»

Vse polno (dobrih) novic o deveti generaciji Intelovih procesorjev

vir: PC World
PC World - Čeprav Intelova serija procesorjev Core 9000 uradno še ne obstaja - vsaj Intel še ni napovedal ničesar v zvezi z njo - je po minuli teden pobeglih dokumentih moč sklepati, da bo kmalu med nami. Pričakovati je, da bo podjetje ponudilo šestjedrni Core i5-9600K ter osemjedrnika Core i7-9700K in i9-9900K.

Špekulacije potrjuje uvrstitev procesorja i7-9700K na lestvico SiSoftware Sandra, medstem ko se je na 3DMark Time Spy z drugimi procesorji pomeril neznani osemjedrni 16-nitni Intelov čip.

Druga dobra, a nepotrjena novica pa se glasi, da za novince ne bo treba kupovati novih osnovnih plošč. Slednje izhaja iz napovedi, ki jo je pred dnevi prvi objavil MSI. V njej je napovedal izid novega firmwara za osnovne plošče s sistemskim naborom Z370 in tudi to, da bodo podpirale omenjene prihajajoče procesorje. Novica je nato brž izginila z njihove...

19 komentarjev

Prispel Intel Core i9 za prenosnike

Slo-Tech - Že lani je Intel predstavil procesorje osme generacije za namizne računalnike in napovedal, da bodo prispeli tudi v prenosnike. Sedaj je Intel končno predstavil prvi procesor Core i9 za prenosnike, ki v mobilni svet prinaša šest jeder oziroma 12 niti.

To je Core i9-8950HK, ki je odklenjen. Normalno teče s taktom 2,9 GHz, s tehnologijo Turbo Boost pa se lahko pospeši do 4,8 GHz, dokler mu ni prevroče (53 °C). Procesor je sicer dizajniran na emisijo 45 W toplote. Ima 12 MB predpomnilnika ter dvokanalni pomnilnik DDR4-2666. Procesor je odklenjen, manjka pa najpomembnejši podatek - koliko bo stal.

Intel je napovedal še nekaj šibkejših bratcev. Core i7-8850H in i7-8750H imata prav tako šest jeder, a 9 MB predpomnilnika in nista odklenjena. Core i5-8400H in i5-8300H imata štiri jedra, 8 MB predpomnilnika...

31 komentarjev

Novi Intelovi procesorji bodo z AMD-jevo grafiko!

Slo-Tech - Intel je napovedal osmo generacijo mobilnih procesorje Core serije H, ki bodo imeli zelo nepričakovano komponento: AMD-jev grafični čip. Trenutno je na trgu serija U osme generacije, kar so ultravarčni 15-vatni procesorji. Ti imajo vgrajen grafični čip, ki ni v svoji srži ni bistveno drugačen kot v šesti generaciji. V seriji H, ki bo imela deklarirano porabo do 45 W vatov, pa bo Intel uporabil EMIB. To je okrajšava za Embedded Multi-Die Interconnect Bridge, kar je nov način povezave (interconnect) med različnimi čipi na isti silicijevi rezini. V primerjavi s prejšnjimi povezavami bo EMIB omogočal hitrejšo komunikacijo in gostejše pakiranje. EMIB je Intel premierno preizkusil s FPGA-ji.

Novi procesorji bodo tako imeli Intelov centralni procesor, naslednjo generacijo...

55 komentarjev

Intel predstavil mobilne procesorje osme generacije

AnandTech - Na trgu procesorjev vlada letos nenavadno pestro dogajanje, ki ga dodatno začinja najnovejša Intelova predstavitev procesorjev osme generacije. Sedmo generacijo so predstavili januarja, potem je trg popolnoma pretresel AMD s svojimi Ryzni in Threadripperji, sledili so Intelovi procesorji Skylake-SP Xeon, sedaj pa je pred nami osma generacija. Gre za prve štiri predstavnike osme generacije, ki sodijo v družino U, ki je namenjena prenosnikom. Vsi imajo štiri jedra in tako podpirajo osem niti.

V spodnjem delu spektra najdemo Core i5-8350U in i5-8250U, ki imata 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in tiktakata z 1,6 oziroma 1,7 GHz, kar lahko navijemo do 3,4 oziroma 3,6 GHz v načinu Turbo. Staneta slabih tristo dolarjev. Stotaka dražja sta i7-8650U in i7-8550U,...

2 komentarja

Intelovi 10-nm procesorji se odmikajo

AnandTech - Intel se je očitno res ustrašil AMD-ja, ki mu je po več letih zaostanka s procesorji Ryzen Threadripper uspel veliki met, saj so cenejši in zmogljivejši od trenutnih Intelovih procesorjev Core i9. Intel se je odločil nenavadno zgodaj predstaviti novosti, ki šele prihajajo, s čimer so več kot očitno želeli pomiriti tudi vlagatelje in stranke. Intel namreč tudi že zelo dolgo časa ni zmanjšal litografije novih procesorjev.

Aktualni procesorji Kaby Lake so namreč procesorji v drugi generaciji 14-nm tehnologije, kar Intel komercialno označuje 14nm+. Tudi prihajajoči Coffee Lake bo še vedno v 14 nm, kar bo Intel kot tretjo generacijo označil s 14nm++. Pričakovali smo, da mu bo sledil Cannon Lake na 10 nm (10nm+, torej druga...

89 komentarjev

MWC: Novi Atomi odslej x3, x5 in x7

Slo-Tech - Ena redkih trdnjav, ki jo Intel še ni povsem osvojil, so procesorji v mobilnih napravah, zato ni presenetljivo, da so na Mobile World Congressu predstavili nove SoC Atom x3, x5 in x7. Medtem ko je x3 na 28 nm namenjen trgom z nizko kupno močjo, so x5 in x7 namenjeni za razviti svet in zgrajeni v 14-nm tehnologiji. Po zgledu procesorjev Core iX se tudi Atomi po novem diferencirajo na pregledne družine.

Atom x3 je v bistvu SoFIA, ki je dobil nalepko Intel Atom. Najmočnejši model C3440 podpira LTE, ostala dva pa samo UMTS. C3440 ima štirijedrni procesor s taktom 1,4 GHz in grafiko Mali-T720 MP2, C3230RK štirijednri procesor s taktom 1,2 GHz in grafiko Mali-450 MP3, medtem ko ima najšibkejši C3130 dvojedrnika. Čipov ne izdeluje Intel, temveč zanj TSMC ali Rockchip. Kot rečeno, teh čipov pri nas ne bo.

Zanimivejši so x5-8300,...

11 komentarjev