»

Podpore za Windows 10 Mobile bo konec, Microsoft priporoča Android ali iOS

Slo-Tech - Letos bo Microsoft uradno ukinil podporo za svoj nesojeni mobilni operacijski sistem Windows 10 Mobile, ki ni uspel prepričati uporabnikov, so sporočili iz Redmonda. Podpora se izteka 10. decembra 2019, Microsoft pa vsem uporabnikom svetuje, da čim prej prestopijo na Android ali iOS. Konec podpore pomeni, da ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, čeprav naprave same po sebi ne bodo nehale delovati. Mimogrede - to ni kaj bistveno drugače od nešteto verzij Androida, ki jih proizvajalci telefonov običajno nehajo podpirati že po dveh letih, in odtlej so tudi ti uporabniki brez varnostnih posodobitev.

Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone je svojo pot neslavno končal že julija 2017, njegov...

103 komentarji

Windows Mobile, kdo bo tebe ljubil?

Slo-Tech - Minuli mesec je celo Bill Gates v intervjuju za Fox News priznal, da uporablja telefon z Androidom, na katerem pa je sicer precej Microsoftove programske opreme. Pogled na tržne deleže pritrjuje smiselnosti tega početja – Android prepričljivo vodi z 80 odstotki, sledi iOS z 20 odstotki, vsa ostala konkurenca pa se prebije v rang zaokrožitvene napake. Je sploh še prostor za tretjega? Poizkusov je bilo več, od Windows do Firefox OS in BlackBerryja, a nikomur ni prav zares uspelo.

Da Microsoft počasi obupuje nad mobilnim segmentom, je priznal tudi Joe Belfiore, podpredsednik oddelka za Windows. Dejal je, da nove funkcije in podpora strojne opreme za Windows 10 Mobile ni več prioriteta. Še vedno bodo pripravljali popravke, a kaj več od rednega servisiranja ne moremo pričakovati.

Microsoft kot glavni razlog navaja...

205 komentarjev

Windows 10 bo prikazoval obvestila z androidnih naprav

Slo-Tech - Windows 10 bo z novo poletno verzijo dobil vrsto novosti, med katerimi smo že omenjali čisto pravi bash. Če lahko nanj postavijo bash, ni nobenega razloga, da ne bi tudi kakšne funkcionalnosti z Androida. Rečeno - storjeno, in Windows 10 bo dobil obvestila z Androida.

Za uporabo te konkretne novosti bo treba na Androidu namestiti Cortano, ki bo potem tudi na napravi z Windows 10 ne le prikazovala, temveč tudi omogočala upravljanje obvestil. Zgrešeni klici, prejeta sporočila, dregljaji, opomniki in podobno se bodo pokazali na Windows 10, kjer jih bo mogoče tudi utišati, preklicati, odgovoriti nanje itd. Odveč je poudariti, da bo delovala tudi naveza Windows 10 in telefon Windows 10 Mobile, ne bo pa podprt iPhone, ker...

16 komentarjev

Windows 10 bo dobil bash!

Microsoft - Avtomatizacija opravil s skriptami v bashu je eno izmed področij, kjer je Linux še vedno krepko pred Windows. Nič več, so se odločili v Redmondu, zato so v poletno nadgradnjo z imenom Windows 10 Anniversary Edition (kodno ime Redstone) vključili polno emulacijo basha. Res je, v Windows 10 bo kmalu mogoče uporabljati iste ukaze kot v Linuxovem terminalu, kot so grep, awk ali celo Python in Git.

Windows 10 bo dobil čisto nov WSL (Windows Subsystem for Linux), na katerem bo tekel Canonicalov ubuntujevski vmesnik. Microsoft sicer opozarja, da je WSL za zdaj še v beta stadiju in da vse bash skripte ne bodo nenadoma magično v popolnosti tekle na Windows, se pa želijo temu približati. Tudi integracija ne bo popolna, tako da iz basha ne...

114 komentarjev

Microsoftova Cortana pride na Android in iOS

Microsoft - Iz Microsofta so uradno sporočili, da bo glasovna pomočnica Cortana na voljo tudi na drugi platformah, ne la na lastni, s čimer so potrdili marčevska predvidevanja. Uporabniki Androida bodo Cortano prejeli konec junija, na iOS pa pride pozneje, a še letos. Cortana na Android in iOS prihaja v okviru programa Phone Companion, ki bo vgrajen v Windows 10 in bo poskrbel, da se bo Windows razumel z vsemi prenosnimi napravami, ne glede na operacijski sistem, ki na njih teče.

Microsoft si želi doseči popolno interoperabilnost vseh naprav, pri čemer seveda niso edini. Da jim uporabniki ne bi pobegnili na primer na Applove naprave, je edina pot podpora vseh ali vsaj čim več naprav. In tako bo Windows 10 imel Phone Companiona, ki bo ob priključitvi...

12 komentarjev

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft - Na letošnji konferenci Build 2015 je bilo bolj ali manj vse v znamenju prihajajočega Windows 10, medtem ko so ostali izdelki in storitve igrali obrobno vlogo.

Kot se spodobi, so sicer začeli s temi ostalimi novostmi. Odprta platforma .NET Core prihaja na Linux in Mac OS X (za zdaj kot predogledna verzija), za uporabnike Windows pa je že na voljo .NET Core RC. To bo olajšalo pisanje aplikacij za uporabo oblaka za različne platforme. Tudi Visual Studio Code prihaja na Linux in Mace. Na koncu prvega dela so predstavili še nove storitve in medplatformne knjižice Office Graph API za Office 2016 - opomniki iz Outlooka se bodo prikazali tudi na napravi z iOS in podobno.

Glavni del pa je bil namenjen Windows 10. Na Windows 10 bo mogoče poganjati tudi aplikacije za Android in iOS, s...

62 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev

Cortana v akciji

WinBeta - Windows 10 bo imel vgrajeno asistentko Cortano, ki bo opravljala podobne funkcije kot Siri na Applovih napravah oziroma Google Now na Androidu. Cortana je že sedaj na voljo na napravah z Windows Phone, v novi inačici pa prihaja tudi v namizno verzijo. Kako bo to videti, smo spoznali te dni, ko se je WinBeta uspel prebiti do še neizdane preizkusne verzije. Oktobrski tehnični predogled namreč Cortane še ni vseboval.

Na WinBeta (posnetek je spodaj) so preizkusili trenutno implementacijo Cortane, ki sicer še ni dokončna in ima nekaj hroščev in predvsem nedokončanih delov, a deluje izvrstno. Podpira klice, koledar, opomnike, alarme, zemljevide, vremensko napoved, zaganjanje aplikacij, predvajanje glasbe in podobno, kar zna tudi na prenosnih...

38 komentarjev