»

Nadgradnja Windows 10 še naprej brezplačna

Microsoft - Ko je lani Microsoft obelodanil Windows 10, so med drugim razglasili tudi brezplačno nadgradnjo iz verzij 7 ter 8.1 v prvem letu po izidu. Kaj naj bi se zgodilo naknadno, ni bilo nikoli povsem pojasnjeno.

Kljub močnim naporom stopnja namestitev novih oken ni bila nikoli čisto po načrtih. Tako je število namestitev maja doseglo 300 milijonov.

Po izteku enoletnega obdobja je Microsoft izdal nadgradnjo ob prvi obletnici in to seveda izkoristil za tiho podaljšanje obdobja brezplačnih nadgradenj. Zaradi domnevno močnega izboljšanja uporabniške izkušnje za uporabnike s posebnimi zahtevami, je tako sedaj mogoče priti do brezplačne nadgradnje tako, da obljubite, da uporabljate funkcionalnosti kot so npr. uporaba bližnjic na tipkovnici.

Na Slo-Techu je imelo v...

52 komentarjev

Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je ob lanskem izidu Windows 10 smelo napovedoval, da bo do leta 2018 nov operacijski sistem živel na milijardi različnih naprav, saj ga lahko namestimo na vse od osebnega računalnika do mobilnega telefona, pa tudi HoloLens ali Surface. Sprva je kazalo, da se bo to tudi zgodilo, k čemur je izdatno pomagala tudi brezplačna nadgradnja z Windows 7 ali Windows 8, ki je na voljo še do 29. julija. Sedaj pa je Microsoft priznal, da tega mejnika bržčas ne bodo ulovili.

V uradni izjavi so zapisali, da je imel Microsoft z Windows 10 najuspešnejšo splavitev kateregakoli operacijskega sistema, saj ga aktivno (to pomeni na napravi, ki je aktivna vsaj enkrat mesečno) uporablja že več kot 350 milijonov uporabnikov. Windows 10...

120 komentarjev

Windows 10 na 300 milijonih naprav

The Windows Blog - Ko je Microsoft lani izdal Windows 10, si je tudi spričo brezplačne nadgradnje v prvem letu zadal cilj, da do konca leta 2018 Windows 10 pristane na milijardi naprav. Počasi se bliža konec enoletnega obdobja, v katerem je nadgradnja brezplačna, v tem času pa si je Windows 10 namestilo 300 milijonov ljudi, pravi Microsoft. Aktivnih uporabnikov je 270 milijonov.

Brezplačna nadgradnja se bo iztekla 29. julija, če seveda Microsoft ne bo podaljšal akcije. Kasneje bo po trenutnih načrtih nadgradnja iz Windows 7 ali Windows 8 stala okrog 120 evrov (verzija Home). Če želi Microsoft prispeti do milijarde namestitev, bo to s plačljivo nadgradnjo precej težje, saj bo v tem primeru večina namestitev posledica nakupa nove strojne opreme. Letno se proda okrog 250 milijonov...

541 komentarjev

Windows 10 prilezel na drugo mesto

Slo-Tech - Windows 10 odlično napreduje in pridobiva tržni delež, tako da je pol leta po izidu postal drugi najpriljubljenejši Microsoftov operacijski sistem. V zadnjem mesecu je pridobil poldrugo odstotno točko in z 12 odstotki z drugega mesta izrinil zimzeleni Windows XP. Na prvem mestu prepričljivo ostaja Windows 7 z več kot polovičnim tržnim deležem, četrto mesto pa ostaja Windows 8.1 (kamor se šteje tudi nepodprti Windows 8). Še vedno pa konkurenca ostaja daleč zadaj, saj vsi Microsoftovi operacijski sistemi skupaj obsegajo 90 odstotkov trga. Preostanek si delita Mac in Linux v razmerju pet proti ena.

V prihodnjih tednih pa pričakujemo še povečanje tržnega deleža Windows 10. Za to bo poskrbel kar Microsoft, saj je odslej Windows 10 za uporabnike Windows 7 in...

89 komentarjev

Windows 10 še ni prehitel XP-jev

CNET - Kot je bilo pričakovati, se rast tržnega deleža Windows 10 upočasnjuje. V prvih 24 urah po izidu si je sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov in v prvem mesecu je njegov tržni delež končal pri 5,2 odstotka. Septembra se je tržni delež okrepil na 6,6 odstotka, minuli mesec pa na 7,9 odstotka, če verjamemo podatkom NetMarketShare. Nesporni vladar ostaja Windows 7.

Na več kot polovici računalnikov (55,7 odstotka) je nameščen Windows 7, na drugem mestu pa je še vedno legendarni Windows XP z 11,7 odstotka. Sledi Windows 8.1 z 10,7 odstotka, šele potem pa najdemo Windows 10 na četrtem mestu. Glede na brezplačno namestitev Windows 10 bi pričakovali hitrejše širjenje, a so uporabniki precej zvesti svojim sistemom. Microsoft bo poizkusil delež Windows 10 zvišati na več...

97 komentarjev

Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Ars Technica - Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter...

59 komentarjev