»

Windows 10 bo imel 'novo' jedro

Windows 10 povsod, na računalnikih, tablicah, mobilnih telefonih, konzolah in še kje, popolnoma poenoten v poimenovanju

vir: Neowin
Neowin - Pri Microsoftu so potrdili, da bo Windows 10 uporabljal novo verzijo jedra, jedro NT 10. Novo bo pravzaprav samo ime, kot poročajo pri Neowinu. Velikemu preskoku v številkah navkljub, bo jedro NT 10 praktično identično jedru NT 6.4, razen prihodnjih sprememb, ki jih jedro NT 6.4 ni bilo deležno do preimenovanja. Novo ime je zgolj poenotenje poimenovanja, saj se to v prejšnjih verzijah ime operacijskega sistema (Windows 7, Windows 8 in Windows 8.1) ni ujemalo z verzijo jedra.

Jedro NT (New Technology) se je začelo z verzijo 3.1 kot zamenjava jedra MS-DOS za zahtevnejše uporabnike, operacijski sistemi Windows, osnovani na jedru NT, naj bi sicer živeli ločeno življenje od širši potrošnji namenjenih Windows 1.x, 2.x in 3.x ter kasneje Windows 9x ter Windows...

49 komentarjev

Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Slo-Tech - Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene...

19 komentarjev

Prvi posnetki Windows 9

WinFuture.de - Na internet so pricurljali posnetki nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema, ki ga provizorično imenujejo Windows 9 in naj bi v javno beta verzijo prilezel še to jesen (omenja se 30. september), do končne prihodnjo pomlad.

Nemški spletni strani WinFuture in ComputerBase sta objavili prve posnetke, kako bo videti uporabniško okolje v Windows 9. Kasneje je na splet ušel še videoposnetek uporabe novega operacijskega sistema, ki je pripet spodaj.

Verzija, ki jo opazujemo, je tako imenovani Technical Preview (interno gre za Windows 6.4 Build 9834; Windows 8.1 pa je interno Windows 6.3 Build 9600), ki naj bi bila javnosti dostopna konec meseca. Tako se sistem tudi uradno imenuje,...

212 komentarjev

Za otvoritev konference Build obilica novosti

Bo to štart meni v Windows 9?

vir: The Verge
The Verge - Danes se je v San Franciscu začela tridnevna Microsoftova konferenca Build, že na otvoritveni predstavitvi pa smo videli obilico (pravzaprav večino) novosti. Če začnemo z dolgo pričakovanim in večkrat pobeglim posodobitvenim paketom za Windows 8.1. (t.i. Update 1), ta prihaja 8. aprila. Sprva smo slišali govorice, da prihaja že marca, kar je bilo, roko na srce, s konferenco Build v začetku aprila malo verjetno, čemur so sledile napovedi, da prihaja v aprilu. To se je izkazalo za resnično, a je bolj pomemben podatek, da bo Update 1 bolj prijazen uporabnikom na namizju, ki nimajo na dotik občutljivega zaslona - z računalnikom torej upravljajo prek tipkovnice in miške. Uporabniki bodo namreč imeli večji nadzor nad...

30 komentarjev

HP nazaj na Windows 7

CNet - Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se...

95 komentarjev

Windows 9 že aprila prihodnje leto?

SuperSite for Windows - Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

...

172 komentarjev

Windows 8.1 je prispel

Bolj barvito ozadje štartnega zaslona

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je na svoji spletni trgovini z včerajšnjim dnem uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 omogočil prenos paketa, ki operacijski sistem nadgradi na Windows 8.1. Nadgradnja je za uporabnike Windows 8 brezplačna, medtem ko bodo morali ostali, ki licence za lani predstavljeno verzijo Oken še nimajo, Windows 8.1 kupiti v škatli. To bodo lahko naredili že danes.

Novosti, ki jih prinaša osvežitev Microsoftovega namiznega in tabličnega operacijskega sistema, smo večinoma že omenjali. Vrača se gumb start, ki sicer ne odpre štartnega menija, kot vse do Windows 7, temveč štartni zaslon, ki ga poznamo že z Windows 8 in do katerega se je dostopalo s postavljanjem kazalca na spodnji levi vogal zaslona. Štartni zaslon bo po novem na ozadju imel isto sliko, kot...

270 komentarjev

Razvoj Windows 8.1 je končan

ZDNet - Več virov poroča, da je Windows 8.1 dokončan in pripravljen za izid. Čeprav se ima slednji zgoditi šele 17. oktobra, Microsoft vsak operacijski sistem dokonča že nekaj mesecev prej in ga pošlje proizvajalcem programske opreme, strojne opreme ter sestavljavcem računalnikom, da lahko prilagodijo svoje izdelke za nov operacijski sistem. Pravijo, da je Windows v fazi RTM (released to manufacturers). To se je zgodilo ta konec tedna.

Hkrati običajno kaj kmalu po temnejših koncih interneta zaokrožijo te verzije, tako da tistim najbolj neučakanim ni treba čakati do uradnega izida. Verzija, ki jo je Microsoft blagoslovil kot končno, se imenuje build 9600. Uradno najavo, da je to res tako, pričakujemo ta teden. Microsoft je doslej še pred izidom škatlaste verzije...

76 komentarjev