»

SpaceX bo danes prvič isto raketo izstrelil tretjič

Slo-Tech - Danes med 19.32 in 20.00 po slovenskem času bo SpaceX poizkusil izstreliti raketo Falcon 9, kar samo po sebi ne bi bilo nič novega ali pomembnega. A misija bo postavila dva pomembna mejnika - to bo letošnja 19. izstrelitev, kar bo rekord SpaceX v koledarskem letu, hkrati pa bo to prva raketa, ki bo v vesolje potovala tretjič. V vesolje to pot peljejo 15 mikrosatelitov in 49 satelitov kock, kar je največ doslej.

Prvikrat so jo v orbito poslali 11. maja letos na misiji Bangabandhu-1, drugič pa 7. avgusta v sklopu Merah Putih. Prva stopnja bo torej svojo nalogo danes opravljala tretjič. Dolgoročni cilj SpaceX je isto raketo brez bistvenih vzdrževalnih posegov v vesolje poslati desetkrat. Najnovejši Falcon 9 Block 5 je...

12 komentarjev

SpaceX gre v vojaške posle

Ars Technica - SpaceX je danes okrog 13.15 s Cape Canaverala na Floridi v orbito poslal satelit, kar je bila že peta uspešna izstrelitev letos. Posebna je bila zato, ker je SpaceX prvikrat vozil tajni tovor. Satelit NROL-76 je naročil National Reconnaissance Office, zato podrobnosti o tovoru niso znane. Tudi prenos izstrelitve se je končal nekoliko prej, tako da ne vemo, v katero orbito je bil satelit postavljen. Vse to kaže, da ima SpaceX dovolj zaupanja, da mu dovolijo voziti tudi vohunsko opremo. A moral si ga je izsiliti.

Doslej so vse vojaške misije v vesolje pošiljali z United Launch Alliance (ULA), kjer sodelujeta Boeing in Lockheed Martin. SpaceX je ustrezne certifikate za vojaške izstrelitve dobil leta 2015, potem ko je prestal dvoletno vojaško revizijo. Še pred tem je SpaceX...

17 komentarjev

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Slo-Tech - Po lanski nesreči je SpaceX ponovno začel leteti s svojimi raketami. Včeraj so v 625 kilometrov visoko orbito poslali 10 satelitov sistema Iridium, prvo stopnjo rakete pa so za ponovno uporabo varno pripeljali nazaj na plavajočo ploščad. Kot kaže, so uspešno popravili težave z raketo Falco 9, ki je lani povzročila precej škode. Za nesrečo je bil kriv rezervoar s helijem, ki je med polnjenjem počil.

Po neuradnih podatkih želi SpaceX letos opraviti 27 izstrelitev, a bo že vse nad 20 uspeh. V SpaceX-u namreč velja enostavna matematika - z izstrelitvami služijo denar, z neuspešnimi izstrelitvami pa ga zapravljajo. Od prvega poleta leta 2010 do danes je Falcon 9 poletel 27-krat, Musk pa je optimistično napovedal, da bodo do...

11 komentarjev

SpaceX uspešno testiral pristalo raketo

engadget - SpaceX je po nekaj uspešnih vrnitvah rakete na zemljo v četrtek izvedel uspešen test ponovne uporabe tako vrnjene rakete.



Uspešen test predstavlja naslednji korak k bistveni pocenitvi poletov v zemljino orbito, katerih cena je z vstopom SpaceX na trg že tako precej padla. Podjetje napoveduje prvo komercialno ponovno uporabo pristale rakete za jesen, pod pogojem da bodo do takrat našli stranko, ki bo v zameno za nižjo ceno poleta v orbito pripravljena tvegati tovor.

Ponovna uporaba rakete namreč zahteva stranko (ter njeno zavarovalnico), ki je pripravljena tvegati ne-najcenejši tovor v zameno za nekajmilijonski popust.

21 komentarjev

SpaceX petič uspešno vrnil raketo, pripravlja prvi ponovni let

Slo-Tech - SpaceX je uspel ponovno uspešno vrniti prvostopenjsko raketo na Zemljo, kar jim je doslej uspelo že petkrat: trikrat na plavajoči ploščadi in sedaj tudi drugič na kopnem. S tem so pokazali, da je tudi vračanje na kopno že domala rutinsko, kar je pomemben dosežek. A pred SpaceX je še en velik korak - kakšno izmed teh raket bo treba še vdrugo poslati v vesolje, da vidimo, ali so resnično sposobne še enega leta. SpaceX kani to storiti še letos. Že aprila so napovedovali, da bo to junija, pa se je malo zavleklo. Jeseni pa naj bi šlo zares.

Z najnovejšo izstrelitvijo je SpaceX postavil dva svoja rekorda. Poleg drugega povratka rakete na kopno so namreč uspešno izstrelili sedem misij v letu 2016, kar je največ doslej. To je...

15 komentarjev

Povratek rakete tudi za SpaceX še ni rutinski

Slo-Tech - Po treh zaporednih uspešnih povratkih prve stopnje rakete Falcon 9 je SpaceX po včerajšnji izstrelitvi raketo izgubil, kar opozarja, da je vračanje in ponovna uporaba rakete še vedno eksperimentalen postopek. SpaceX je včeraj 16.29 uri po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral v orbito poslal dva komunikacijska satelita (117 West B in ABS-2A) za podjetji Eutelsat in Asia Broadcast Satellite.

Utirjenje satelitov je bil primarni cilj, ki je brezhibno uspel, vrnitev rakete pa zgolj sekundarni, eksperimentalni cilj, saj je postopek še vedno v razvoju. Za primerjavo: SpaceX-u je uspelo raketo vrniti štirikrat od devetih poizkusov, pri čemer so bili uspešni že v vseh možnih kombinacijah (na kopno in ploščad, iz visoke ali nizke orbite). To pot na plavajočo ploščad ni šlo po načrtih.

...

22 komentarjev

SpaceX hoče na Mars

Slika: xkcd.com

Slo-Tech - Na Marsu je pristalo ali vanj treščilo že več človeških izdelkov, a vseeno je napoved SpaceX, da bodo do leta 2018 pristali na Marsu, izjemno smela in pomembna. Tja za zdaj ne nameravajo poslati nobenega astronavta, a bo šlo vseeno za pomemben mejnik, če bo Red Dragon (varianta plovila Dragon 2 z raketo Falcon Heavy) res pristal na Rdečem planetu. Projekt podpira in pri njem sodeluje tudi NASA.

SpaceX ni nikoli skrival, da jih zanima Mars. Izstrelitve satelitov in vožnja tovora na ISS sta že rutinska, v zadnjem času pa jim je uspelo na Zemljo uspešno vrniti prvo stopnjo rakete, in sicer tako na kopno kot na plavajočo ploščad. Elon Musk, izvršni direktor SpaceX, s primerno mero pompa pravi, da lahko Dragon 2 pristane kjerkoli v Osončju. Astronavti se v Dragon sicer lahko stlačijo, a tam je prostora kot v kakšnem...

207 komentarjev

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

SpaceX uspešno izstrelil satelit, povratek rakete manj uspešen

Slo-Tech - Po tednu dni prestavljanja je SpaceX danes ponoči vendarle izstrelil raketo Falcon 9, na kateri je satelit, namenjen za geostacionarno orbito. Povratek prvostopenjske rakete na ladjo pa je bil po pričakovanjih neuspešen, čeprav je SpaceX decembra takšno raketo že kontrolirano vrnil na kopno.

Glavna naloga misije je bila seveda v vesolje poslati telekomunikacijski satelit za podjetje SES, kar jim je tudi uspelo. Ne sicer v prvo, ampak šele v petem poizkusu. Prvikrat bi bili morali poizkusiti že 24. februarja, pa so zaradi težav s črpanjem tekočega kisika izstrelitev odpovedali. Podobno se je zgodilo še štiri dni pozneje, še dva poizkusa pa so odpovedali enkrat zaradi kombinacije težav in enkrat zaradi neprimernega vremena.

Za razliko od prejšnjih uspešnih izstrelitev to pot potrebujejo...

6 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev