»

ArcaBoard: Nov poizkus leteče rolke

Slo-Tech - V filmu Vrnitev v prihodnost 2 se Marty McFly vrne v leto 2015 in del te prihodnosti so tudi leteče rolke. Resničnost v tem pogledu nekoliko zaostaja za fikcijo, pa čeprav smo dobili še tretji letošnji poizkus v izdelavi leteče rolke. Lexusu in Arx Paxu se namreč pridružuje tudi ArcaBoard podjetja Arcaspace. Z dvema besedama je: draga in neuporabna.

Ob gledanju spodnjega reklamnega videoposnetka je namreč težko ugotoviti, ali so zares resni ali pa zgolj resno sarkastični, saj jo opisujejo kot prvo revolucijo po izumu kolesa, avtomobila in letala. A ArcaBoard je moč kupiti za 20.000 dolarjev. Za razliko od Lexusovega modela deluje ArcaBoard na poljubni podlagi, torej ne potrebuje drage steze iz magnetov. Vsebuje 36...

21 komentarjev

Lexusova lebdeča rolka ne prinaša revolucije

The Verge - Lexus je junija pokazal kratek videoposnetek, v katerem uporabljajo lebdečo rolko (hoverboard). S tem je seveda takoj razburil domišljijo tisočev po svetu, ki so se spraševali, ali jo bo Lexus res izdelal in ali bodo mogoče nekoč v prihodnosti sledili tudi lebdeči avtomobili. Navsezadnje že obstajajo brzovlaki, ki izkoriščajo magnetno levitacijo.

The Verge je imel priložnost, da se ob koncu projekta, ko je Lexus pokazal vse skrivnosti, popeljejo na lebdeči rolki in jo preizkusijo. Lexus jo je res naredil (pravzaprav odkupil), a žal gre le za reklamni trik in ne za množični izdelek. Za snemanje reklame za še nepredstavljen avtomobil so namreč v okolici Barceloni zgradili nov park, kjer je rolko mogoče uporabljati. Žal le...

36 komentarjev

Popravila na LHC tečejo po načrtih

Heise - Že dolgo ni bilo kakšne novice o velikem hadronskem trkalniku, ki so ga lani dokončali v CERNU-u, uspešno zagnali in kmalu tudi ustavili, saj jim je ušel helij, ki je hkrati prekucnil nekaj magnetov in povzročil za vsaj 16 milijonov evrov škode. Da so sploh prišli do tunela in ga lahko očistili, so morali odstraniti 53 ogromnih superprevodnih magnetov.

Kot poročajo, napreduje popravilo po urniku, tako da so sedaj uspeli ponovno namestiti vseh 53 magnetov. Steve Myers, ki v CERN-u skrbi za za pospeševalnike, je povedal, da je ponovna namestitev magnetov pomemben mejnik pri popravilu, saj so sedaj ponovno vzpostavili stanje, kot je bilo pred nesrečo. Zdaj se bodo osredotočili na implementacijo sistemov, ki bodo...

9 komentarjev

Leteči glodalec

Crazy PC - Brez skrbi, ne govorim o letečih vevercah, ki bi bile za to stran popolnoma neprimerne, temveč o, za nas računalničarje (ter predvsem igralce streljačin), veliko bolj zanimivi novosti.

Le-ta je lebdeča miška. Prototip, ki so ga izdelali pri Crazy PC, tako popolnoma odpravi trenje, saj s pomočjo elektromagnetov lebdi približno centimeter nad podlago. Povsem igračarski je senzor premikanja, ki lahko zazna kar 6000 točk na palec. Miška ima standardno število gumbov (torej tri) in kolešček, za bling faktor pa poskrbi modra osvetlitev z LED diodami ter priložena podloga iz brušenega aluminija (ki tudi omogoča lebdenje).

Zaradi lahkote premikanja pa miška ni primerna le za igračarje, temveč tudi za obolele za artritisom.

Poraja pa se vprašanje, kaj se bo zgodilo nam uporabnikom katodnih monitorjev - se bomo počutili, kot da jemo mušnice?

15 komentarjev

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Akihabaranews - Toyota je obstoječe varnostne sisteme izboljšala in povezala na nov način, z namenom zaznavanja trkov, izogibanju le teh, obdržati vozilo na cestišču, pomoči vozniku, nadzoru stanja vozila in v najhujšem primeru aktivno zmanjšati potencialne poškodbe potnikov. Več o tem si preberite tukaj.


Pri tem so domislili tudi nov varnostni sistem imenovan "Rear-End Pre-Crash Safety System". Le-ta v primeru, da radar zazna približevanje od zadaj, pomakne vzglavnike naprej za zavarovanje vratu in glave. Dosedaj so bili znani le pasivni sistemi (Saab), ki so reagirali mehansko po trku. Več o vsem skupaj si lahko preberete, ali pogledate film, tukaj.

Z delom sistema upravlja nov NECov 100 Mhz procesor IMAPCAR® namenjen zaznavi vizualnih objektov. Po trditvah proizvajalca je 5x hitrejši od konkurence, sposoben je namreč do 100 giga operacij/s pri porabi kvečjemu 2 W.
Sistem različne objekte zaznava s pomočjo radarjev, infrardečih in stereo video kamer (za zaznavanje 3...

33 komentarjev