»

Epic: ljubitelji Fortnita bolščijo v črno luknjo

To je vse, kar je ostalo od Fortnita

Slo-Tech - Včeraj, pozno popoldne po našem času se je iztekla deseta sezona priljubljene večigralske igre Fortnite, ki jo izdaja Epic games. Kot je zdaj že nekaj časa običajno, so bili tudi tokrat uporabniki povabljeni, da se udeležijo posebnega dogodka, imenovanega The End. Toda ta se je pred očmi milijonov gledalcev (samo na Twitchu jih je dogodek spremljalo 4 milijone) iztekel precej presenetljivo.

Začelo se je z raketo, ki je poletela pod nebo in se razletela v več manjših, ki so nato popadale v okolico meteorita (ta je tam pristal med enim prejšnjih dogodkov) in ustvarile črno luknjo, ki je nato vase posesala vse. Predmete, zgradbe, igralce ... vse. Od tega trenutka dalje Fortnita ni mogoče več igrati, po vpisu v igro vas na zaslonu pričaka omenjena črna luknja, v katero pa kljub vsemu vsak trenutek strmi po nekaj tisoč uporabnikov.

Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo in kako dolgo bo trajalo, preden se bo spet mogoče pomeriti v battle royalu. Družabna omrežja, povezana z igro,...

16 komentarjev

Največji zaslužkarji so .... brezplačne igre!

vir: SuperData

SuperDataResearch - Po poročilu družbe SuperData je lani trg digitalnih iger ustvaril za 109,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, kar je 11 % več kot leto prej. In če se zdi, da so največji zaslužkarji t. i. premijski naslovi velikih založb, za katere odštejemo tudi po 50 € in severno, je vtis napačen. 88 milijard oz. 80 % teh prihodkov so ustvarile brezplačne igre, torej F2P naslovi, ki denar zaračunavajo na stotine drugih, bolj posrednih načinov. Levji delež prihodkov takih iger je ustvarjen v Azijskih državah, na zahodu pa so še vedno precej bolj popularni premium naslovi, ki tam pomenijo 80 % prodaje. Že kakih pet let star GTA V. je lani denimo še vedno ustvaril 628 milijonov.

Od brezplačnih iger je seveda nesporni zmagovalec Fortnite, ki je zaznamoval lansko leto, Epic Games pa prinesel 2,4 milijarde prihodkov. S slabo milijardo manj mu...

22 komentarjev

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Slo-Tech - V Microsoftovem poslovnem letu se je pravkar zaključilo prvo četrtletje in redmondski velikan je v njem zabeležil rekordne rezultate. Prihodki so znašali 29,1 milijarde dolarjev, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob tem so dobiček povečali za 34 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev, k čemur je levji delež prispeval oddelek za poslovno programsko opremo.

Microsoft rezultate zbira v treh kategorijah. Oddelek za storilnost in poslovne procese pokriva Office, Exchange, SharePoint, LinkedIn, Skype ipd. Ustvaril je 9,8 milijarde dolarjev prihodkov in 3,9 milijarde dolarjev dobička, kar predstavlja 19-odstotno rast. Prihodki od Officea so se povečali za 17 odstotkov, še posebej hitro raste priljubljenost naročniškega paketa Office 365, ki ima že...

21 komentarjev

Fortnite:BR najuspešnejša brezplačna igra

Slo-Tech - Fortnite:Battle Royal je brezplačna igra, ki je izšla pred manj kot letom dni, za iOS celo le pred dvema meseca, za Android pa je sploh še ni. Kljub vsem tem dejstvom gre za naslov, ki avtorjem prinaša rekordne dobičke. Igra se je zavihtela na prvo mesto med brezplačnimi igrami po prihodku, ki so ga prinesle svojim ustvarjalcem. V minulem mesecu so z igro zaslužili 318 milijonov dolarjev, kar je rekordni enomesečni zaslužek od katerekoli brezplačne igre. V celotni karieri pa so z njo zbrali že več kot 1,2 milijarde dolarjev.

Gre za koncept free-to-play, kjer so igre načeloma brezplačne, denar pa kaplja od nakupov dodatnih predmetov v igri (in-app purchases). Številka 1,2 milijarde dolarjev se sicer sliši grozljivo veliko, a ne pozabimo, da za njo stoji 125 milijonov...

42 komentarjev

Microsoftovo četrtletje po pričakovanjih

Microsoft - Microsoft je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 4,8 milijarde dolarjev dobička ob 22 milijardah dolarjev prihodkov, so sporočili iz Redmonda. To je nekoliko več kot v enakem obdobju lani, a rahlo pod pričakovanji analitikov.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu Surface, kjer so se prihodki znižali za 26 odstotkov. To je razumljivo, saj v zadnjem kvartalu kakšnih bistvenih osvežitev linij Surface Pro ali Surface Book ni bilo. Surface sicer sodi v skupino osebni računalniki, v katerih je Microsoft ustvaril 8,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 7 odstotkov manj kot lani. Prodaja Windows in oblačnih storitev zanj se je povečala za 5-6 odstotkov, prav tako so zrasli prihodki od oglaševanja in iger.

V drugi...

1 komentar

Microsoftove delnice presegle rekord iz leta 1999

Slo-Tech - Microsoft je včeraj sporočil, da so v zadnjem četrtletju, ki v njihovem fiskalnem letu predstavlja prvo četrtletje 2017, ustvarili 4,7 milijarde dolarjev dobička ob 20,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prilagojena vrednost (brez diskontiranega vpliva Winows 10) je 22,3 milijarde prihodkov in 76 centov dobička na delnico (+6 odstotkov). Ti rezultati, sicer v absolutnih številkah ne rekordni, a z odličnimi obeti zaradi rasti na trgu storitev v oblakih, so navzgor pognali Microsoftove delnice, ki so dosegle absolutni rekord.

Prihodki so v primerjavi z enakim obdobjem lani ostali praktično nespremenjeni, medtem ko je čisti dobiček padel za 4 odstotke. Prilagojeni rezultati, ki v celoti...

13 komentarjev

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

GameSpot - September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja...

21 komentarjev