»

Rahlo spremenjen HighPointov kontroler

X-Bit Labs - HighPointovi HPT370 ATA100/RAID krmilni čipi se po vsej verjetnosti nahajajo v marsikaterem računalu. Za njihovo ogromno popularnost je v največji meri "kriv" prav ABIT, ki njihove čipe pridno vgrajuje na svoje matične plošče. No, HighPoint je najavil novi krmilni čip z imenom HPT370A. Na žalost se od svojega predhodnika ne razlikuje veliko: še vedno zmore RAID 0, 0+1 in 1 konfiguracije, edina razlika je finejša, 0.35 mikronska tehnologija izdelave.

2 komentarja

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

Nova Soltekova SocketA plata

X-Bit Labs - Soltek je s svojo odlično SocketA platko povzročil razburjenje tudi v naših krajih, sedaj pa pripravljajo naslednico. Najavili so SL-75KAV-X matično ploščo, ki bo v bistvu popolnoma enaka predhodnici, torej bodo na njej 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ISA reže. Edina razlika bo v veznem čipovju, saj bo SL-75KAV-X uporabljala novo KT133A čipovje, ki uradno podpira 266MHz zunanje frekvence. Seveda je poskrbljeno tudi za nas overclockerje, saj je možno preko BIOSa nastavljati množilnik, zunanjo frekvenco ter napetost na procesorju in DIMM režah.

0 komentarjev

VIAini SouthBridge načrti

X-Bit Labs - VIA je objavila nekaj načrtov za prihodnost v zvezi z njihovimi SouthBridgi. SouthBridge je del veznega čipovja, ki skrbi za medsebojno interakcijo komponent ter razne "bonbončke". Najavili so nekaj zanimivih modelov:
  • VT8233: V-Link (vodilo za povezavo North in SouthBridga s prepustnostjo 266MB/s), AC'97 zvočni kodek, 6 USB portov, HomePNA, 10/100 Base-T, ATA100 podpora, IO APIC... Primerki so že pripravljeni, masovna proizvodnja pa naj bi se začela do konca leta.
  • VT8233C: V bistvu gre za različico zgornjega SouthBridga, katere komunikacijski del bo delo 3Coma. Masovna proizvodnja naj bi se začela v 2. četrtini 2001.
  • VT8235: 8/16 bitni V-Link, 6 USB 2.0 portov, integrirane DSL in Wireless povezave. Prve primerke pričakujejo v 3, četrtini naslednjega leta.
  • VT8237: LDT (Lightning Data Transport) vodilo, 6 USB 2.0 portov, DSL in Wireless. Prvi primerki bodo na voljo koncem naslednjega leta.

0 komentarjev

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev

ECSjeva konkurenca ABIT VP6

X-Bit Labs - Elitegroup oziroma ECS, pri nas precej nepoznano podjetje se pripravlja na izdajo matične plošče, ki naj bi po njihovih besedah zlahka konkurirala ABITovi VP6. Šlo bo torej za dvo procesorsko ploščo na VIA Apollo Pro133A čipovju z zanimivo konfiguracijo. Na plošči bodo 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR reže, preko 686B SouthBridga pa bo podpirala ATA100 standard. Seveda ne sme manjkati možnost RAIDa, ki bo uresničena preko HighPointovega HPT370 krmilnika. Plošča naj bi bila zares privlačna tudi za nas overclockerje, saj bo vsebovali precej funkcij namenjenih navijanju procesorja. Najlepše pri vsem pa bo zagotovo nizka cena: okoli 140$. Ko bi se le pojavila v Sloveniji [:'(].

2 komentarja

ASUSova Dual platka na Apollo Pro133A čipovju

ASUS - Za dosedanje dvo-procesorske matične plošče na VIA Apollo Pro133A čipovju ( Epoxova, MSIjeva rešitev... ) bi težko lahko rekli, da so uspešne. Že res, da ABITova VP6 utegne biti odlična plata, toda sedaj je na to področje vstopil tudi ASUS: najavili so CUV4X-DSL platko. Seveda gre za dvo-procesorsko FC-PGA plato na 694X čipovju, ki pa se bo malce razlikovala od dosedanjih ponudb. Le stežka bi namreč lahko rekli, da je namenjena povprečnim uporabnikom, saj gre za skoraj čistokrvno serversko ploščo. Poleg standardnih 4 DIMM, 5 PCI in 1 AGP Pro rež, ponuja še nov VIAin 686B SouthBridge ( zmore ATA100 ) ter tudi vgrajen Symbiosov dvokanalski Ultra160 SCSI krmilnik ter Intelov 82559 omrežni vmesnik. Zaradi vsega tega bo cena verjetno nekje v oblakih, toda ne dvomim, da bo šlo za odlično ploščo [8-O].

0 komentarjev