»

37/1

Maximum PC - Kaj dobite, če skombinirate štiri 5400rpm Maxtorje, 7200rpm Maxtorja, in enega 7200rpm Western Digitala? Vse to priključite na Gigabitovo GA6VXE7+ matično ploščo, 1GHz P-III, Promisov PCI IDE ATA/100 kontroler in ATI Rage 128 grafično kartico, za nameček pa še 350-vatni napajalnik.

Odgovora verjetno ne poznate, gre pa za Menažarijo ali Zverinjak po domače. Gre za računalnik, ki ima nameščenih 37 operacijskih sistemov, ki jih izbiramo v petih boot menijih. Vsekakor za knjigo rekordov.

Vas zanima, kaj ima 18-letni lastnik povedati o svoji zverini? Klik.

7 komentarjev

MSI najavil K7N2

MSI - MSI, podjetje znano po izdelavi kvalitetnih matičnih plošč je najavilo svoj nov produkt, ki bo - glej no glej - temeljil na Nvidiinem nForce2 jedru. MSI je bil tudi prvi, ki je izdal nForce plošče, tako da je tu vsekakor že skoraj strokovnjak.

Nova plošča prinaša Dual 400MHz DDR pomnilniški kontroler, optimizirano 128-bitno arhitekturo, ki zmanjša celotno sistemsko pomnilniško latenco in tako dalje in tako naprej. Več podatkov najdete na uradni MSI-jevi strani: MSI K7N2.

0 komentarjev

Via vs. nVidia

Tom's Hardware - Pred približno pol leta se je pojavila vest o novem naboru za AMDjeve procesorje z vgrajeno grafično in zvočno kartico podjetja nVidia. Sedaj je ta nabor, nForce imenovan tukaj. Pri Tom's Hardwareu so si zato ogledali 13 matičnih plošč, od tega 11 z Viinim naborom KT266A in 2 z nVidinim naborom nForce - škoda, da na testu niso imeli nobene plošče z naborom Sis 735 ali pa kakšnim izmed ALijevih naborov. Oba testirana nabora podpirata 4 različne procesorje Thunderbirde (stari Athlon), Palomine (Athlon XP), Spitfire (stari Duron) in Morgane (novi Duron). Glavni nForceov adut je dvokanalni 128bitni dostop do DDR pomnilnika, ki pa deluje le, če uporabljate dva enaka modela pomnilnika. Pa kaj bi besedičil, kljub dual-channel pomnilniški tehnologiji se nForce odreže slabše kot Viino KT266A čipovje, ki ima od svojega predhodnika KT266 popravljen prav pomnilniški vmesnik. Klik!

6 komentarjev

ASUS A7V266-E

Lost Circuits - VIA KT266A se počasi prijemlje tudi med najzahtevnejšimi proizvajalci. Tako je ASUS pred kratkim splavil ploščo A7V266-E, ki poleg izjemne prepustnosti, ki jo omogoča KT266A, omogoča še nekaj dobrot. Prvo, kar bo opazila večina uporabnikov, je že kar tradicionalna ASUS-ova kakovost in stabilnost plošče. Ker je ASUS podjetje, ki se ukvarja predvsem z navijalskimi produkti, je v ploščo vgrajena pestra paleta raznih overclockerskih nastavitev. Čeprav se je ASUS odpovedal nastavljanjem z mostički in se raje podal na pot ABIT-ovega SoftMenuja, lahko še vedno postorimo veliko z tistimi mostički, ki so še vedno na plošči. Za malce bolj zahtevne so ASUS-ovci namenili 1 AGP Pro režo, podporo pametnim karticam, RAID krmilnik in malce bolj kvaliteten Cmediin zvočni čip, ki omogoča kar 6-kanalni zvok, ki v vseh pogledih prekaša standardni AC'97, ki ga številni proizvajalci naborov tako radi zapečejo v svoje čipe. Zanimiva je še možnost, da lahko izbirate med Promisovim krmilnikom ali tistim,...

0 komentarjev

Test SOYO matične plošče

vir: Hexus
Hexus - SOYO je kar poznano ime med proizvajalci matičnih plošč, saj so že zelo zgodaj začeli v svoje izdelke vključevati tudi razne overclockerske zmogljivosti. In ljudje so bili srečni, da so lahko navijali svoje procesorje. Toda kmalu so ugotovili, da plošča ne sme biti samo zmogljiva ampak tudi lepa. SOYO-v odgovor na nove zahteve je bila Soyo SY-K7V Dragon, ki danes ni sicer zmogljivostni prvak, saj bazira na naboru KT266, vendar ponuja kar nekaj lepotnih dodatkov. Prvo, kar bodo opazili številni je lepa črna...

2 komentarja

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč poslujejo bolje

The Register - Izgleda, da se stvari na računalniški sceni počasi umirjajo in da se poslovanje spet vrača na zeleno vejo. Morda ne pri vseh podjetjih, vendar če gledamo proizvajalce matičnih plošč, bo prejšnja trditev kar držala. V povprečju so proizvajalci matičnih plošč avgusta prodali za 20 % več izdelkov kot julija. Vzrok za malce bolj živahno trgovanje so predvsem plošče za procesorje Pentum4 na naborih i845 in i850, ki so zadnje čase kar precej popularne, vendar ne smemo pozabiti tudi na plošče za AMD-jeve procesorje, ki so se prav tako odrezale dobro. ABIT navaja, da je avgusta prodal 250000 matičnih plošč, kar je za 56 % več kot v juliju. 20 % teh plošč je bilo namenjenih AMD-jevi platformi. ABIT bi lahko prodal še malenkost več plošč, vendar pa so mu to preprečili večji proizvajalci, ob katerih ABIT izgleda kot drobtinica. Elitegroup je prodal 1,4 milijona matičnih plošč, MSI, ASUS in Gigabyte so čez avgust sicer povečali prodajo, vendar pričakujejo, da bo septembra ta še večja,...

0 komentarjev

Še več testov KT266A

več strani - Da je VIA izdala nov DDR nabor, ki se imenuje K266A, vam je povedal že Pretorijanec, vendar pa je gotovo marsikdo podvomil v test na VIA Hardware, kjer imajo kar precej prijateljske odnose z Vio in Viinih izdelkov gotovo ne kritizirajo tako, kot kakšne druge neodvisne strani. Teste so opravili še na:

0 komentarjev

AOpnu gre na otročje

Hartware.net - Hehe, AOpnovce pa je dizajniranje barvastih matičnih plošč očitno čisto prevzelo. Vsaka nova matična plošča, ki jo najavijo, je namreč kake zanimive barve (spomnite se samo roza plošče z belimi smajliji ). Tudi dve novi KT266 platki, AK77 Pro in AK77 Pus, se lahko "pohvalita" z zanimivo barvo - vijolično. Drugače gre za povsem klasični plošči s 3 DIMM režami za PC1600/2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režami, integriranim AC97 zvokom ter overclockerskimi zmožnostmi. Aja, razlika med ploščama je v tem, da bo Plus verzija opremljena s Promisovim IDE RAID krmilnikom.

1 komentar