»

Na lingvistični olimpijadi trikrat bron za Slovenijo

ZOTKS - Končala se je 19. mednarodna lingvistična olimpijada, ki je letos od 24. do 30. julija potekala na Otoku Man. Štiričlanska slovenska reprezentanca se vrača s tremi bronastimi medaljami. Vita Korošin in Katja Andolšek (obe Gimnazija Bežigrad) in Rok Tadej Brunšek (Šolski center Velenje, Gimnazija) so osvojili bronaste medalje, Alji Šlenc (Gimnazija Kranj) pa je malo zmanjkalo. Prvo mesto je osvojil Artem Borisov iz Rusije, medtem ko so ekipni zmagovalci postali Korejci.

Tekmovanje iz lingvistike je v bistvu tekmovanje iz logike, zato se tudi slovenska ekipa oblikuje na podlagi rezultatov državnega tekmovanja iz logike za srednješolce po dodatnih pripravah. Olimpijada obsega dva tekmovalna dneva, izmed katerih je eden namenjen individualnemu reševanju nalog, drugi dan pa je tekmovanje skupinsko. Naloge obsegajo različne prevode in druge logične operacije z malo znanimi jeziki, ki jih tekmovalci ne morejo poznati - gre za tekmovanje iz logike in znanje jezikoslovja, ne jezika....

1 komentar

Bron na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - Še eno bronasto medaljo je v Slovenijo prinesel Matija Lovšin (Srednja šola Črnomelj) iz mednarodne lingvistične olimpijade, ki je letos potekala v Blagoevgradu v Bolgariji. Poleg Matije, ki je prejel tudi nagrado za najbolje rešeno nalogo iz številskih sistemov, so se olimpijade udeležili še Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor), Tjaša Valič (Škofijska klasična gimnazija Vipava) in Boštjan Melinc (Gimnazija Nova Gorica).

Tekmovalci rešujejo pet nalog individualno in eno nalogo skupinsko. Naloge so zastavljene v obliki logičnih nalog, kjer morajo tekmovalci iz danih podatkov ugotoviti npr. številki sistem nekega jezika, del slovnice, izgvorjavo besed ali pa razvozlati kak algoritem.

Za...

2 komentarja

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Slo-Tech - Včeraj zvečer se je v tajskem Čjang Maju končala 56. mednarodna matematična olimpijada, s čimer se to tekmovanje uvršča med najstarejše olimpijade iz znanja. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Luka Lodrant in Domen Vreš (oba ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto) in Lenart Treven (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), se domov vrača z eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Bron je osvojil David Popović, ki je osvojil 56 odstotkov točk in 257. mesto med skoraj šesto tekmovalci iz 104 držav. Jakob Jurij Snoj je osvojil pohvalo.

Na matematično olimpijado lahko vsaka sodelujoča država pelje šest...

13 komentarjev

Srebro na lingvistični olimpijadi

Slovenska ekipa

Slo-Tech - Na 12. mednarodni lingvistični olimpijadi, ki je letos potekala v Pekingu, so Slovenijo zastopali Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Teja Močnik (Škofijska klasična gimnazija), Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor) in Uroš Prešern (Gimnazija Novo mesto). Med 152 tekmovalci iz 28 držav je Lara Jerman s 14. mestom osvojila srebrno medaljo, Uroš Prešern pa je prejel pohvalo.

Lingvistična olimpijada je ena izmed najmlajših olimpijad v znanju za srednješolce. Ima dva dela, individualno in skupinsko tekmovanje. Vsaka naloga je sestavljena okoli zanimive, ponavadi edinstvene ali izginjajoče značilnosti nekega jezika. Naloge so samozadostne in se jih rešuje s pomočjo analize in logičnega...

4 komentarji

Srebro za Slovenijo na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - Včeraj se je končala še ena mednarodna tekmovanja iz znanja, in sicer lingvistična olimpijada (IOL), ki je letos potekala od 27. julija do 4. avgusta v Ljubljani pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Čeprav je IOL precej mlajša od svojih bolj slavnih sorodnic (matematične, fizikalne in kemijske), ni tekmovati na njej zato nič lažje.

Slovenija na njej tekmuje od leta 2008, letos pa so jo zastopali Rok Kaufman (Gimnazija Vič), Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Lidija Magdevska (Gimnazija Bežigrad), Valentina Prevc, Teja Močnik, Mirjam Homar (vse Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Vida Papler (I. gimnazija v Celju) in Aljaž Koželj (Gimnazija Kranj). V konkurenci 132 tekmovalcev iz 27 držav so...

4 komentarji

Bron za Slovenijo na lingvistični olimpijadi

Z leve: Žiga Gosar, Rok Kaufman, Tadej Novak, Mateja Hrast.

Slo-Tech - Lingvistična olimpijada je ena izmed najmlajših olimpijad iz znanja, ki se jih udeležuje Slovenija. Letošnja 9. olimpijda je potekala v Pittsburghu v ZDA. Slovenijo so zastopali Mateja Hrast (Gimnazija Bežigrad), Rok Kaufman, Žiga Gosar (oba Gimnazija Vič) in Tadej Novak (Gimnazija Kranj). Rok Kaufman je osvojil bronasto medaljo in priznanje za najboljšo rešitev druge naloge, Mateja Hrast pa pohvalo.

Lingvistika je družboslovna veda, vendar med tekmovalci prevladujejo naravoslovci. Pri reševanju nalog je ključnega pomena dobro logično mišljenje. Poznavanje splošnih jezikovnih elementov je v pomoč, ni pa nujno. V Sloveniji izbor za ekipo poteka preko tekmovanja iz logike, na katerem so...

4 komentarji

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev