»

Shuttle XPC X200

Daily Tech - Shuttle je predstavil novo barebone stvaritev, XPC X200 poimenovano. Kot se za Shuttle spodobi, je mini PC zapakiran v elegantno ohišje in ponuja vse, kar naj ima PC za v dnevno sobo. XPC X200 je v bistvu nekoliko spremenjena nadgradnja modela XPC X100.

Z X100 si deli obliko ohišja, medtem ko je notranjost doživela nekaj sprememb. Tako recimo okoli Intel 945GM veznega čipovja zgrajena matična plošča...

0 komentarjev

Test ASUS-ove P4 plošče

Hexus - ASUS je znan kot eden izmed najbolj zagretih podpornikov procesorjev Penium4, saj kar 50 % proizvodnje predstavljajo ravno ti primerki, ki omogočajo delovanje procesorjev. Kljub še vedno zelo popularnim ploščam, ki podpirajo 423 pinske Pentiume4, pa je bil tudi ASUS prisiljen, da se počasi preusmeri na proizvodnjo plošč z 478 pinskimi podnožji, ki bodo zanle poskrbeti za najnovejše primerke, ki trenutno prihajajo iz Intelovih tovarn. Rodila se je plošča P4T-E, ki se ponaša z že kar tradicionalno ASUS-ovo kvaliteto in legendarnimi overclockerskimi nastavitvami. Edina zavora za razširitv tako kvalitetnih plošč, kot so P4T-E pa zaenkrat onemogoča sorazmerno majhna ponudba zmogljivih ventilatorjev, brez katerih navijalci enostavno ne morejo živeti. Če vas je P4T-E pritegnila, potem si oglejte test na Hexusu..

0 komentarjev

Test Shuttlove plošče z VIA P4X266 naborom

Accelenation - O zgodovini P4X266 nabora ne mislim izgubljati besed, saj smo ga na Slo-Techu obdelali skoraj do potankosti. Povedal bi samo to, da bo Intel poizkusil storiti vse, da ta nabor nebi prišel na trg. Če mu ne bo uspelo, pa bo poizkusil doseči vsaj zavračanje P4X266 izdelkov v ZDA (ubogi Američani, najprej WTC, potem pa še možna suša prej omenjenih plošč ). Po prvih podatkih mu ne uspeva najbolje, saj se manjši proizvajalci pripravljajo na prvi val. Med malce bolj pogumnimi je tudi Shuttle, ki je sicer poznan proizvajalec matičnih plošč, vendar ne ravno razširjen. Njihov prvi izdelek pa sliši na ime AV40. AV40 je po izgledu povsem klasična matična plošča, ki podpira do 4 GB DDR SDRAM-a, 478 pinske Pentiume4 in vsebuje 1 AGP in 6 PCI rež, ter kar 6 USB vtičnic. Poleg tega pa plošča ponuja tudi overclockerske nastavitve. Kaj pa rezultati? Hja, če bi se P4X266 nabor izkazal za slabega, Intel najverjetneje nebi zganjal takega hrupa, vendar pa se na koncu izkaže, da je P4X266 vse prej kot...

0 komentarjev

ASUS na i845

X-Bit Labs - Kot sem omenil že v prejšnji novici, je ASUS preveč odvisen od Intela, zato se je odločil, da raje ne bo podprl Viinega P4X266 nabora, dokler VIA ne pridobi Intelove licence. Do takrat bo ASUS raje podpiral najnovejši Intelov i845 nabor. Plošče so že osnovane, njihove specifikacije pa izgledajo precej zanimivo:
 • P4B bo plošča, ki bo podpirala 478 pinske Pentium4 procesorje. Opremljena bo s tremi DIMM režami, ki bodo sprejele do 3 GB PC133 SDRAM pomnilnika (s podporo ECC ali brez). Plošča bo imela še 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, vgrajeno AC'97 zvočno kartico in 4 USB vtičnice. Seveda pa ASUS-u ni vseeno za uporabnike, zato bodo v ploščo vgradili še kup dobrot, kot so JumperFree tehnologija, možnost povezave z malce ponesrečenemu LCD prikazovalniku iPanel, ASUS Post Reporter (glasovno sporočanje napak), ASUS EZ Plug , ki bo omogočal priključitev plošče na navadno napajanje (odlično :)) in ASUS MyLogo, ki bo omogočal izdelovanje lastnih logotipov, ki jih boste lahko kasneje zapekli...

1 komentar

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
 • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

 • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

 • Tyan pa bo...
 • 1 komentar

  "Izstrelitev" i845 'Brookdale' v ponedeljek

  The Register - Medtem, ko VIA že veselo trguje s svojim P4X266 naborom, se Intel ogreva na predstavitev nabora i845, ki ga bomo videli ta ponedeljek. Podporo temu naboru so napovedali številni proizvajalci računalnikov, saj je to priložnost, da kupcem predstavijo procesorje Pentium4 kot sestavni del cenejših sistemov. Dell je že najavil svojo družino Dimension 4300, ki bo vsebovala 1.5, 1.6 ali 1.7 GHz Pentium4 procesorje in podporo PC133 SDRAM-u. Cene naj bi se gibale od 899 $ naprej. Za ponedeljek pa se ogrevajo tudi HP, Gateway in IBM, ki naj bi prav tako pokazali svoje nove računalnike okrog tega nabora.

  0 komentarjev

  Abitova Socket478 matična plošča na i850

  X-Bit Labs - Iz dneva v dan se bolj približujemo sredini septembra, ko bo Intel predstavil svoj Brookdale, oz. i845 nabor. Takrat lahko pričakujemo pravo poplavo matičnih plošč, ki bodo podpirale PC133 SDRAM (kaj pa VIA?). No, ker pa je Brookdale namenjen bolj nezahtevnim uporabnikom, saj se je le-ta izkazal za bolj počasno rešitev, pa še Petniumi4 se ne obnesejo ravno najbolje v navezi z SDRAM-om, bo bolj zahtevne zagotovo zadovoljila ABIT-ova plošča, ki bo bazirala na dobrem starem i850 in Secketu478. Po raznoraznih poročanjih, se bo plošča najverjetneje imenovala TH7II-RAID in se bo popolnoma razlikovala od Socket423 TH7-RAID. Podpirala bo namreč kar 4 RIMM (podpora do 2 GB RDRAM pomnilnika), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 CNR režo. Kot je že v navadi, bo ABIT na svoji plošči ponudil tudi Highpointov krmilnik - tokrat HPT370 ATA/100 RAID kontroler. Poleg tega, se bo plošča bahala še s tremi USB vtičnicami, integrirano zvočno (AC'97) in LAN kartico.
  Seveda pa ABIT ni pozabil dejstva, da po malce...

  0 komentarjev

  Saga o VIA P4X266 se bliža koncu

  X-Bit Labs - Čeprav so zadnja poročanja o VIA P4X266 in o njegovih težavah zaradi neuradne licence povzročile kar nekaj prepiha, pa je marsikateri veliki proizvajalec matičnih plošč ostal hladen. Problem ni v tem, ker vi bil nabor P4X266 slab, ampak Intel sam. Intel je velikim proizvajalcem matičnih plošč, ki si veliko obetajo od prodaje P4 plošč, zapovedal, da jih bo nehal podpirati, če podprejo P4X266 nabor. Seveda se je velika večina raje odločila za prijaznejše odnose z Intelom in se raje odpovedala P4X266. Če so veliki odpovedali poslušnost, potem se bo gotovo dalo prepričati male ali srednje velike proizvajalce. Le-ti se raje zanimajo za zaslužek, kot za dobre stike. VIA je šla še korak dalje in malim ter srednje velikim proizvajalcem povedala, da bo prevzela vsako odgovornost, če bodo slučajno imeli probleme z naborom P4X266. Seveda pa je marsikaj odvisno tudi od Viine iznajdljivosti. Nekje sem bral, da ima S3 uradno licenco, medtem ko je VIA nima. Kljub vsem prepričevanjem, da je S3 del...

  0 komentarjev