»

Mobilni telefon praznuje 30 let!

Mobilni telefon nekoč ...

vir: mobisux
mobisux - Uff, kam čas beži. 3. aprila je mobilni telefon praznoval 30 let obstoja. Davnega leta 1973 je namreč Martin Cooper opravil prvi klic po brezžičnem omrežju. Kot direktor podjetja ArrayComm je po brezžičnem telefonu komuniciral z radijskim novinarjem in hkrati hodil po ulicah New Yorka. Kot pa je sam povedal so ljudje kar "zijali", kako se lahko nekdo premika in hkrati telefonira. Bržčas niso bili vzhičeni samo nad skoraj kilogramskim aparatom, ampak predvsem nad tem, kako se lahko sprehaja in obenem telefonira.


Da je mobilna telefonija v 30. letih močno napredovala, ni potrebno posebej poudarjati, saj so današnji mobilci za več kot 10x lažji in imajo več funkcij, kot je imel prvi aparat tipk [:D]. Klik za izvirno novico!

6 komentarjev

Popravek za omrežja 802.11

Reuters - Brezžična omrežja so res zanimiva stvar -- za kakšno manjšo pisarno recimo niti ne, za večje prostore, kjer je že itak preveč kablovja (ono za tvojim računalom se skrije), pa skoraj idealna rešitev. Obstaja pa riziko t.i. 'drive-by vdora'. To preprosto pomeni, da se nekdo z ustrezno opremo (prenosnik ter 'antena') spravi v doseg lokalnega omrežja, tega 'poišče' in se nanj priklopi -- torej, lahko izvede neposredni poseg, ali pa brezžični promet shrani in ga obdela kasneje.

Zaradi tega sta RSA in Hifn of Los Gatos izdelala popravek za protokol 'Wireless Equivalent Privacy', ki deluje na principu kodiranja paketkov -- lahko vsakega posameznega z drugačnim ključem! ... In nekaj časa bo zopet vse lepo ...

0 komentarjev

Brezžično omrežje

AnandTech - Imate doma dva ali več računalnikov in se ne morete odločiti med navadnim omrežjem po UTP kablih in brezžičnim omrežjem? Tega problema so se lotili na Anandtechu in obe možnosti dodobra pretestirali, v teoriji in v praksi. Resda so brezžične povezave počasnejše, a ta razlika ob priklopu več računalnikov upada. Dosti večji problem pa je cena komponent za berzžično omrežje, kar je pa že druga zgodba. Če vas članek zanima, si ga le preberite.

0 komentarjev