»

Izšlo Linuxovo jedro 5.1

Slo-Tech - Včeraj je izšla stabilna verzija novega Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 5.1. Nova inačica, ki še vedno nosi kodno ime Shy Crocodile in ki jo je Linus Torvalds odobril po sedmih kandidatih za izid (običajno jih je sedem ali osem), prinaša precej novosti. Skupno vsebuje 17,8 milijonov vrstic kode in 3,3 milijone vrstic komentarjev.

Glavna novost je hitrejše rokovanje z datotekami (I/O interface). Novi io_uring namreč prinaša podporo za hiter in asinhron dostop I/O. Knjižnica v uporabniškem prostoru omogoča aplikacijam enostavno uporabo io_uring, ne da bi morale poznati podrobnosti. Dodana je tudi podpora za uporabo trajnega (nevolatilnega) pomnilnika kot RAM. Uporaba NVDIMM v ta namen terja določene kompromise, a v nekaterih primerih je koristna.

Linux...

24 komentarjev

Novo Linuxovo jedro 5.0 je tu

kernel.org - Ponoči je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 5.0. Tri leta po izidu Linuxa 4.0 in 20 podverzij kasneje je bil čas za preskok na novo številko. Tudi to pot Linus Torvalds, ki je že dolgo nazaj z oddiha in iskanja prijaznejšega jaza, saj znova skrbi za jedro, poudarja, da kakšnih večjih pomenov številčenju verzij ne gre več pripisovati.

Med pomembnejšimi novostmi je zagotovo podpora za šifriranje Adiantum, ki ga je razvil Google in je namenjeno napravam z nizko porabo energije. Preprosto povedano Adiantum prinaša pohitritev šifriranja, če nimamo namenskega strojnega čipa, kar se običajno zgodi z najcenejšimi in najvarčnejšimi napravami. Adiantum bo omogočil, da bodo podatki šifrirani na vseh...

38 komentarjev

Izšlo jedro Linux 4.11

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako različice 4.11, je Linus Torvalds sporočil danes zjutraj. Fearless Coyote, kakršno kodno ime nosi nova verzija, prinaša precej novosti in še več posodobitev. Večina sprememb odpade na posodobljene in nove gonilnike (mreže, zvok itd.), znaten del pa predstavljajo tudi posodobitve omrežnih funkcij, datotečnega sistema in ostalih drobnarij pod pokrovom.

Glavne nove funkcionalnosti pa so izboljšana grafika, ki nudi boljše upravljanje z energijo pri ADMGPU, hitrejše delovanje RADV Vulkan, podpora za DisplayPort MST avdio v Intelovem DRM gonilniku ter še nekaj izboljšav. Prav tako omenimo podporo za arhitekturo čipov Intel Gemini Lake. Dodana je tudi podpora za scalable SSD swaping, protokol SMC-R, Intel Turbo...

5 komentarjev

Linuxovo jedro 4.5 vnaša podporo za AMD PowerPlay

LKML - Po dveh mesecih valjanja po preizkusnih verzijah je danes izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.5. Prav lahko bi se bilo zgodilo, da bi namesto tega dobili še enega kandidata za izid (rc8), a se je Linus Torvalds odločil, da je koda zrela za stabilno verzijo. Večjih sprememb je manj kot v kakšnih prejšnji verziji, ima pa še cel kup manjših izboljšav in popravkov.

Glavne novosti so podpora za tehnologijo AMD PowerPlay (za zdaj še eksperimentalna), ki skrbi za upravljanje z energijo, izboljšan odprti gonilnik AMDGPU za Radeone ter izboljšano upravljanje s prostim prostorom v...

13 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 4.3 s podporo za Intel Skylake

Slo-Tech - Deset tednov je mimo in po napovedih je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.3. Za razliko od prejšnje verzije je tokrat vélikih novosti manj in se večina sprememb skriva pod pokrovom. Novo verzijo jedra sestavlja 20,6 milijona vrstic kode v 51.570 datotekah, pri čemer je treba povedati, da gre za bruto številko (ki vključuje tudi dokumentacijo, orodja kot turbostat, datoteke Kconfig ipd.). Vseeno je impresiven podatek, da se je od junija letos število vrstic povečalo za milijon!

Glavna novost v verziji 4.3 je podpora za grafiko Intel Skylake ter osnovna podpora za AMD R9 Fury...

4 komentarji

Linuxovo jedro 4.2 je tu

kernel.org - Včeraj pozno zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra 4.2, ki jo je glavni razvijalec Linus Torvalds že ob začetku označil kot eno izmed bogatejših z novostmi in izboljšavami. Kdor si ga želi prevesti sam, jo lahko sname z interneta, zavoljo praktičnosti pa je priporočljivo počakati, da ga v svoje distribucije vključijo večji proizvajalci, kar se bo zgodilo v prihodnjih mesecih - Fedora 23 bo v oktobrski verziji že imela novo jedro. Medtem se je odprlo tudi dvotedensko okno za vnos novih funkcionalnosti (merge window) v prihajajočo verzijo 4.3.

Med pomembnejšimi novostmi
v verziji 4.2 so nov gonilnik AMDGPU, ki podpira tudi najnovejše grafične čipe AMD Radeon, podpora za Intel Broxton, podpora za nekatere nove arhitekture...

26 komentarjev