»

Samsung in Huawei zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Samsung in Huawei sta se spravila in zaključujeta vse medsebojne tožbe zaradi patentov v pametnih telefonih. Kot poroča Nikkei, sta podjetji v triletnem sporu, ki je obsegal več kot 40 različnih tožb, našli skupni jezik. Poravnali sta se z mediacijo na sodišču v kitajskem Guangdongu. Podrobnosti dogovora niso znane, vključuje pa navzkrižno licenciranje.

Da sta se podjetji odločili zakopati bojno sekiro, ni presenetljivo. Trg pametnih telefonov se ohlaja, zato je smiselno energijo preusmerjati v dvigovanje prodaje in razvoj, ne pa v tožbe. Globalna prodaja telefonov je lani padla za 4,1 odstotka. Samsung, ki ima največji tržni delež, drži 20,8-odstotni tržni delež, Huawei pa je s 14,7 odstotka na tretjem mestu.

V spor sta se podjetji zapletli maja 2016, ko je Huawei na Kitajskem in v ZDA tožil Samsung zaradi kršitev patentov, ki...

5 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Huawei toži Samsung zaradi kršitev patentov

BBC - Tožbe ali pa zgolj negodovanja zaradi kršitev patentov gredo običajno v drugo smer, a to pot kitajski Huawei toži južnokorejski Samsung zaradi kršitve patentov. Vložili so dve tožbi, eno v Kaliforniji in drugo v kitajskem Šendženu. Huawei navaja, da "da Samsung brez licence uporablja tehnologijo za telekomunikacije četrte generacije (4G), operacijske sisteme in uporabniški vmesnik v svojih telefonih", kar pokrivajo Huaweijevi patenti. Huawei dodaja, da nekatere izmed teh patentov ponujajo v licenciranje vsem (FRAND - pošteno, razumno in nediskriminatorno), ker so deli standardov, a Samsung licenc ni kupil.

Vodja Huaweijevega oddelka za intelektualno lastnino Ding Jianxing je povedal, da pričakujejo, da bo Samsung...

4 komentarji

Samsung hoče prepoved prodaje Nvidiinih čipov v ZDA

Bloomberg - Potem ko se je Nvidia v svoji enaindvajsetletni zgodovini izogibala tožbam zaradi patentov, je njen avgustovski spor s Samsungom sedaj eskaliral. Ker je Nvidia vložila tožbo zoper Samsung in Qualcomm ter zahtevek pri Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) za prepoved uvoza Samsungovih pametnih telefonov in tablic v ZDA, se je Samsung odzval v enaki meri. Nasprotni tožbi z začetka novembra so v Samsungi te dni dodali še zahtevek pri ITC po prepovedi prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Svež zahtevek je pravzaprav pričakovan. Samsung je že v začetku meseca vložil tožbo zoper Nvidio, ker naj bi ta s tablicami Shield kršila šest Samsungovih patentov, njena stranka Velocity Micro pa še dva. Spomnimo, da je tedaj Samsung navrgel še očitke, da Nvidia...

4 komentarji

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Nokia - Po prijaznem premirju, ki sta ga sklenila Samsung in Google, se sta tudi Nokia in HTC odločila, da so tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov izguba denarja. Podjetji sta zato sklenili dogovor, ki bo zaključil vse trenutne sodne spore in omogočil sodelovanje v prihodnosti.

Natančne podrobnosti dogovora niso znane, ve pa se, da z njim podjetji odstopata od vseh medsebojnih tožb zaradi kršitev patentov. HTC bo Nokii plačal licenčnino, katere višine niso razkrili, ki mu bo dovoljevala uporabo Nokiinih patentov v svojih izdelkih. Prav tako bo Nokia dobila pravico do uporabe HTC-jevih patentov. To je zelo pomembno, saj ima HTC nekaj patentov za tehnologijo LTE, ki sodijo med tako imenovane standarde patente (v njih opisane...

5 komentarjev

Samsung in LG: kdo komu krade?

Slo-Tech - Južnokorejska policija je včeraj z odredbo za preiskavo vkorakala na sedež Samsunga v mestu Asan in preiskala prostore. Točnih informacij, kaj so iskali, ni, je pa znano, da je preiskava povezana z obtožbami o kraji znanja in tehnologije. Samsung je namreč osumljen, da je eden izmed prejemnikov zaupnih informacij o tehnologiji OLED, ki so nepooblaščeno odtekle iz konkurenčnega podjetja LG. Komentarji podjetij so skopi. Samsungov tiskovni predstavnik je povedal, da nimajo nobenega razloga, da bi kradli, saj imajo najboljšo OLED-tehnologijo na svetu. LG je le suho dejal, da v tem primeru niso klicali policije ali predlagali preiskave.

Zgodba pa ima daljšo zgodovino. Podjetji sta v očitke o odtekanju informacij zapleteni že skoraj celo...

4 komentarji