»

Hekerji udarili po nemških politikih

vir: Flickr

vice - Za zdaj še neznani napadalci so pridobili osebne podatke o več sto - nekateri mediji poročajo tudi o več tisočih - politikih in jih javno objavili na Twiterju pod uporabniškim računom @_0rbit, ki je imel 17.000 sledilcev in je bil registriran v Hamburgu. Objave so se sicer nizale ves december, oblasti pa so jih opazile šele pretekli četrtek.

Incident je zajel vse nemške politične stranke razen Alternative za Nemčijo (AfD), pa tudi nekaj novinarjev in zvezdnikov. Na spletu je bilo tako moč najti njihove kontaktne podatke, pogovore iz klepetalnic in tudi podatke o njihovem finančnem premoženju. Med prizadetimi politiki sta denimo tudi Angela Merkel, objavljena je njena elektronska korespondenca, pa vodja Zelenih Robert Habeck, ki so mu objavili pogovore z...

62 komentarjev

Univerza v Calgaryju izsiljevalcem plačala 14.000 evrov

Slo-Tech - Da izsiljevalski virusi postajajo čedalje resnejši problem priča tudi naraščajoče število organizacij, ki po okužbi raje plačajo odkupnino, kot da bi tvegale izgubo primarnih podatkov in obnavljanje iz - očitno nezanesljivih - varnostnih kopij. Univerza v Calgaryju je naslednja na seznamu žrtev.

Kot je sporočila njihov prodekanja za finančno poslovanje, so se v zadnjih 10 dneh ukvarjali z vdorom v informacijski sistem, ki so ga končali s plačilom 20.000 kanadskih dolarjev (14.000 evrov) odkupnine. Del napada je bila tudi izsiljevalska programska oprema, ki jim je zašifrirala pomembne podatke. S plačilom odkupnine so prejeli dešifrirne ključe, sedaj pa se njihov informacijski oddelek ukvarja z obnavljanjem podatkov in čiščenjem sistemov. Primer so prijavili...

21 komentarjev

Nemčija obtožuje Rusijo hekerskega napada

Spiegel Online - Spiegel poroča, da imajo zanesljive indice, da so internetni napad na nemški parlament, ki so ga razkrili pred dobrima dvema tednoma, organizirali in izvedli ruski državni hekerji. Napad na Parlakom (parlamentarische Kommunikationen) se je začel razpletati maja, ko so nadzorniki omrežja opazili, da se dva računalnika na službenem omrežju poizkušata povezati na vzhodnoevropske strežnike, ki so povezani s kriminalnimi združbami. Preiskava je odkrila, da gre za obsežen napad.

Napadalci so pridobili dostop do več računalnikov, zato IT-služba vseh 20.000 uporabniških računov šteje kot kompromitirane, med njimi pa je tudi račun kanclerke Merklove. Tiskovna predstavnica je včeraj povedala, da je odteklo precej podatkov in da so...

24 komentarjev

Vdor v Home Depot večji kot Target

SecurityWeek - Ameriški trgovec Home Depot je podal prve ocene, kolikšno škodo je povzročil hekerski vdor v njihove trgovine po vsej Severni Ameriki. Neznani storilci so od aprila do odkritja vdora 2. septembra ukradli 56 milijonov številk kreditnih kartic.

V medijsko odmevnem napadu na Target so storilci prizadeli več kot 70 milijonov strank, a so odtujili le okrog 40 milijonov številk kreditnih kartic. V napadu na Home Depot so prizadete stranke iz ZDA in Kanade, medtem ko v Mehiki napad ni potekal. Home Depot ima v vseh treh državah skupno več kot 2200 trgovin.

Varnostni analitik Brian Krebs trdi, da so napadalci uporabili novejšo različico programa BlackPOS, ki so ga zelo verjetno uporabili že v napadu na Target. Home Depot za...

15 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev