»

Mozilla ugotovila, da uporabniki ne marajo reklam

Mozilla.org - Tako bi lahko nekoliko pikro povzeli ugotovitev, zaradi katere se je Mozilla odločila, da bo končala svoj program prikazovanja oglasov v ploščicah (Tiles), ki se prikažejo ob odprtju novega praznega zavihka. S tem se končuje dvoletni projekt, s katerim je Mozilla poizkušala nekaj zaslužiti še na kakšen drug način kot z integracijo spletnih iskalnikov. Tu je prihodnost precej negotova, saj je od izida Chroma Googlov interes za financiranje Firefoxa razumljivo upadel. A reklame v brskalniku - vsaj na namiznih računalnikih - očitno niso tisto pravo.

Mozillin podpredsednik za vsebino Darren Herman je zapisal, da bi bilo oglaševanje v...

37 komentarjev

V Firefox prihajajo reklame

Sedaj

Mozilla.org - Ni skrivnost, da ima Mozilla vse od prihoda Googlovega Chroma težave s svojim poslovnim modelom, ki je skoraj v celoti odvisen od Googla. Glavni vir prihodkov je denar, ki ga Mozilla dobi od Googla v zameno za to, da je v Firefoxu privzeta domača stran Googlov iskalnik. Za zdaj v Mountain Viewu pogodbe o financiranju še podaljšujejo, ker tudi Googlu ustreza, da je na trgu brskalnikov konkurenca, ker bi bil v nasprotnem primeru pod še strožjim nadzorom regulatorjev trga (kot na primer Microsoft zaradi svojega operacijskega sistema), a v Mozilli se pripravljajo tudi na morebiten izpad teh prihodkov. Eni izmed dodatnih prihodkov bodo tudi reklame.

Ko...

59 komentarjev

Firefoxa za iOS in Windows RT ne bo

SXSW Interactive. Z leve: Mike Taylor, Jay Sullivan, David Dehghan in Seth Rosenblatt.

CNet - V Mozilli so še enkrat ponovili, da Firefoxa za Applove naprave z operacijskim sistemom iOS ne bo. Razvoj namreč ni smiseln, saj so Applove zahteve neživljenjske, je na SXSW povedal Mozillin podpredsednik. Razlog je kakopak Applova zahteva, da katerikoli brskalnik na iOS za uporablja pogon WebKit za izris strani, česar pa Mozilla noče. Recimo, Google je izdal svoj brskalnik Chrome za iOS, o tem pa razmišlja tudi Opera, ki bo s Presta itak prestopila na WebKit.

Mozilla je že leta 2009 dejala, da je verzija za iOS zelo malo verjetna, leta 2011 pa so jo že odpisali. Kljub temu je bila do lanskega septembra na voljo Mozilla Firefox Home, ki je skrbela za sinhronizacijo zavihkov in zaznamkov na iOS, ni pa bila polnokrvni...

12 komentarjev

Firefox bo privzeto blokiral vse vtičnike razen Flasha

Mozilla.org - Mozilla je napovedala radikalno spremembo pri nalaganju vtičnikov na spletnih straneh v Firefoxu, ki predstavlja nadaljevanje tehnike vtičnikov na klik iz Firefoxa 17. Tedaj je Mozilla sestavila seznam nevarnih vtičnikov (stare verzije Jave, Silverlighta in Flasha), ki jih Firefox ni več samodejno naložil, ampak je uporabnika obvestil o nevarnosti in zahteval potrditev pred zagonom vtičnika. Odslej bo tako pri vseh vtičnikih razen najnovejšem Flashu.

To pomeni, da bo Firefox namesto vseh vtičnikov prikazal sporočilo, ki bo podobno temu na sliki (a z bolj generičnim besedilom, saj bodo neselektivno blokirali vse). Šele ko bo uporabnik kliknil nanj, ga bo Firefox...

52 komentarjev

Mozilla predstavila Kraken

Konkurenca v lovkah Krakena?

vir: Wikipedia
Hexus - V današnjem svetu tekmovalnosti med spletnimi brskalniki vedno večjo vlogo igrajo sintetični testi, ki prikažejo njihovo zmogljivost in/ali hitrost. A glavna težava sintetičnih testov je, da ne pokažejo dejanskega stanja oz. ne predstavljajo hitrosti delovanja pri opravilih v resničnem svetu. To želijo popraviti pri Mozilli z novim testom, ki so ga poimenovali Kraken. Tudi ta...

49 komentarjev

Uporabniki Firefoxa niso za oglaševalce

News.com - Adtech je v mesecih oktobru in novembru izpeljal zanimivo raziskavo o spletnem oglaševanju. Zanimalo jih je, koliko odstotkov uporabnikov klikne na oglaševalske pasice na spletnih straneh. Rezultati so zelo zanimivi.

Čeravno bi pričakovali, da izbira brskalnika ne vpliva na klikanje po oglasih, so dejstva drugačna. Na bannerje klika 0,11 odstotka uporabnikov Firefoxa in kar štirikrat več uporabnikov Internet Explorerja - 0,50 odstotka. Odstopanje je opazno tudi znotraj različic, saj uporabniki petke pogostje (0,53) klikajo na reklame od uporabnikov šestke (0,47 odstotka). Raziskava je temeljila na tisoč spletnih straneh v Evropi, ki uporabljajo Adtechov strežnik za oglase.

Dirk Freytag iz Adtecha pripisuje razliko vgrajenemu pop-up blokerju v Mozilli Firefox, ki ga je IE dobil šele s šesto različico, in različnim navadam uporabnikom. David Hallowell dodaja, da Firefox uporabljajo tehnično bolje podkovani uporabniki, IE pa velika množica neukih, ki lahko zamenjajo reklamo za...

27 komentarjev