»

Evropska komisija dovolila Microsoftov prevzem Githuba

Slo-Tech - Ko je Microsoft v začetku poletja napovedal prevzem Githuba, kar je zbudilo sila mešane občutke pri razvijalcih po vsem svetu, je moral počakati še na odločitve varuhov konkurence. Dovoljenje je potreboval tudi od Evropske komisije, ki je sedaj prižgala zeleno luč za prevzem, saj ne vidi nobenega omejevanja konkurence ali možnosti zlorabe tržnega položaja. Komisija ugotavlja, da Microsoftu tudi ni v interesu spremeniti platforme, tako da ne bi bila več odprta. Zaradi tega ne vidi razlogov, da bi prevzemu nasprotovala.

...

44 komentarjev

Intu je žepni IBM Watson

IBM - IBM je sporočil, da bo njihov sistem za umetno inteligenco Watson na voljo razvijalcem ostalih naprav prek projekta Intu. Watson, ki je zmagal v kvizu Jeopardy, zdravil bolne, izdelal napovednik za film, delal kot prodajalec in še kaj, je bil doslej ujet na IBM-ovo strojno opremo. Projekt Intu, ki je za zdaj še v eksperimentalni fazi, kani to spremeniti.

Gre za platformo, ki bo razvijalec omogočila integracijo Watsonovih funkcij v ostale naprave. Tak primer so prepoznavanje govora, prepoznavanje fotografij in umetni vid, analiza besedila, pogovarjanje itd. Razvijalci bodo tako dosti laže pripravili naprave, ki bodo sposobne normalne, človeške interakcije z uporabnikom. Obetajo se torej precej pametni roboti, avatarji in...

9 komentarjev

IBM Watson izdelal napovednik za film

IBM - Niso več daleč časi, ko bo umetna inteligenca sposobna ustvarjati umetnost, na kateri ne bo nič umetnega. Junija smo si lahko ogledali kratek film Sunspring, za katerega je scenarij v celoti napisala umetna inteligenca. Kakšen presežek ta film sicer ni, a po drugi strani tudi ni popolna katastrofa. Na filmskem festivalu bi ga zlahka podtaknili kot eksperimentalni film novodobnega režiserja.

Korak naprej, ki se morda na prvi pogled zdi kakor korak nazaj, je priprava napovednika (trailer) za film. Napovedniki so namreč zelo zahteven kos produkcije, saj vzame veliki skupini ljudi tudi več kot mesec dni za pripravo. Umetna inteligenca na strojnem učenju pa je izvrstno opremljena za analizo podatkov in pripravo izvlečkov, kamor z...

46 komentarjev

Watson kot pek, farmacevt, inženir

The New York Times - IBM-ov pametni superračunalnik Watson postaja čedalje uporabnejši na najrazličnejših področjih. Nase je opozoril z zmago v priljubljenem kvizu Jeopardy, potem ga je IBM usmeril v koristnejše projekte. Študiral je medicino, da je lahko deloval v zdravstvu, poizkusil se je kot prodajni svetovalec, prečesal je tudi farmacevtske patente. Sedaj postaja Watson še pek, farmacevt in avtomehanik.

IBM navaja le nekaj projektov, kjer so v zadnjem času s pridom uporabili Watsona. V sodelovanju s farmacevtskim gigantom GlaxoSmithKline so mu dali prebrati vso znano gradivo o malariji in kemijskih učinkovinah. Watson se je iz tega naučil veliko, tako da je v prvi fazi sam identificiral učinkovine, ki se danes uporabljajo za boj proti malariji, in predlagal 15 novih učinkovin, ki...

9 komentarjev

IBM Watson doniral bazo farmacevtskih podatkov javnosti, naslednji korak IT-patenti?

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je zaslovel z zmago v televizijskem kvizu Jeopardy, dobiva nova področja uporabe. IBM ga je že naučil osnov medicine, septembra pa so ga začeli uporabljati kot pomočnika v diagnostiki. Watson ima namreč pregled nad vso objavljeno medicinsko literaturo in vsemi zdravili in režimi, ki so bili predpisani pacientu. Sedaj pa je Intel pripravil tako imenovani SIIP (Strategic IP Insight Platform), kjer Watsona uporablja tudi patentnem bojišču.

Za začetek so pripravili podatkovno bazo, ki je nastala s skeniranjem 4,7 milijona farmacevtskih patentov in 11 milijonov medicinskih oziroma biokemijskih člankov, iz katerih so izluščili ključne informacije, kot so opisane učinkovine, sintezna pot, indikacije, bolezni,...

17 komentarjev

IBM Watson kot prodajni svetovalec

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je premagal vse človeške tekmovalce v igri Jeopardy in začel študirati medicino, bo postavljen pred nov izziv. Poizkusil se bo v vlogi prodajalca oziroma svetovalca za stranke in pa pomoči uporabnikom.

Zamisel je logična. Prodajalec bi moral v idealnem primeru vedeti vse o vseh izdelkih, ki jih prodaja, a to jasno ni mogoče. Zato se včasih (ali pa tudi pogosto) zgodi, da na vprašanja potencialnih kupcev ne more odgovoriti in kupčija gre po zlu. Tu bi sposobnosti Watsona prišle zelo prav, saj ga lahko napolnimo z vsemi znanimi podatki o vseh prodajnih artiklih. Prvi uporabnik bo kar IBM, ki bo Watsona uporabil kot prodajnega svetovalca za stranke, ki bi želele kupiti - Watsona.

Watson je namreč ogromen iskalnik, ki ga...

10 komentarjev

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev