»

Firefox čedalje bolje obvlada zavihke

Mozilla.org - Eden izmed večjih problemov Firefox je bila njegova monolitnost, saj je dolga leta uporabljal samo en proces ne glede na število odprtih zavihkov. Določeni argumenti za tako odločitev so obstajali, a sčasoma je postalo jasno, da je za sodobne brskalne navade in procesorje veliko priročnejša Googlova rešitev, ki v Chromu za vsak zavihek odpre svoj proces. Prvo večje spremembo je napravil Firefox 54, ki je uporabljal štiri procese, torej so lahko do štirje zavihki tekli vsak v svojem procesu. Kaj pa se zgodi, če odpremo 1691 zavihkov?

Pustimo vnemar vprašanje, zakaj bi kdo to sploh želel početi. Dietrich Ayala iz Mozille ima enega izmed profilov s toliko zavihki, kar pomeni, da lahko spremlja obnašanje Firefoxa, ki mu ljudje običajno niso...

54 komentarjev

Prihaja največja sprememba v Firefoxu

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Firefoxa, ki spričo hitrega tempa številčenja nosi že oznako 47. Glavne novosti v njej so izboljšan HTML5 (recimo predvajanje z DRM Widevine CDM zaščitenih videposnetkov, kar uporablja Amazon Video in Netflix), kodek VP9 in pretočno predvajanje. Dobrodošla novost je tudi možnost spremljanja sistemske porabe (prek naslova about:performance), s čimer lahko hitro identificiramo najpožrešnejše zavihke in dodatke. Toda največja sprememba se šele napoveduje in je za ovinkom.

V uradni beta stadij je namreč prispel Firefox 48, ki bo končno prinesel Electrolysis (E10S). Ta bo omogočal uporabo več procesov, tako da bosta uporabniški vmesnik in glavni pogon tekla ločeno od zavihkov, večpredstavnosti in starih vtičnikov. Členitev ne bo tako ekstremna kot pri Chromu, bo...

67 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Firefox bo 64-biten

Slo-Tech v 32-bitni izdaji Firefoxa, različici 32

vir: Neowin
Neowin - Izmed trojice najpopularnejših namiznih brskalnikov, Chrome, Firefox in Internet Explorer, le Firefox še nima 64-bitne izdaje. Internet Explorer je 64-biten že od 6. verzije, od 64-bitne izdaje Windows XP (že od samega začetka 64-bitne izdaje Windows pridejo s 64 in 32-bitnim Internet Explorerjem, slednji je dodan zaradi združljivosti z dodatki), Chrome pa je 64-bitno izdajo v stabilni različici prejel pretekli konec avgusta. Pri Mozilli so se odločili slediti temu trendu, a 64-bitno izdajo lahko pričakujemo šele z različico 37, ki naj bi izšela marca prihodnjega leta. Kot uradni razlog so navedli vedno večji delež 64-bitnih operacijskih sistemov ter skrb, da Microsoft ne bo predstavil 32-bitne izdaje prihajajočega Windows 10. Če se bo to...

49 komentarjev

Firefox vrača 64-bitno verzijo za Windows

TheNextWeb - Po ukinitvi razvoja 64-bitne verzije brskalnika Firefox za platformo Windows prejšnji mesec je bila Mozilla deležna precej grdih besed, zato so se odločili odločitev popraviti. Vodja inženirjev pri Mozilli Benjamin Smedberg je povedal, da so prejeli "pomemben negativni povratni odziv", zato so se po analizi odločili, da prvotni načrt spremenijo. Uradnega 64-bitnega Firefoxa za Windows še vedno ne bo, se pa vračajo prekonočne verzije (nightly builds), se glasi kompromis.

Neposredni razlog za odločitev je 4 GB-meja pri porabi pomnilnika, ki zavezuje 32-bitno verzijo in na...

27 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev