»

Android 6 zgolj na odstotku naprav

Slo-Tech - Glavni problem ekosistema Android ostaja njegova fragmentacija, ki se kaže v vseh aspektih. Modelov telefonov je več tisoč, verzij operacijskega sistema prav tako, za nameček pa različni sestavljavci in prodajalci operacijski sistem še prilagodijo. Številni poceni telefoni novih verzij Androida nikoli ne dobijo, medtem ko morajo lastniki dražjih naprav bolj uveljavljenih znamk često čakati več mesecev na nadgradnjo. To je problem zlasti, ko govorimo o varnostnih luknjah, ki jih Google popravi v novi verziji. Zato ni presenetljiva ugotovitev, da ima Android 6.0 nameščen zgolj dober odstotek androidnih naprav.

Spomnimo, da je Android 6.0 Marshmallow izšel že lanskega oktobra. Google deleže posameznih verzij operacijskega sistema ugotavlja na svojem Play Store in jih redno objavlja vsak...

53 komentarjev

Velika večina androidnih telefonov nezaščitena

Slo-Tech - Medtem ko Apple vsaj približno skrbi za red v ekosistemu iOS in uporabnikom ponuja redne nadgradnje, je stanje na androidnem polu bistveno slabše. Kar se tiče verzij operacijskega sistema, vlada prava džungla. Google sicer redno izdaja posodobitve in nove verzije, potem pa se običajno zatakne pri proizvajalcih telefonov. Dokler ti novosti ne spakirajo v obliko za prenos do končnih uporabnikov (OTA), imajo ti nezaščitene telefone. Mnogokrat se zgodi tudi, da starejši telefoni nikoli ne dobijo nadgradenj, pa čeprav jih je Google izdal.

In rezultat je tak, kot ga prikazuje najnovejša študija Univerze v Cambridgeu. V povprečju je bilo v zadnjih štirih letih vsak trenuten ranljivih oziroma nezaščitenih 87,7 odstotka androidnih telefonov. To so merili z lastno aplikacijo...

42 komentarjev

Prihaja Android 6.0

Slo-Tech - Bliža se izid naslednje verzije Googlovega operacijskega sistema za pametne telefone Android. Šesta inkarnacija s kodnim imenom Marshmallow je tik pred vrati in kot je pričakovati, se bodo prvi z njo posladkali lastniki telefonov Nexus. Google je namreč objavil tovarniške slike sistema Android 6.0 za telefone Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013), Nexus 7 Mobile (2013), Nexus 9, Nexus 9 LTE in Nexus Player. Za namestitev je treba v celoti ponastaviti telefon, s čimer izgubimo vse podatke. V kratkem bo na voljo tudi OTA posodobitev direktno z različice 5.1.1, ki ponastavitve ne bo zahtevala. Android 6.0 bosta seveda podpirala tudi prihajajoča Nexus 5X in 6P. Starejši Nexusi (4, 7-2012 in 10) pa Androida 6.0 ne bodo dobili nikoli.

Izdaja tovarniških slik je prvi korak v procesu splavitve...

53 komentarjev

Androidni telefon ni eden, telefonov je na tisoče

[dodaj]

Slo-Tech - Ena izmed glavnih razlik med ekosistemoma Android in Apple iOS je razdrobljenost. Medtem ko je Applovih naprav sorazmerno malo, verzij operacijskega sistema pa še manj, je svet Androidov nepregledna džungla verzij, modelov in znamk. OpenSignal je pripravil svežo analizo razdrobljenosti in predstavitev rezultatov z ikonografiko. Ključna ugotovitev je, da fragmentiranost ekosistema Androida raste.

Največji igralec je še vedno Samsung, ki mu je tržni delež v zadnjem letu upadel s 43 na 38 odstotkov. Toda na drugi strani iste palice imamo 1000 znamk, med katerimi je mogoče izbirati. Skupaj obstaja prek 24.000 različnih modelov naprav, na katerih teče ena izmed verzij Androida. Pred dvema letoma je...

101 komentar

Prodanih 10 milijonov najpopularnejšega androida Galaxyja S

vir: Heise
Heise - Samsung pravi, da je v preteklem letu prodal 10 milijonov primerkov svojega pametnega telefona Galaxy S, ki je prišel na trg junija. Od tega je bila četrtina prodanih v Evropi, štiri milijone v Severni Ameriki in petina v Aziji. Letos jih želijo prodati dvakrat več, kar je razumljivo, saj bo na prodaj celo leto in ne zgolj polovico.

Po podatkih Gartnerja je Samsung tudi največji proizvajalec androidnih telefonov z 32-odstotnim tržnim deležem. Za njim sta HTC s 27 odstotki in Motorola s 17 odstotki. Ni pa Android najpopularnejši operacijski sistem za...

20 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev