»

Nokia uporabniške podatke pošiljala na Kitajsko

Slo-Tech - HMD, ki je lastnik blagovne znamke Nokia, je potrdil navedbe norveške strani NRK Beta, da telefoni Nokia 7 Plus pošiljajo podatke na kitajske strežnike. V podjetju so dejali, da je šlo za napako, ko so na telefone namestili programsko opremo, namenjeno za drugo državo.

Včeraj je namreč NRK Beta objavil, da številni telefoni Nokia 7 Plus pošiljajo osebne informacije na nek strežnik, ki se nahaja na Kitajskem. Šlo je za telefone, ki so se prodajali na Norveškem. Pošiljali so informacije o telefonu, koordinate GPS, številko kartice SIM in serijsko številko naprave, vse v nešifrirani obliki preko interneta. To se je dogajalo, ko je bil telefon vključen in nezaklenjen.

Strežnik se je nahajal na domeni vnet.cn, ki pripada CNNIC-u (China Internet Network...

8 komentarjev

Nova Nokia 7.1

Slo-Tech - HMD, ki je pred dvema letoma oživil znamko Nokia, pridno izdaja nove modele. Najnovejši se imenuje Nokia 7.1 in za 350 dolarjev prinaša solidne karakteristike telefona srednjega razreda. To pomeni, da ima procesor Snapdragon 636, 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora, baterijo 3060 mAh in zaslon z ločljivostjo 2280 x 1080 in diagonalo 5,8 palca. Sprednja kamera ima 8 milijonov točk, zadnji dve pa 12 oziroma 5 milijonov. Druga je za globino (bokeh). Bothie omogoča, da hkrati snemamo s sprednjo in zadnjo kamero. Telefon ima tudi vse ostale pomembne pritikline, kot so USB-C, priklop za slušalke, čitalnik prstnih odtisov in režo microSD. Telefon bo na voljo tudi v Evropi.

Glavna prednost HMD-jevih modelov je gotovo cena. Sodi...

44 komentarjev

Prihaja Nokia 6 druge generacije

Slo-Tech - Znamka Nokia, ki jo obvladuje podjetje HMD, se je na trg mobilnih telefonov vrnila pred letom dni z modelom Nokia 6, ob leto osorej pa je na voljo druga generacija istoimenskega modela. Nokia 6 druge generacije je manjša, hitrejša in zmogljivejša.

Poganja jo procesor Qualcomm Snapdragon 630 (predhodnika Snapdragon 430), ima 4 GB pomnilnika (predhodnik 3 GB), priključek USB-C (in ne več micro-USB) in nespremenjen 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p. Zaradi manjšega roba je celotna naprava nekoliko manjša, čeprav za kakšen milimeter debelejša. Kamera ima še vedno 16 milijonov točk, pomožna pa osem milijonov,...

16 komentarjev

Znamka Nokia se vrača kot Nokia 6

Slo-Tech - Čeprav je Nokia svoj del za proizvodnjo pametnih telefonov prodala Microsoftu, se pametni telefoni z znamko Nokia vračajo. Znamko ima namreč v lasti podjetje HMD Global Oy, ki je lani napovedalo vrnitev z začetkom v Indiji. Prvi model se imenuje Nokia 6 in bo v resnici namenjen kitajskemu trgu.

Presežkom od telefona srednjega razreda, ki je namenjen kitajskemu trgu, seveda ni pričakovati. Telefon v klasičnem aluminijastem ovalnem (HMD pravi, da izdelava ohišja traja 55 minut in vsebuje pet poliranj) ohišju poganja Snapdragon 430 s štirimi jedri Cortex A53, ima grafični čip Android 505 in 4 GB pomnilnika. Zaslon z diagonalo 5,5 palca s pokrovom iz Gorilla Glassa ima...

71 komentarjev

Poceni kitajski telefoni vohunijo za uporabniki

Slo-Tech - Da so poceni pametni telefoni kitajskih korenin dvomljivega slovesa, ni nič novega. A vseeno nismo pričakovali, da so celo v takih, namenjeni zahodnemu tržišču, stranska vrata, ki na Kitajsko pošiljajo vsebino vseh sporočil, podatke o klicih, zgodovino uporabe aplikacij, številke IMSI in IMEI ter ostale podrobnosti o uporabniku. Kryptowire je pri preiskavi več kitajskih telefonov (npr. BLU R1 HD), ki jih v ZDA (in drugod) prodaja Amazon, odkril omenjena stranska vrata.

Gre za firmware podjetja Adups iz Šanghaja, ki je pisalo firmware in je stranska vrata na...

86 komentarjev

Telefoni Nokia se vračajo

The Register - Kot smo poročali lani, se telefoni Nokia letos resnično vračajo. Prodajala jih sicer ne bo nekdanja Nokia, temveč podjetje HMD Global Oy. Njegov lastnik je investicijski sklad SmartConnect LP, tako da ne Nokia, ne Microsoft niti Foxconn nimajo deleža v njem, so pa v vodstvu podjetja nekateri nekdanji vodilni iz Nokie. Sklad na primer vodi Jean-Francois Baril, ki je bil svoj čas menedžer v Nokii, medtem ko je izvršni direktor HMD Globala postal Arto Nummela, ki je bil v Microsoftu podpredsednik enote za mobilne naprave za podjetja iz Azije in Afrike.

HMD Global je namreč dobil licenco za uporabo blagovne znamke Nokia za telefone za dobo 10 let in 500 milijonov dolarjev kapitala od svojega lastnika. Licenco za Nokio je leta 2013 s prevzemom dobil Microsoft, a se izteče...

94 komentarjev