»

ECS prirpavlja trojico matičnih plošč za Llano

ECS A75F-A

Slo-Tech - Ob izidu namiznih procesorjev in matičnih plošč iz AMD-jevega programa Fusion bo kot kaže ECS ponujal tri matične plošče. Vse ti bodo osnovane okrog veznega čipovja AMD Hudson D3 (komercialno ime bo verjetno A75) in seveda okrog podnožja FM1 za procesorje Llano, a se tukaj večina podobnosti konča. Na vrhu ponudbe bo A75F-A v veliksoti standarda ATX iz ECS-ove družine Black Deluxe. Ponaša se s štirimi režami za pomnilnik DDR3, štirimi priključki USB 3.0, petimi priključki SATA 6 Gbps (šesti je zamaskiran v priključek eSATA), polnim asortimentom slikovnih izhodov (HDMI, DVI in VGA), 8-kanalnim zvočnim čipom z digitalnim in optičnim izhodom ter eno samo električno režo PCIe x16 (fizični sta dve, a spodnja najverjetneje...

11 komentarjev

ASRock tretji največji proizvajalec matičnih plošč

ASRock 939DualSATA2 - možnost s939 in AM2 procesorja ter PCIe in AGP grafične kartice

vir: DigiTimes
DigiTimes - ASRock je nedavno nekoliko zanimivo postal tretji največji proizvajalec matičnih plošč na svetu in se tako uvrstil za ASUS (21,6 milijona prodanih plošč) in Gigabyte (18 milijonov prodanih matičnih plošč). Zaostanek ASRocka je za vodilno dvojico sicer ogromen, saj so prodali le 8 milijonov matičnih plošč, a so obenem s tem lani prehiteli tako ECS kot MSI, ki sta vsak prodala okrog 7 milijonov primerkov.

ASRock je še vedno poznan kot proizvajalec ugodnih matičnih plošč, ki imajo občasno nekoliko zanimive rešitve (npr. reža za dodatno kartico, s katero je bilo mogoče na sicer s939 plošči uporabiti AM2 procesor). V preteklih letih so se močno...

34 komentarjev

Asus in Pioneer s 16x DVD zapisovalnikoma

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer, največji proizvajalec matičnih plošč, in Pioneer, ki ga poznamo še iz časov prvih CD-jev, sta začela pošiljati svoje prve primerke zapisovalnikov DVD, ki zmorejo pisati s 16-kratno hitrostjo. S takšno hitrostjo Asusov DRW-1604P zapisuje DVD±R, dvoslojne bratce in prepisljive DVD-je s štirikratno, CD-R(W) pa s 24- oz. 32-kratno hitrostjo. Pioneerjev DVR-A08XLA se ponaša z enakimi karakteristikami, saj je Asus Pioneerjev OEM-dobavitelj. Za napravo boste odšteli 160 dolarjev. Več o tem.

17 komentarjev

Bluetooth kmalu na računalnikih

Guru 3D - Bluetooth in Wireless LAN še vedno bijeta neusmiljeno bitko in prav nič še ni odločenega, kdo bo prevladal na komu. Oba sta dobro zasnovana, proizvajalci pa vztrajno zagovarjajo vsak svojega. No, morda se bo na PC-jih tehtnica prevesila v Bluetoothovo korist, saj je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, MSI, pred kratkim od podjetja WildComm zakupil pravico do uporabe tega standarda. To pa pomeni samo eno: Bluetootha bomo v prihodnje najverjetneje pogostokrat videli na MSI-jevih matičnih ploščah. Tako bo MSI postal prvi proizvajalec, ki bo izdelal matično ploščo z Bluetoothom. Ali to pomeni, da se klasičnim mrežnim karticam bliža smrt? Težko je špekulirati za naprej, vendar pa bo Bluetooth v računalništvo vseeno prinesel nekoliko več svežine. Samo predstavljajte si povezavo med računalnikoma brez kabla, ki bo zaradi pogostih menjavanj frekvenc povrhu še odporna na motnje. Več na Guru3D....

2 komentarja

Rezultati matičnoploščnih proizvajalcev

X-Bit Labs - Mesec je zopet naokoli in spet je čas, da si pogledamo, kako so se odrezali proizvajalci matičnih plošč. Po pričakovanjih se seznam ni preveč spremenil, saj med prvimi še vedno ostajajo MSI, Gigabyte, ASUS in ECS. Slednji že dalj časa drži vodstvo, saj jim je pred kratkim uspelo proizvesti največje število matičnih plošč (14.92 milijona). Tesno sledi ASUS s 14.7 milijona prodanih kosov, MSI z okoli 12 milijoni in Gigabyte z 10.08 milijona. Več informacij tukaj.

0 komentarjev

Rezultati

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč so nam izdali svoje prodajne rezultate, ki so jih dosegli v septembru. Po pričakovanju je na prvem mestu še vedno ECS, sledijo pa mu ASUS, Gigabyte, ter ostali manjši proizvajalci. Seznam je sicer malce nepopoln, saj manjka MSI, ki je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, za nekatere druge proizvajalce pa manjkajo nekateri podatki. Še zanimivost: kljub temu, da je Elitegroup še vedno največji proizvajalec po številu prodanih kosov, je ASUS po prihodku na 1 prodano ploščo še vedno nepremagljiv.

0 komentarjev

ECS No.1, ASUS No.2

X-Bit Labs - Na trgu matičnih plošč je zadnje čase kar precej živahno, saj je prodaja matičnih plošča kar opazno poskočila glede na poletne mesece. Visoke prodajne rezultate so pričakovali vsi proizvajalci matičnih plošč - najvišjega nedvomno ASUS. Vendar pa je usoda hotela, da ASUS prekine tradicijo najbolj množičnega proizvajalca matičnih plošč. Na 1. mesto se je tokrat povzpel ECS, ki ga lovci na novice poznamo predvsem po njihovi plošči na SIS735 naboru. ASUS-u je tokrat malce zmanjkalo do 1. mesta, vendar pa jim je v tolažbo dejstvo, da so še vedno proizvajalec z največjimi zaslužki, saj njihove plošče stanejo v povprečju 1.5x več od ECS-ovih primerkov. Ravno cena pa je bila usodna za prodajo, saj so cene ASUS-k poskočile v višave. Sicer pa se ASUS gotovo ne sekira preveč, saj število prodanih plošč ne igra posebno vlogo. Seveda pa ECS in ASUS nista edina na lestvici, ki so jo objavili X-bit labsi. Na tretjem mestu se je ustalil še MSI, na 4. Gigabyte, na 5. Epox in tako naprej....

0 komentarjev

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar

Velikost

X-Bit Labs - Danes so Veliki štirje (ASUS, Elitegroup, MSI, Gigabyte) objavili poročilo o prodaji matičnih plošč v prvi četrtini leta (Q1). Prvi po številu prodanih plošč, je ASUS, sledi mu Elitegroup, nato pa še MSI in na koncu Gigabyte. Vsi štirje si obetajo dobro prodajno leto, ker jim je šla prva četrtina presenetljivo dobro. Navada je namreč, da je prodaja v prvi četrtini slaba, če ne kar najslabša od vseh. Največja sprememba na lestvici je Gigabyte, ki je z lanskega drugega mesta padel na zadnje, četrto. Največji skok v pozitivno pa je naredil Elitegroup, ki se je zelo približal prvemu mestu na prodajni lestvici in s tem ASUS-u. O za nas tako ljubem ABIT-u ni podatkov. Za podrobnosti poglejte na X-Bit labs.

1 komentar

Dosežki proizvajalcev matičnih plošč v letu 2000

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs sem zasledil zanimivo razpredelnico, ki kaže stanje na trgu matičnih plošč v letu 2000 in konkurenco med proizvajalci. V tabeli si lahko ogledate prodajne načrte in dejanske dosežke (v tisočah) tajvanskih proizvajalcev:

Proizvajalec Dejanska prodaja (v 1000) Načrtovana prodaja (v 1000) Procentualni dosežek
ASUS 13,950 15,000 93%
GIGABYTE 9,800 9.500 103.2%
MSI 9,000 8,480 106.1%
ECS 7,600 5,375 141.4%
ABIT 2,400 2,800 85.7%
DFI 2,360 2,800 84.3%
CHAINTECH 1,760 2,177 80.8%
BIOSTAR 1,610 2,560 62.9%
EPOX 1,500 2,400 62.5%

Kot vidite je ASUS še vedno nesporni voditelj na področju matičnih plošč, čeprav mu niti to leto ni uspelo prodati načrtovanih 15 milijonov kosov platk. Gigabyte in MSI sta dejansko presegla svoje načrtovane cilje, največje "presenečenje" pa je zagotovo ECS (Elitegroup). Če bo podjetje raslo s takšno hitrostjo lahko čez približno eno leto ogrozi samega ASUSa. Na spodnjem delu lestvice je situacija malo slabša, saj proizvajalci...

6 komentarjev