»

Nova Ezra

X-Bit Labs - VIA je nedavno izdala svoj 933 MHz procesor C3, ki je osnovan na jedru Ezra. Procesor je izdelan v 0.13 mikronski tehnolgiji izdelave, ima 128 KB primarnega in 64 KB sekundarnega predpomnilnika, nabor ukazov MMX in AMD-jev 3DNow! in 133 MHz vodilo. Novi C3 je kot nalašč za nadgradnjo starih računalnikov, saj brez problemov sede v podnožje Socket370. VIA je procesor namenila predvsem cenenim računalnikom, prenosnikom in manj zmogljivim strežnikom. Cena še ni znana.

1 komentar

VIA vs. Intel - spet C3

The Register - VIA ima že kar tradicijo, da izdeluje procesorje, ki so združljivi z "Intelovimi" podnožji. Intelu to sicer ni preveč všeč, vendar se VIA ne zanima kaj preveč za njegovo mnenje. Kmalu bodo namreč izdali nov x86 kompatibilen C3 procesor, ki bo združljiv (pin-compatible) z 0.13 mikronskim Tualatinom (drugače povedano: procesor bo sedel v isto podnožje kot Tualatini - FC-PGA 2). Kodno ime procesorja bo Ezra, izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji, imel pa bo tudi 128 KB L1 in 64KB L2 pomnilnika. VIA načrtuje, da bodo prvi procesorji delovali s frekvenco 850MHz, kasneje pa naj bi ugledali še 950MHz in 1 GHz različico. Seveda združljivost s Tualatini sama po sebi ni nič posebnega, vendar pa se za tem preprostim posegom v procesor skriva precej zvit načrt, ki je plod Viine iznajdljivosti. Intel namreč že kar nekaj časa obeša na veliki zvon novico, da bodo Tualatini kmalu podlegli Pentiumom 4. Ker bo Intel umaknil Pentiume 3, bo nastala velika luknja, ki naj bi jo zapolnila VIA s svojimi...

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

VIA in procesorji

VIA Hardware - Čeprav je VIA do sedaj izdala kar nekaj procesorjev, se niti eden model ni vsaj malo uveljavil. Mogoče se bo kaj spremenilo s pred kratkim najavljeno Ezro (masovna proizvodnja v tretjem četrtletju), toda VIA že misli na prihodnost. Naslednje leto naj bi tako predstavili popolnoma novo jedro- C4:
  • C5X (Nehemiah): Novo jedro na 0.13 mikronski tehnologiji bo sprav predstavljeno na začetku naslednjega leta. Največja izboljšava je 17 stopenjski cevovod (namesto 12 stopenjskega v C3 procesorjih), ki bo omogočal doseganje 1.2GHz hitrosti. Procesor bo imel 128KB L1 in 256KB L2 predpomnilnika.
  • C5Y (Esther): V drugi polovici leta 2002 bodo C4 procesorje začeli izdelovati v 0.10 mikronski tehnologiji. To pomeni frekvence okoli 2GHz.
VIA obljublja, da bodo C4 procesorji končno spremenili "sloves" njihovih procesorjev: bili naj bi popolnoma sposobni konkurirati tako Intelovim, kot AMDjevih low-cost rešitvam. Več tukaj.

0 komentarjev

Težave z 0.13 mikronsko tehnologijo

X-Bit Labs - Z novimi tehnologijami vedno prihajajo določeni problemi in očitno niso imuni niti največji proizvajalci. UMC in TSMC, največja proizvajalca polprevodnikov na svetu, sta nenačrtovano preložila začetek proizvodnje v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami med elementi. Zaenkrat še ni večjih podrobnosti o razlogih, velikana trdita le, da gre za težave z materiali in opremo. Tako naj bi se 0.13 mikronska proizvodnja začela komaj v zadnjem četrtletju tega leta. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bo to prekrižalo načrte marsikaterem proizvajalcu (recimo VIAi), ki so že naročili 0.13 mikronske čipe in so pričakovali začetek proizvodnje že v 2. ali 3. četrtletju.

2 komentarja

VIA na 0.13 mikronski tehnologiji

HardOCP - Medtem, ko velikana Intel in AMD planirata začetek 0.13 mikronske proizvodnje komaj za konec naslednjega leta, je VIA danes v sporočilu javnosti najavila, da je v sodelovanju s podjetjem TSMC že pripravila prve delujoče 0.13 mikronske procesorske rezine. Iz njih naj bi začeli izdelovati novo generacijo VIA Cyrix procesorjev, kdaj pa se bo to zgodilo pa zaenkrat še ni znano. Kakorkoli, kar zanimivo je opazovati VIAo kako se vzpenja in na marsikaterem pdoročju prehiteva velikane industrije. Če pa vzamemo v obzir dejstvo, da VIA nima niti ene lastne tovarne...

0 komentarjev