»

Firefox čedalje bolje obvlada zavihke

Mozilla.org - Eden izmed večjih problemov Firefox je bila njegova monolitnost, saj je dolga leta uporabljal samo en proces ne glede na število odprtih zavihkov. Določeni argumenti za tako odločitev so obstajali, a sčasoma je postalo jasno, da je za sodobne brskalne navade in procesorje veliko priročnejša Googlova rešitev, ki v Chromu za vsak zavihek odpre svoj proces. Prvo večje spremembo je napravil Firefox 54, ki je uporabljal štiri procese, torej so lahko do štirje zavihki tekli vsak v svojem procesu. Kaj pa se zgodi, če odpremo 1691 zavihkov?

Pustimo vnemar vprašanje, zakaj bi kdo to sploh želel početi. Dietrich Ayala iz Mozille ima enega izmed profilov s toliko zavihki, kar pomeni, da lahko spremlja obnašanje Firefoxa, ki mu ljudje običajno niso...

54 komentarjev

Firefox 54 prinaša podporo več procesom

Mozilla.org - Izšel je Firefox 54, ki si posebno omembo zasluži zaradi dolgo pričakovanih funkcij, ki so si končno utrle pot v stabilno verzijo. Ena izmed pomembnih razlik v drobovju Firefoxa in Googlovega Chroma je upravljanje procesov. Medtem ko je Firefox doslej uporabljal en sam proces, je Chrome zagnal novega za vsak odprt zavihek. Firefox je trdil, da je njegova rešitev manj potratna s sistemskimi viri, medtem ko je Chrome zagovarjal večjo robustnost. Toda že predlani je Mozilla napovedala, da bo tudi Firefox začel uporabljati več procesov, kar so poimenovali Electrolysis.

Electrolysis je v Firefoxu 48 dobil približno odstotek uporabnikov, v Firefoxu 49 pa so začeli preverjati podporo za manjše število združljivih dodatkov. Tedaj so napovedali, da bodo sredi leta 2017...

40 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Firefox prispel na iOS

Slo-Tech - Po lanski napovedi, da Firefox prihaja tudi na iOS, je Mozilla končno izdala stabilno verzijo Firefoxa za Applove mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS. Doslej je bila na voljo le beta, pa še ta je bila omejena na Novo Zelandijo. Jabolko spora med Applom in Mozillo, zaradi katerega Firefoxa tako dolgo ni bilo na iOS, so seveda pravice v iOS. Mozilla je želela lastni pogon, Apple pa tega ni dovolil (in zato tudi Chrome in Opera uporabljata Applov pogon).

Na koncu je popustila Mozilla, kar smo potihoma tudi pričakovali, in tako je Firefox za iOS prva verzija Firefoxa, ki ne uporablja lastnega pogona Gecko temveč WebKit. Zakaj bi torej kdorkoli uporabljal Firefox, ki deluje zelo podobno kot ostali brskalniki na iOS?...

5 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Firefox bo 64-biten

Slo-Tech v 32-bitni izdaji Firefoxa, različici 32

vir: Neowin
Neowin - Izmed trojice najpopularnejših namiznih brskalnikov, Chrome, Firefox in Internet Explorer, le Firefox še nima 64-bitne izdaje. Internet Explorer je 64-biten že od 6. verzije, od 64-bitne izdaje Windows XP (že od samega začetka 64-bitne izdaje Windows pridejo s 64 in 32-bitnim Internet Explorerjem, slednji je dodan zaradi združljivosti z dodatki), Chrome pa je 64-bitno izdajo v stabilni različici prejel pretekli konec avgusta. Pri Mozilli so se odločili slediti temu trendu, a 64-bitno izdajo lahko pričakujemo šele z različico 37, ki naj bi izšela marca prihodnjega leta. Kot uradni razlog so navedli vedno večji delež 64-bitnih operacijskih sistemov ter skrb, da Microsoft ne bo predstavil 32-bitne izdaje prihajajočega Windows 10. Če se bo to...

49 komentarjev