»

AMD-jevi gonilniki pregrevajo grafične kartice

AnandTech - Redko se zgodi, da bi programska oprema fizično uničila strojno opremo (če seveda ne gre za kakšne nasilne viruse, ki prepisujejo firmware), a vseeno nam jo lahko hroščati gonilniki pošteno zagodejo. AMD-jevi novi gonilniki Crimson, s katerimi so prejšnji teden presekali z zgodovino in nadomestili znameniti Catalyst Control Center, povzročajo nemalo težav, saj številnim uporabnikom pregrevajo kartice. AMD je napako priznal in že pripravlja popravek, obstaja pa tudi neuradni obvoz težave.

Težavo povzroča hlajenje
, saj se po namestitvi novih gonilnikov ventilator na grafični kartici zatakne na 20 odstotkih nazivne moči, in to ne glede na trenutno obremenitev. Poganjanje kartice s polno obremenitvijo ob pomanjkljivem hlajenju pa nikoli ni dobra...

85 komentarjev

AMD GPU kot pospeševalnik za obdelavo videa in slike

Tom's Hardware - Naslednja različica AMD Catalyst gonilnikov za Radeone 48xx bo omogočala pospeševanje operacij, kot sta obdelava videa in slike. Testirali so MPEG4 pretvorbo z najmočnejšim Intelovim Core 2 CPU-jem (QX9650). Če mu z novimi gonilniki pomaga še HD4870, je pospešek več kot 15-kraten!

Več o noro hitrih pretvorbah si preberite tu.

Izgleda bomo že v bližnji prihodnosti vse pogosteje namesto nadgrajevanja CPU-jev raje (do)kupovali grafične kartice. Tudi če ne igramo igric.

10 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev

ATI z novimi gonilniki

Rage3D - Po Microsoftovi izdaji DirectX 9 knjižic, je bil tudi Ati izdal nove gonilnike s podporo DirectX 9 tehnologiji, imenovane Catalyst 3.0. Gonilniki so digitalno podpisani za Radeon 9700/9500 družino, medtem ko ostale kartice na podpis še čakajo. Novi gonilniki naj bi vsem karticam prinesli kar lepo število dodatnih FPS v igrah. Poleg tega pa dobite na ATI-jevi še nekaj novih demotov ter screenshootov. Klik!

2 komentarja

Novi Detonator 4 gonilniki so res eksplozivni

AnandTech - Skoraj ne mine meseca ko ne dobimo novih gonilnikov za Nvidijine produkte. Velika večina njih je neuradnih in nedodelanih. No skoraj dva meseca po izdaji Detonator 3 (12.41) gonilnikov smo dobili nove Detonator 4 (20.xx) gonilnike. Na AnandTechu so dobili možnost, da testirajo nove gonilnike preden pridejo ven. Uradna verzija teh gonilnikov naj bi sledila v kratkem. In kaj so ugotovili. Bili so prav presenečeni nad testom, saj so novi gonilniki hitrejši z GF3 kartico tudi do 29%. Z GF2 kartico pa nekako do 10%. Pač odvisno od igre. Vsekakor pa so hitrejši od prejšnje verzije. Če pogledamo te rezultate lahko vidimo, da so bili prejšnji gonilniki bolj spacani skupaj, in da so se pri novih res potrudili. Sedaj lahko vidimo kaj pomeni, če so gonilniki kvalitetno narejeni.

10 komentarjev