prejšnjega poročila iz leta 2007; ozračje se segreva in to zaradi človekovega delovanja. Končno poročilo bo sicer v celoti na voljo šele prihodnje leto. Sestavljeno bo iz prispevkov treh delovnih skupin (fizikalno ozadje, vpliv s posledicami, ukrepi).

Toda najpomembnejše podatke najdemo že v Povzetku, ki so ga predstavili včeraj na tiskovni konferenci. Ugotavljajo,...

118 komentarjev

Na Marsu odkrit metan

Koncentracija metana na Marsu

vir: NASA
NASA - NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

...

18 komentarjev