»

Novo odkrita ranljivost, ki ogroža praktično vse računalnike

vir: ZDNet
ZDNet - Varnostni strokovnjaki podjetja F-Secure so razkrili novo vrsto cold boot napada, s katerim lahko na sicer zaklenjeni napravi v približno petih minutah pridemo do - tudi občutljivih - podatkov. Za uspešno izpeljan napad je sicer potreben fizičen dostop do računalnika in posebno orodje na USB ključku.

Cold boot napadi so sicer že stara stvar, z njimi se da nekaj trenutkov po prisilnemu vnovičnem zagonu dostopati do podatkov, ki se shranijo v pomnilniku, potem ko napravi prekinemo napajanje. Večina sodobnih računalnikov je pred takimi napadi že zaščitenih, saj so jim po letu 2008 vgradili varovalko, ki v takem primeru podatke v RAMu pobriše, da se jih ne bi kdo polastil.

A strokovnjaki F-Secure so našli način, kako to...

20 komentarjev

Regin nov zelo dodelan vladni vohunski program

Slo-Tech - Na plano prihajajo podrobnosti o novem kosu škodljive programske opreme z imenom Regin, ki deluje zelo podobno kot Stuxnet, Flame, Duqu in drugi dovršeni vladni trojanci. Regin je bil aktiven vsaj od leta 2008, sodeč po kodi pa so ga pisali že leta 2003. V tem času je napadal najrazličnejše ustanove, od bolnišnic in raziskovalnih ustanov do vladnih agencij, podjetij in bank, ter kradel podatke, ki so mu prišli pod roko. Tuji mu niso bili niti zanimanja vedni posamezniki, tako da je napadel Jeana Jacquesa Quisquaterja. Loteval se je računalnikov z operacijskim sistemom Windows.

Regin je novi stuxnetovski generaciji škodljive programske opreme soroden po kakovosti in obsegu izdelave ter prikritih taktikah za zbiranje podatkov, zaradi...

54 komentarjev

Izšel Incognito 2008.1

Incognito 2008.1

Slo-Tech - Pred časom osnovana skupina anonimnih razvijalcev in uporabnikov Tor omrežja je danes izdala Incognito 2008.1. Gre za tim. živi CD, ki omogoča enostavno uporabo Tor omrežja za anonimno brskanje po spletu, klepetanje in pisanje elektronske pošte, temelji pa na Gentoo Linuxu.

Incognito lahko zaženemo iz CD-ja ali v virtualnem stroju (npr. VmWare, QEMU, VirtualBox,..), lahko pa ga tudi skopiramo na USB ključ na katerega nato lahko shranimo lastne nastavitve (npr. za e-pošto). Za kopiranje na USB ključ lahko uporabimo vgrajeno orodje, ki poskrbi za izdelavo zagonskega USB-ja, ustvarjanje kriptiranega domačega (/home) razdelka, sam korenski imenik pa je priklopljen samo za branje.

Incognito...

22 komentarjev

Kitajska napada podpornike Tibeta?

F-Secure - Kot poročajo na spletni strani protivirusnega podjetja F-Secure, so nekateri aktivisti za podporo Tibetu in novinarske agencije, ki pokrivajo najnovejše represivne akcije kitajskih oblasti proti Tibetu v zadnjih dneh od neznancev prejeli elektronska sporočila v katerih naj bi bile fotografije pobitih tibetanskih protestnikov oziroma druga gradiva, ki naj bi pričala o nasilju kitajske države v Tibetu.

V priloženi PDF datoteki, ki jo je neznanec domnevno iz Danske, poslal tiskovni agenciji Asia Free Press pa ni bilo fotografij, pač pa izjava o solidarnosti s tibetanskim ljudstvom. Poleg izjave pa je bil v PDF datoteki skrit še virus, ki izkorišča varnostno ranljivost v PDF dokumentih (tim. PDF-Encode ranljivost). Po odprtju dokumenta s PDF pregledovalnikom Adobe Acrobat se je na računalnik naložil in zagnal program za prestrezanje tipkanja (tim. keylogger) Winkey (shranil se je na mesto: C:\Program Files\Update\winkey.exe).

Program, ki je bil dodatno modificiran, da bi ga...

11 komentarjev

Creative Zen mp3 predvajalnik z virusom

PC World - Skoraj neverjetno ampak resnično. Finsko podjetje F-secure je opozorilo na to, da preko 4000 Creativovih mp3 predvajalnikov Zen Vision, ki so bili prodani na Japonskem, vsebuje črva, ki lahko napade operacijske sisteme Windows.

Črv sliši na ime Wullik.B ali tudi Rays.A in je star že 2 leti. Okužba je možna, če pri prenosu mp3-jev na gizmo poklikamo po okuženi datoteki.

Izvorna novica

Sedaj pa samo še čakamo dan, ko bodo izšli windowsi z vgrajenim virusom [>:D]

11 komentarjev