»

Microsoftov brskalnik Edge za Linux je tu

The Windows Blog - Že pred dvema letoma je Microsoft najavil, da bo pripravil verzijo svojega novega brskalnika Edge tudi za Linux, lani pa so pokazali prve predogledne verzije. Leto dni pozneje je verzija Edgea, ki je napisana na Chromiumu, v stabilnem kanalu na voljo za več distribucij Linuxa, med drugim Ubuntu, Debian, Fedoro in openSUSE (dostopni so paketki .deb in .rpm). Edge torej sedaj podpira Windows, Linux, Mac, iOS in Android.

Prvi preizkusi kažejo, da Edge na Linuxu Mint ponuja praktično enake funkcionalnosti kakor na Windows ali Macu, kar vključuje tudi sinhronizacijo shranjenih gesel, razširitev, odprtih zavihkov in zaznamkov. Seveda pa nima funkcije Internet Explorer Compatibility. Edgea za Linux vsaj za zdaj ne oglašujejo kot brskalnika za končne uporabnike, čeprav ga seveda lahko uporabijo tudi ti, temveč bolj za napredne uporabnike ali razvijalce, ki želijo na Linuxu imeti še kakšen chromiumski brskalnik, ki ni Googlov Chrome. To je uporabno na primer za testiranje spletnih strani...

25 komentarjev

Microsoft na Linux tudi z brskalnikom

Slo-Tech - Ne le protivirusnik, Microsoft želi na Linuxu ponuditi čim več svoje programske opreme. Tako so na konferenci Microsoft Ignite napovedali tudi, da bo na Linux prispel tudi brskalnik Edge. Da Edge ne bo dolgo na svojem pogonu, smo napovedali že lani, ko se je Microsoft na glas začel spogledovati s Chromiumom. Predogledne verzije (releases candidates) za novi chromiumski Edge so že na voljo za vse verzije Windows, macOS, Android, iOS. V prihodnosti pa bo prispel tudi na tisti pravi Linux.

Trenutno je Edge v chromiumski verziji videti kakor Chrome. Podobnost je tolikšna, da na prvi pogled sploh ne moremo ugotoviti, kateri brskalnik uporabljamo. To je tudi vse, kar ima trenutna beta verzija. V vseh pogledih je še najbolj podobna običajnemu Chromiumu. Toda Microsoft igra daljšo igro. Marsikdo raje uporablja oblačno storitev Azure kakor Amazonov Web Services ali Googlov Cloud. Tem bo lahko Microsoft tudi na Linuxu z lastnim brskalnikom olajšal integracijo in upravljanje oblaka, zlasti...

36 komentarjev

Konec Edgea, se obeta chromiumski brskalnik?

Slo-Tech - Brskalnik Edge, ki ga je Microsoft premierno predstavil pred tremi leti, bo verjetno kratkega veka. Po neuradnih informacijah Microsoft že snuje njegovo zamenjavo. Nadomestil ga bo nov brskalnik, ki ga bo razvil na platformi Chromium. Uradno najavo pričakujemo še ta teden.

Novi brskalnik nosi kodno ime Anaheim. EdgeHTML je izrisovalni pogon (rendering engine), ki ga je Microsoft razvil posebej Edge, da bi bil brskalnik hiter, varen in odziven, a se mu to ni najbolje posrečilo. Edge je jezil tako razvijalce kakor uporabnike, tako da ni nikoli zares stopil ob bok Chromu in Firefoxu. Zato ni tako zelo presenetljiva napoved, da bo Microsoft uporabil odprtokodni projekt Chromium, ki...

95 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Najvarčnejši brskalnik je Opera ali Edge, odvisno koga vprašate

Operin test

Slo-Tech - Ko po internetu brskamo z mobilnih naprav, kjer je avtonomija omejena, namesto hitrosti najpomembnejši dejavnik postane varčnost z energijo. Vode je razburkal Microsoft s testom, ki je pokazal, da je prav njihov brskalnik Edge najvarčnejši. Ko je svoj test izvedla Opera, je bila najvarčnejša seveda Opera.

Microsoft je na svojem testu primerjal lasten Edge ter Chrome, Opero v varčnem načinu in Firefox. V laboratorijskih pogojih na Surface Booku je Edge porabil 2,1 W energije, Chrome 2,8 W, Opera 3,1 W in Firefox 3,2 W. Pomenljiva so razmerja, ne absolutne vrednosti. Potem so primerjali še porabo pri realni uporabi, kjer je bil Edge za malenkost boljši od Firefoxa, medtem ko je Chrome porabil največ energije. Te podatke so dobili iz...

47 komentarjev

Zasebni način v Microsoft Edgeu ni tako zaseben

Beta News - Vsi večji brskalniki že nekaj časa ponujajo tudi tako imenovan zasebni način brskanja, pri katerem se na lokalni računalnik ne shranjuje zgodovina brskanja in nobeni drugi podatki (Chrome ima Incognito Mode, Firefox Private Browsing). Microsoftov novi brskalnik Edge ga imenuje InPrivate, a kot kaže, ta ni tako zaseben, kot kaže ime. Tudi pri vključenem načinu InPrivate namreč Edge shranjuje zgodovino brskanja v WebCache.

Microsoft se problema zaveda in pravi, da bodo hrošča popravili v najkrajšem možnem času. Kdaj se bo to zgodilo, ni jasno, do tedaj pa je z malo znanja mogoče ugotoviti, kaj je nekdo gledal v brskalniku, četudi je imel vključen način InPrivate. Microsoft je bil na to opozorjen že oktobra, a so napako potrdili šele sedaj.

Spomnimo, da smo...

5 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev

Google razcepil WebKit v Blink

Chromium Blog - Googlov projekt Chromium, na katerem temelji brskalnik Chrome, je najavil, da se bodo počasi odmaknili od pogona WebKit. Ta poganja Applov Safari in Googlov Chrome, a se ima to spremeniti. Googlov bo začel ločen razvoj nove veje projekt (fork), in sicer se bo WebKitov del WebCore počasi razvil v Blink.

Google kot glavni razlog za spremembo navaja večprocesno arhitekturo, ki je v Chromu drugačna kakor v drugih brskalnikih. To je povzročalo vedno več težav pri usklajevanju WebKita in projekta Chromium ter posledično zastoje v razvoju, zaradi česar so se odločili za odvejitev. Sprva sprememb praktično ne bo, počasi se bo Blink razvijal v svojo smer. Google tako ocenjuje, da se bo koda poenostavila in skrčila. Že kar zelo kmalu naj bi pobrisali več kot 7000 datotek s...

18 komentarjev