»

The Ocean Cleanup je predstavil System 002 - "Jenny"

Primerjava System 001, 002 in 003. Havaji ne ustrezajo velikosti.

Slo-Tech - The Ocean Cleanup je predstavil detajle svojega izboljšanega sistema za pobiranje plastičnih odpadkov, ki sestavljajo velike oceanske zaplate odpadkov. System 001 z nadimkom Wilson je služil praktičnemu preizkusu, da je tovrsten zajem odpadkov tehnično izvedljiv.

Izboljšana različica se imenuje "System 002" oz. "Jenny" in po novem ni več pasiven sistem. Tako se ne bo zanašal zgolj na razliko med hitrostjo vodnih tokov in vetrov nad gladino, ampak bo imel lasten pogon. To mu omogoča, da bo lahko polovi tudi tiste hitrejše kose odpadkov, ki bi pasivnemu sistemu lahko odbrzeli, preden jih uspe ujeti.

Nova različica zbiralnega sistema bo imela razpon 520 metrov, cilj pa je preizkusiti kako se Jenny obnese v produkciji, na morju. Napovedana zmožnost zajema je Sistema 002 je 350 ton odpadkov letno. Za primerjavo so navedene tudi obale Havajev, ki delujejo kot filter in uspejo iz morja zajeti 100 ton odpadkov letno. Če se bo sistem obnesel dobro, je naslednja faza System 003, ki bi imel...

23 komentarjev

NASA išče zunanjo pomoč za vesoljske odpadke

vir: NASA
NASA - Če od nekdaj sanjate, da bi kdaj delali na vesoljskih projektih ... potem je to priložnost za vas. NASA namreč išče zunanje partnerje, ki bi ji pomagali poiskati trajnostno rešitev za shranjevanje in recikliranje odpadkov pri t. i. deep space potovanjih, torej potovanjih onkraj našega osončja, ki človeštvo morda čakajo že v nekaj naslednjih letih.

Za zdaj kozmonavti na ISS z oskrbovalnimi plovili vsako leto prejmejo 12 metričnih ton hrane in drugega potrebnega materiala, obenem pa proizvedejo kar nekaj ton odpadkov. Ti se večinoma vrnejo na zemljo skupaj s praznimi tovornimi plovili ali pa skupaj z njimi kontrolirano izgorijo v atmosferi. Povsem drugače pa utegne biti na daljših...

20 komentarjev

Najhitrejša pošiljka za ISS doslej

Progress in Sojuz (kapsula za človeško posadko), med obiskom na Mednarodni vesoljski postaji.

vir: Wikipedia
Space - Roskosmos, ruska vesoljska agencija, bo nocoj poskušala doseči nov hitrostni rekord v poletu z zemlje do Mednarodne vesoljske postaje. Pot tovornega plovila Progress pod zaporedno številko 70, ki ga bo iz Bajkonurja v Kazahstanu v orbito ponesla raketa Sojuz, naj bi tokrat trajala približno tri in pol ure.

Sprva je pot do ISS, pa naj bo oskrbovalna ali s kapsulo za človeško posadko, trajala dva dni, šele leta 2013 se je skrajšala na šest ur. Odtlej so Rusi še dvakrat poskušali izboljšati ta rekord, a jim je obakrat spodletelo, nazadnje letos februarja, ko je Progres 69 zaradi napake tik pred vzletom, moral pozneje opraviti dvodnevno pot. Možnost take bližnjice do ISS je namreč odvisna od položaja vesoljske postaje glede...

10 komentarjev

Ruski Progres uspešno na poti na ISS

Slo-Tech - Ruska vesoljska agencija je danes zjutraj ob 6.55 uri z izstrelišča v Bajkonurju uspešno izstrelila plovilo Progres M-28M (tudi Progres 60P), ki na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pelje slabe tri tone hrane, vode, goriva in drugih potrebnih zalog.

Čeprav ima ISS dovolj zalog za preskrbo tričlanske posadke vsaj do konca oktobra, je bila to zelo pomembna. Ameriška oskrbovalna ladja je minuli teden eksplodirala med vzletom, predhodnik Progres M-27M pa se ni uspel utiriti v pravilno orbito in prav tako na ISS ni pripeljal ničesar. Po dveh spodletelih poizkusih je zato pomembno, da ISS vendarle doseže oskrbovalno plovilo. Progres M-27M se bo z ISS spojil v nedeljo, če bo šlo vse po načrtih.

Že 22. julija bo na ISS poletelo tudi rusko plovilo s posadko, ki bo tja...

30 komentarjev

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Falcon 9 je tik pred ločitvijo prve stopnje eksplodiral

Slo-Tech - Podjetje SpaceX, ki za NASO po pogodbi opravlja komercialni prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je pred nekaj minutami izgubilo raketo Falcon 9 v1.1 in posledično celotno misijo CRS-7. Približno poltretjo minuto po vzletu, ko je raketa dosegla točko največjega zračnega upora, jo je razneslo. Raketa Falcon 9 in plovilo Dragon sta v celoti uničena, misija CRS-7 pa neuspešna. SpaceX je začel analizo telemetričnih podatkov, na predvideno mesto padca v morje pa so že poslali preiskovalne ekipe, ki bodo skušale ugotoviti razlog za izgubo plovila.

Prvih šest misij CRS, s katerimi SpaceX vozi tovor na ISS, je bilo uspešnih. Program CRS, ki za SpaceX do konca prihodnjega obsega skupno 12 misij, je zato NASA podaljšala z razpisom za CRS 2 za obdobje v letih 2017-2024....

18 komentarjev

Prvo zasebno plovilo SpaceX poletelo proti ISS

Slo-Tech - Danes je zgodovinski dan za polete v vesolje, saj je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletelo prvo plovilo zasebne izdelave. Ameriško podjetje SpaceX je namreč ob 9.44 zjutraj po slovenskem času uspešno izstrelilo svoje plovilo Dragon na raketi Falcon 9, ki se bo po načrtih v petek popoldne spojilo z ISS. Polet je zgodovinski tudi zato, ker je to prvo ameriško plovilo, ki se bo spojilo z ISS in ni raketoplan Space Shuttle. Po njihovi lanski upokojitvi so namreč tehnologijo za prevoz ljudi na ISS posedovali le Rusi, Evropa in Japonska pa sta tja vozili še tovor.

Dragon bi bil moral poleteti že aprila, a je bil polet nekajkrat preložen. Prva priložnost za izstrelitev je bila 30....

34 komentarjev