»

Xeoni odslej poimenovani po plemenitih kovinah

AnandTech - Minuli mesec so sicer določeni podatki že ušli na internet, sedaj pa je Intel vse skupaj potrdil še uradno. Procesorji Intel Xeon bodo dobili povsem nova poimenovanja. Namesto dosedanjih E3, E5 in E7 in verzij E/EP/EX bo Intel procesorje Xeon poimenoval podobno kot izdajatelji kreditnih kartic. Osnovni modeli bodo bronasti, zmogljivejši srebrni in zlati, najdražji pa platinasti. Pridevke E/EP/EX pa bo nadomestil enotni SP, ki pomeni Scalable Processor. Prvi procesorji SP se že proizvajajo, na voljo pa bodo sredi leta.

Spremembe so posledica dejstva, da procesorji niso več zgolj procesorji. Dandanes imajo vgrajene različne čipe, denimo za ethernet, Omni-Path ali AVX512 za vektorsko računanje. Po starem modelu smo imeli jedra v variantah LCC (low core count),...

15 komentarjev

Intel zaradi napake onemogočil TSX v novih procesorjih

AnandTech - Intel je potrdil, da vsebujejo vsi procesorji iz družin Haswell, Haswell-E/EP in Broadwell-Y napako v izvedbi novih ukazov TSX (tisti, ki seveda TSX podpirajo), zato so jih s posodobitvijo mikrokode onemogočili.

TSX (Transactional Synchronization Extensions) je razširitev ukazov v arhitekturi x86, ki jo je Intel napovedal predlani in lani uvedel z arhitekturo Haswell. TSX omogoča hitrejše izvajanje ustrezno napisanih programov, saj odpravlja zaklepe (lock) dela predpomnilnika, ki ga jedro vzpostavi med izvajanjem kosa kode, da prepreči drugim jedrom spremembo podatkov v zaklenjenem delu predpomnilnika. Poenostavljeno povedano TSX omogoča hkratno izvajanje ukazov v več jedrih brez zaklepa, kar prinese pohitritev.

Toda izkazalo se je, da je v ukazih TSX napaka (erratum), ki po Intelovih besedah pod ustreznimi pogoji povzroči nestabilno delovanje sistema. Podrobneje Intel ni želel...

2 komentarja

Izšli novi Xeoni Westmere-EX

vir: ZDNet
ZDNet - Intel je včeraj izdal nove procesorje iz družine Xeon (Westmere-EX), ki prinašajo vrsto novosti in so namenjeni uporabi v strežnikih v podatkovnih centrih in drugih aplikacijah s potrebo po veliki računski moči.

Ključne izboljšave so podpora do 10 jedrom s 40 odstotkov večjim izkoristkom kot v prejšnjih verzijah, 32 nm-tehnologija izdelave, izboljšana energijska učinkovitost, 35 novih sistemov v družini E7 in 18 novih procesorjev za strežnike z dvema, štirimi in osmimi ležišči (možna razširitev vse do 256).

Procesorji iz družine E7 bodo stali od 774 dolarjev za najskromnejši model do 4616 dolarjev za Xeon E7-8870 (10 jeder, 2,4 GHz, 30 MB predpomnilnika), medtem ko se bodo cene družine...

4 komentarji

Bo AMD prevzel Intel-ovo novo poimenovanje procesorjev?

X-Bit Labs - Po tem, ko se je Intel odločil za novo poimenovanje procesorjev, z namenom narediti bolj razumljivo in enostavnejše razlikovanje med procesorji, se nam lahko nekaj podobnega obeta tudi v nasprotnem taboru - pri AMD-ju. Slednje je, če se podatki izkažejo za pravilne, verjetno prav posledica Intel-ove odločitve za prehod na novo poimenovanje, saj je AMD-jev "Performance-Rating" vedno služil kot neke vrste primerjava AMD-jevih procesorjev z Intel-ovimi. AMD zaenkrat še ni podal izjave o zgodbi, vendar pa se takšen korak zdi precej logičen. Kakršnekoli podrobnosti, kako naj bi nova imena izgledala, pa seveda (še) ni znano.

9 komentarjev

Intel spreminja poimenovanje procesorjev

Slashdot - Po tem, ko se je precej časa nazaj AMD odpovedal poimenovanju procesorjev z dejanskimi hitrostmi (v MHz) in se zatekel k primerjanju novih procesorjev Athlon s starejšimi, bo nekaj podobnega storil tudi AMD-jev največji konkurent -- Intel.

Intel se je za uvedbo novega sistema odločil predvsem zaradi želje kupcem jasneje pokazati razlike med podobnimi modeli -- tako načrtujejo v novo poimenovanje modelov vključiti informacije o hitrosti jedra, količini predpomnilnika in še nekaj drugih najbolj bistvenih lastnosti vsakega procesorja. Novo poimenovanje naj bi se začelo uvajati z najnovejšimi Pentium M procesorji, Intel pa načrtuje popoln prehod na novo poimenovanje do poletja. Klik!

14 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev