»

Mobilne aplikacije za depresijo ali odvajanje od kajenja delijo podatke naokoli

Slo-Tech - Raziskovalci s sydneyjske univerze so se odločili preveriti, ali mobilne aplikacije za zdravje zbrane osebne podatke posredujejo tretjim strankam in ali uporabnikom to povedo. Osredotočili so se aplikacije, ki so namenjene boju z depresijo ali pomoči pri prenehanju kajenja. Našli so 36 najpogosteje uporabljenih aplikacij s teh področij in ugotovili, da jih velika večina podatke posreduje vsaj Facebooku ali Googlu, a tega ne razkrijejo uporabnikom.

Da številne aplikacije podatke posredujejo ali prodajajo drugim podjetjem, v resnici ni nobeno presenečenje (v preteklosti smo imeli primer aplikacije za spremljanje menstruacij, ki je podatke trosila naokoli). To početje postane še posebej problematično, ko imamo opraviti z aplikacijami, ki razpolagajo z...

15 komentarjev

Aplikacije delijo uporabniške podatke s Facebookom

Slo-Tech - Aplikacijam na pametnih telefonih zaupamo različne skrivnosti oziroma jim dovolimo beležiti znatne dele naših življenj, številne pa potem to zaupanje nagradijo tako, da podatke takoj posredujejo Facebooku, ne da bi uporabniki to sploh vedeli. Gigant namreč zbira uporabniške osebne podatke številnih priljubljenih aplikacij, četudi te sploh nimajo nobene uradne povezave s Facebooom. Prenos se dogaja praktično v realnem času, saj Facebook pogosto prejme informacije le nekaj sekund po njihovem nastanku, poroča The Wall Street Journal.

Zadnji preizkusi 70 popularnih aplikacij, ki imajo več milijonov uporabnikov, kažejo, da se vsaj v 11...

30 komentarjev

Množica iOS aplikacij zbira in prodaja podatke o uporabnikih

TechCrunch - Ekipa raziskovalcev podjetja GuardianApp je odkrila, da številne iOS aplikacije skrivaj zbirajo lokacijske podatke svojih uporabnikov. Gre večinoma za storitve, ki bi slabo ali pa sploh ne delovale brez teh podatkov, denimo aplikacije za vreme ali rekreacijo. Zbiranje izvajajo s pomočjo podjetij za monetizacijo podatkov, kot so Reveal, Huq, AreaMetrics in drugi, ki razvijalcem tudi priskrbijo potrebno kodo, da jo vstavijo v svoje izdelke. Razkrilo se je, da aplikacije v nekaterih primerih neprestano pošiljajo podatke o uporabnikovi GPS lokaciji in še čem, ob tem pa običajno pozabijo obveščati, da bodo podatki deljeni s še tretjimi osebami.

Pri GuardianApp so razsiskavo izepljali s pmočjo nadzora omrežnega prometa na...

26 komentarjev

Aplikacije za zdravje delijo podatke naokoli

Financial Times - Na spletu najdemo množico storitev in aplikacij, ki so za končnega uporabnika brezplačne. Toda to ne pomeni, da ponudniki od nas nimajo finančne koristi. Ravno nasprotno, včasih je ta še bistveno večja. Običajne primere, kot sta elektrnoska pošta Gmail ali spletni iskalni Bing, smo obdelali že ničkolikorat. Sedaj pa poglejmo bolj dovršene sheme, kot so recimo aplikacije za pametne telefone.

Obstoji vrsta aplikacij za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki vam izračunajo kalorično vrednost posameznega nezdravega obroka, posredujejo podatke o škodljivosti kajenja, prognozo pri migreni, izdelajo načrt za tek, napovedo menstruacijski ciklus itn. Problem je,...

37 komentarjev

Uhajanje podatkov aplikacijam na pametnih telefonih

Slashdot - Wall Street Journal je opravil raziskavo o posredovanju podatkov aplikacij na pametnih mobilnih napravah. Osredotočili so se na trenutno najpopularnejše pametne telefone, tj. iPhone in Android, in sicer so testirali 101 aplikacijo. Zanimalo jih je koliko od teh aplikacij posreduje podatke o uporabniku naparve tretjim stranem, kateri so ti podatki in ali je uporabnik aplikacije s tem seznanjen.

Rezultati raziskave so pokazali, da 56 aplikacij redno posreduje unikatni ID naprave tretjim podjetjem, medtem ko kar 47 aplikacij posreduje podatke o lokaciji telefona. Le pet aplikacij je zunanjim virom poslalo tudi starost, spol in ostale podatke. Nobena od teh aplikacij o tem ne obvesti uporabnika.

Popularna iPhone aplikacija za tekstovno sporočanje TextPlus 4, posreduje unikatni ID naprave osmim podjetjem, dvem od teh osmih pa še starost in spol uporabnika. Pandora, aplikacija za glasbo na iPhone in Android platformi, posreduje starost, spol, lokacijo in unikatni identifikator...

22 komentarjev