»

Zaradi hrošča Windows 11 2022 Update upočasni GeForce

Slo-Tech - Uporabniki Nvidiinih grafičnih kartic GeForce so ugotovili, da so te po nadgraditvi operacijskega sistema na Windows 11 2022 Update (Windows 11 22H2) počasnejše. Pri igranju iger so se pojavili zatikanje, zakasnitve in velik padec izkoriščenosti centralnega procesorja (tudi z 80 odstotkov na pet odstotkov). Poslabšanje je tako občutno, da se nekaterih iger sploh ne da več normalno igrati. Ker je odstranitev nadgradnje Windows težave rešila, so prst hitro uperili v komunikacijo Windows in Force. Nvidia je priznala težave in napovedala popravek gonilnikov, ki jih bo odpravil.

Dokler težava ni popolnoma odstranjena, imajo uporabniki dve možnosti. Bodisi lahko odstranijo nadgradnjo Windows bodisi namestijo novo beta verzijo programskega paketa GeForce Experience, ki naj bi težave v veliki meri odpravila. Kot kaže, težava ni v samem gonilniku, temveč v spremljajoči programski opremi GeForce Experience. Ker je možno kartico uporabljati tudi brez te in je zato vsi niso namestili,...

19 komentarjev

Nič več specializiranih Nvidiinih gonilnikov brez razkritja elektronskega naslova

Ars Technica - Ena izmed glavnih prednosti Nvidie pred konkurenco so njihovi gonilniki Game Ready, ki so optimizirani za kar najbolj tekoče delovanje najnovejših iger. Poleg tega nam orodje GeForce Experience (GFE) omogoča številne druge bonbončke, denimo streaming neposredno na Twitch in YouTube, prenos neposredno na konzolo Nvidia Shield, oddaljeno igranje, zajem posnetkov s Shadowplay, enostavno nameščanje gonilnikov, optimizacijo itd. Decembra pa se obeta pomembna sprememba z vidika zasebnosti, saj najnovejših gonilnikov Game Ready ne bo mogoče dobiti drugače kakor prek GFE z verificiranim računom, kar pomeni obvezno potrditev elektronskega naslova.

Še vedno bo mogoč prenos običajnih gonilnikov s spletnih strani ali mehanizma Windows Update, a bodo ti omejeni na odpravo...

27 komentarjev

Ubisoft in NVIDIA ponujata brezplačne igre z GeForci

vir: AnandTech
AnandTech - NVIDIA in Ubisoft sta združila moči in začela z akcijo Pick Your Path, v sklopu katere bodo kupcem grafičnih kartic iz družin GeForce 900 ter 700 ponujali brezplačne igre. Gre za konkurenco AMD-jevemu programu Never Settle, v katerem so prav tako ponujali brezplačne igre, a je bil v primeru AMD-ja nabor nekoliko obsežnejši, tako na strani grafičnih kartic, ki so dobile brezplačne igre, kot z vidika števila brezplačnih iger, ki so jih kupci prejeli. V primeru GeForcov iz serije 900, GTX 980 in GTX 970 ter njunih mobilnih sorodnikov, ter namiznih grafičnih kartic GTX 780 Ti in GTX 780 kupci prejmejo brezplačno igro izmed trojice prihajajočih naslovov Ubisofta, Assassin's Creed Unity, Far Cry 4 oz. The Crew. Nobena izmed treh zaenkrat še ni uradno izšla, a Assassin's Creed Unity izide 11....

6 komentarjev

PhysX ponovno tudi z ATI grafičnimi karticami

X-Bit Labs - nVidia je sprva napovedovala, da bo uporaba PhysXa na njihovih grafičnih karticah in namenski Aegiinih PPUjih neodvisna od izdelovalca primarne kartice, ki bo skrbela za izrisovanje slike. A zeleni so svojo besedo pojedli, saj so od konca julija, z izidom gonilnikov ForceWare 186.x, onemogočili uporabo PhysXa, če slike ne izrisuje nVidiina grafična kartica. Širša javnost je za to potezo izvedela šele pred dobrim tednom, prišlo pa je do množičnega neodobravanja v skupnosti. Uporaba ATI grafične kartice za izrisovanje slike ter nVidiine grafične kartice za računanje fizike je bila sicer vse prej kot trivialna, saj je bilo težko pripraviti dva različna grafična gonilnika do stabilnega delovanja. nVidiin uradni razlogi za ukinitev podpore so med drugim prav težave, s katerimi so se soočali pri zagotavljanju uporabe dveh različnih gonilnikov, zagotavljanju dovoljšne kakovosti delovanja, a so našteti tudi poslovni razlogi.

A brez skrbi, uporaba nVidiine in ATIjeve grafične kartice, kjer...

53 komentarjev

Futuremark - goljufajmo skupaj!

Slo-Tech - Rezultati v Futuremarkovih testih 3D Mark 2001 in 2003 so za mnoge prerasli iz povsem trivialnih rezultatov sintetičnega testa v statusni simbol. V vsakem primeru je izziv iztisniti iz svojega sistema kar največ. Vsem, ki smo se v te stvari bolj poglobili, je postalo jasno, da je v igri cela plekada dejavnikov. Vse od izbire operacijskega sistema do verzije gonilnikov. Na tem mestu pa začnemo tacati po gnilih tleh.

Še pomnite škandal z nVIDIJINIMI 'optimiziranimi' gonilniki? Naj vam osvežim spomin. Dečve inu dečki so se odločili v gonilnike dodati nekaj 'oplemenitev' osenčevalnikov točk, ki pa so bile žal vidne le in samo v enem izmed najbolj razširjenih testnih programov. Podrobnejši ogled je razodel, da je bilo pravzaprav vse kar so naredili to, da so preprečili izrisovanje nekaterih ploskev. Ko bi pokazali takšno vnemo pri pohitritvi vsakega programa, nič ne rečem, tako pa so si precej skazili ugled.

Ko smo na vse skupaj že čisto pozabili, se vrli Futuremark odloči, da bo...

35 komentarjev

Novi Detonatorji

Nvidia - Ja, spet[:D] . Pri nVidii so izdali detonatorje 40.41, nove funkcije v gonilnikih so:

  • nView™ 2.0 - nova verzija podpore večzaslonskih sistemov

  • NVRotate™ - orodje za obračanje slike za 90 stopinj (uporabno pri LCD monitorjih, ki imajo to funkcijo)

  • NVKeystone™ - tehnologija, ki omogoča realnočasovno popravljanje slike na prenosnih projektorjih

  • Digital Vibrance Control 2™ - orodje za nastavljanje barvnih kontrol slike

  • CineFX™ Simulator - Simulator učinkov, ki jih bodo izvajale (emulirale) prihodnje nVidia grafične kartice na zdajšnjih proizvodih

  • Nova nadzorna plošča

  • Unified Driver Architecture - nVidiina patentirana tehnologija, ki omogoča podporo večih produktov v enem gonilniškem Kodovjeku™.


  • Poleg tega pri nVidii obljubljajo tudi do 25% izboljšanje preformans (ja, spet [>:D])

    Nove gonilnike si veselo potegnite dol tukaj, veliki pa so 9 MB.

    14 komentarjev