»

Izšla nova verzija Windows 10

Slo-Tech - Z izidom Windows 10 smo se po Microsoftovih besedah poslovili od izhajanja novih verzij, temveč bo odslej vse skupaj eno kontinuirano nadgrajevanje. Obljubljajo, da bodo vsako leto izdali dve večji posodobitvi, kamor sodi tudi tokratna. Windows 10, ki je po tem tolmačenju zadnji Windows, je danes dobil novo nadgradnjo. Windows 10 November 2019 Update ali verzija 1909, kot se tehnično imenuje, je bolj podobna servisnim paketom (Service Pack), ki smo jih poznali v Windows NT, kot pa novi inačici Windows 10. Večina novosti je skritih pod pokrovom, kjer bodo prinesle hitrost, stabilnost in zanesljivost, medtem ko novih funkcionalnosti ni veliko.

To bomo opazili že pri hitrejši namestitvi, saj nova verzija v resnici sedi na Windows 10 May 2019 Update in ne predstavlja novega operacijskega sistema. To hkrati pomeni, da je precej manj možnosti, da gre kaj katastrofično narobe, kot se je zgodilo z zadnjo posodobitvijo. Nova verzija, ki se namesti sama ali pa ji pomagamo, bo h končnim...

45 komentarjev

Modri zaslon smrti dobil zelenega brata

Microsoft - Preizkuševalci novih Microsoftovih verzij operacijskega sistema Windows so presenečeno opazili, da najnovejša preizkusna verzija Windows nima več zloglasnega modrega zaslona (BSOD). Žal se ga nismo otresli, temveč so ga v Redmondu le prebarvali na zeleno. Razloga, zakaj prav na zeleno, niso razkrili, je pa poteza logična.

Po internetu kroži precej testnih in razvijalskih verzij Windows, ki niso namenjene končnim uporabnikom, zato so seveda manj stabilne in se pogosteje rušijo. Rezultat so številni modri zasloni smrti, ki so jih ljudje tudi precej radi lepili po forumih. Microsoft se je za spremembo barve v teh verzijah bržkone odločil zato, da bo od daleč jasno, ali se je napaka zgodila...

29 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Modri zaslon smrti v Windows 10 bo dobil QR-kode

Microsoft - Modri zasloni smrti, ki jih Windows izriše ob ustavitvi delovanja zaradi težje napake, so od kriptičnih besedil v prvih verzijah Windows do današnjih skorajda opravičil s žalostnimi smeškoti prikazali lep napredek. V novi verziji Windows 10 pa bodo dodali QR-kode, kaže trenutna predogledna verzija (build 14316).

Niso namreč vsi modri zasloni enaki, zato je koristno vedeti, kaj točno nam računalnik sporoča, da je šlo narobe. Zato nova verzija Windows 10 poleg opisnega imena vsebuje tudi QR-kodo, ki jo lahko fotografiramo s telefonom in oddeskamo na spletno stran s podrobnejšimi informacijami. Za zdaj je funkcionalnost še v povojih, tako da vsi modri zasloni vodijo do iste spletne strani, a v končni verziji poleti...

23 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev

Microsoft zakrpal 22 lukenj

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
Slo-Tech - Microsoft je kot vsak drugi torek v mesecu včeraj izdal nov komplet popravkov, ki odpravljajo ranljivost, luknje in hrošče v programski opremi iz Redmonda. Izdali so 13 posodobitev, ki skupno odpravljajo 22 ranljivosti v Internet Explorerju, Windows, Officeu in še nekaterih drugih programih.

Izmed teh tri nosijo oznako kritično. Ena (MS11-057) popravlja vse verzije Internet Explorerja, vključno z zadnjo, in v njih naslavlja sedem ranljivosti. Preostali kritični posodobitvi zakrpata vse verzije Windows z ozirom na DNS-strežnik (MS11-058) oziroma SMB-zahtevke (MS11-043). Naslednjih 15...

25 komentarjev

Microsoft preiskuje črni zaslon smrti

BBC - Tako imenovani modri zaslon smrti je že stari znanec v Microsoftovih operacijskih sistemih, ki se pojavi takrat, ko si sistem po napaki ne more opomoči, zato se iz preventivnih razlogov ustavi. V povsem novem in ličnem Windows 7 pa se pojavlja še črni zaslon smrti, ki se iz sedaj še neznanih razlogov pojavi po prijavi uporabnika v sistem. Zaslon je dobesedno črn, saj je povsem prazen. Trenutno prvi osumljenec je varnostna posodobitev, ki je bila izdana 10. novembra, in bi naj povzročila te težave v Windows XP, Visti in Sedmici.

Podjetje Prevx, ki prav tako študira omenjene težave, pravi, da so našli že vsaj 10 okoliščin, v katerih lahko pride do napake. Dodajajo, da je napaka tako stara, da se pojavlja celo v Windows NT in vseh nadaljnjih verzijah. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da težavo že preiskujejo in da naj uporabniki ob težavah kontaktirajo podporo uporabnikov. Popravka v Redmondu niso izdali, saj naj za napako ne bi bili odgovorni.

31 komentarjev