»

Novo SIS655 vezje

X-Bit Labs - Podjetje SIS, eno izmed največjih izdelovalcev naborov za matične plošče, je izdalo novo dvokanalno vezje za Intel Pentium 4 procesorje. Poimenovali so ga SIS 655.

Na X-Bit Labs so si pobliže ogledali ploščo s tem vezjem podjetja Gigabyte. Novo vezje se obnese zelo hitro, a še vedno ne prehiti pošč z Intelovim čipovjem. Vezje podpira Hyperthreading, dvokanalni pomnilnik, AGP 8X, ipd. Podpira module DDR 266 ter DDR333. Čipovje se je na žalost obneslo slabše od pričakovanega v igrah in OpenGL aplikacijah. Ne glede na ostalo pa je nedvomno najmočnejša stran novega SIS vezja cena. Če vzamemo za primer, stane Granite bay okoli 200 dolarjev, SIS 655 pa 140 zelencev, kar je precejšnja razlika. Vendar pa ne bo to vezje obstalo...

2 komentarja

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

P4 "Northwood" v pogonu

hARDWAREMANIA - Hardwaremania je dobila v roke 0,13 mikronskega P4 "Northwood". Pisec članka pravi da to je pravi procesor Northwood, saj ima naparjenega 512 KB L2 cacha, napetost na jedru pa je bila 1.475V, in s tem potrduje svojo tezo.
Procesorjev množilnik ni bil zaklenjen toda vseeno mu ga je uspelo stabilno poganjati le na 1.8 GHz (18 x 100). Ta mali stvor je primerjal s p4 2.0 GHz, z AthlonomXP 1600 in z Athlonom 1.4C. Članek.

0 komentarjev

Novi P4

X-Bit Labs - Intel še kar ne odneha in še kar naprej pošilja na trg nove P4. Zdaj je objavil, da bo najnovejši član P4 družine, 1.7GHz, izšel 23. aprila. Cena procesorja bo okoli $700. Kljub visoki nazivni hitrosti pa novi P4 1.7GHz ne bo prekašal svojega tekmeca, AMD Athlon-a 1.33Ghz, v večini testov. Razen v Quake3, kjer je P4 najboljši.
Sočasno z izidom P4 1.7GHz pa bo Intel naznanil svoj nov procesor za strežnike, Pentium 4 Xeon. Ta procesor bo zgrajen na novem Foster jedru. Procesorji na Foster jedru se bodo od drugih P4 razlikovali po dvoprocesorski (dual-processor) podpori. Potrebovali pa bodo ploščo z novim Socket 603 ležiščem. Novi Foster-ji bodo izšli v 1.4GHz, 1.5GHz in 1.7GHz različicah.

15 komentarjev

Vojna za DDR P4 čipovja

OC Workbench - Naslednje leto bomo videli pravo malo P4 vojno med različnimi tajvanskimi proizvajalci čipovij. Intel je namreč očitno spoznal, da P4 ne bo doživel večjega uspeha brez podpore DDR čipovij in tako so VIA, SiS in ALi najavili svoja P4 DDR čipovja. Prva bo predvidoma VIA, ki bo svoje PX266 čipovje začela proizvajati že v prvem/drugem četrtletju naslednjega leta, sledil ji bo ALi v tretjem četrtletju, zadnji pa bo SiS koncem naslednjega leta. Vsa čipovja bodo namenjena novim P4 procesorjem s Socket 478 podnožjem.

2 komentarja

Intel Pentium 4 : AMD Athlon

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware, se je pojavil nov članek, ki primerja novi P4 z Athlonom. Po več testih, ki smo jih videli v preteklih dneh, je Athloh prevečkrat zmogel loviti ali celo prehiteti novi P4. Tom pa je očitno prepričan, da to ne more biti res in nad ta dva procesorja se je spravil z štirimi novimi Benchmarki (eden izmed njih je tudi q3a). Šel je celo tako daleč, da je Athlona 1.2 GHZ navil na 1466 MHZ in ga primerjal z P4 pri osnovni hitrosti 1500 MHZ. Celoten članek si lahko preberete tukaj, jaz pa naj vam samo namignem, da se je končno p4 odrezal precej bolje (v treh od štirih testov). Toda še vedno ostaja dejstvo, da je p4 bistveno bistveno dražji od Athlona in je trenutno na voljo samo z dragim RDRAM pomnilnikom, kasnejši modeli v letu 2001 pa bodo prišli tudi z novo arhitekturo in novim podnožjem, kar izniči vsako možnost nadgradnje. P4 v tem trenutku ni vreden svoje cene, jasno pa kaže svoj potencial, ki naj bi ga v prihodnosti povzdignil v višave....

2 komentarja