»

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

vir: Intel
Intel - Le slab mesec po AMDju imamo tudi osvežitev Intelove linije strežniških procesorjev, saj so v Santa Clari splovili tretjo generacijo čipov Xeon Scalable, na osnovi arhitekture Ice Lake SP.

Intelove serije strežniških procesorjev v arhitekturnem smislu tradicionalno zaostajajo za prenosniškimi in namizniškimi, zato je bila pri posodobitvi čipov tokrat še vedno na redu arhitektura Ice Lake, čeprav smo jo v napravah za domače uporabnike videli že leta 2019. V podjetju so jo prvotno nameravali na trg poslati že lani, a so jo kot večino stvari močno zaznamovale Intelove težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Tretja generacija strežniških čipov Xeon Scalable, na podlagi Ice Laka SP, je tako bistven napredek glede na prejšnje Xeone, saj gre za prve Intelove strežniške procesorje na 10 nanometrih, toda v tržnem smislu zaostajajo za AMDjem, potrebno pa je omeniti tudi rastočo konkurenco rešitev na osnovi Arma, kot sta Amperova Altra in Amazonov Graviton2.



Novi Xeoni Scalable so...

17 komentarjev

Intelovi Xeoni na arhitekturi Haswell prinašajo 18 jeder

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Intel pomladil svojo družino strežniških procesorjev Xeon E5-2600, ki v tretji generaciji prinaša arhitekturo Haswell-EP in 22 nm-tehnologijo izdelave. Lani predstavljeni Xeoni E5-2600 V2 so bili sicer prav tako 22 nm, a še na Ivy Bridgeu. Novi procesorji imajo od štiri do osemnajst jeder, medtem ko je imela stara garda največ dvanajst jeder.

Procesorji prihajajo v 29 različicah različnih števila jeder, frekvenc in porabe električne energije. Poleg tega bodo lahko večji kupci naročili prilagojene verzije. Novosti so podpora za pomnilnik DDR4 (2133-3200 MHz), hitrejši povezave med jedri QuickPath Interconnect z 9,6 Gtps (milijard prenosov na sekundo), izboljšana učinkovitost (110 odstotkov...

43 komentarjev

CES 2014: Nvidia Tegra K1 kakor iz vesolja

AnandTech - Za krog v žitnem polju, ki so ga opazili prejšnji teden v Kaliforniji, niso bili krivi vesoljci, temveč Nvidia. V premišljeni promocijski potezi so na polje narisali obris čipa s številkami 192 v Braillovi pisavi. S to potezo so želeli povedati, da je nov čip Tegra K1 tako napreden, kakor da bi ga bili izdelali vesoljci, če seveda predpostavimo, da so superinteligentna rasa in ne kakšne na sevanje odporne bakterije. Pa poglejmo.

Novi čip Tegra K1 (dejansko gre za generacijo Tegra 5) ima 192 jeder, s čimer želi Nvidia zabrisati mejo med mobilnimi napravami in zmogljivi računalniki. Tudi mobilne naprave so lahko superzmogljive, se glasi njihovo sporočilo. Tako smo dobili Tegro K1 na arhitekturi Kepler s 192 jedri s...

49 komentarjev

Znani prihajajoči modeli Intelovih procesorjev Haswell

vir: Neowin
Neowin - Intelu je pobegnil obsežen seznam procesorjev, ki jih bodo najverjetneje izdali nekje v drugem četrtletju prihodnjega leta. Gre za namizne izvedenke čipov, izdelanih na arhitekturi Haswell. Gre za novo arhitekturo,še vedno izdelano na 22 nm. Gre torej za Tock v Intelovem programu Tick (pomanjšanje stare arhitekture) Tock (nova arhitektura na istem proizvodnem procesu).

Kar se tiče samih modelov procesorjev ni nekih večjih sprememb. Situacija je bolj ali manj enaka trenutni, le da bodo procesorji del serije 4000, namesto 3000 (kar sovpada s 4. generacijo mikroarhitekture Core). Vgrajeno bo grafično jedro iz družine HD 4600, kar pomeni nadgradnjo glede na jedro HD 4000 iz procesorjev Ivy Bridge. Na vrhu bosta novinca Core i7-4770 in 4770K, kjer je drugi odklenjen. Tekla bosta pri 3,7 oz. 3,6 GHz ter se sama navila do 3,9...

145 komentarjev

Izšli novi Xeoni Westmere-EX

vir: ZDNet
ZDNet - Intel je včeraj izdal nove procesorje iz družine Xeon (Westmere-EX), ki prinašajo vrsto novosti in so namenjeni uporabi v strežnikih v podatkovnih centrih in drugih aplikacijah s potrebo po veliki računski moči.

Ključne izboljšave so podpora do 10 jedrom s 40 odstotkov večjim izkoristkom kot v prejšnjih verzijah, 32 nm-tehnologija izdelave, izboljšana energijska učinkovitost, 35 novih sistemov v družini E7 in 18 novih procesorjev za strežnike z dvema, štirimi in osmimi ležišči (možna razširitev vse do 256).

Procesorji iz družine E7 bodo stali od 774 dolarjev za najskromnejši model do 4616 dolarjev za Xeon E7-8870 (10 jeder, 2,4 GHz, 30 MB predpomnilnika), medtem ko se bodo cene družine...

4 komentarji

AMD razkril podrobnosti Bulldozer in Bobcat arhitektur

Ontario APU

vir: AnandTech
AnandTech - Na 22. konferenci Hot Chips, katera vsako leto poteka na Stanfordski univerzi, je AMD razkril nekaj podrobnosti o zasnovi njegovih prihajajočih procesorjev. Pri Anandtechu so spisali obširen članek na to temo.

Naj ponovimo, AMD pripravlja nove procesorje za vse tri segmente trga (low end/low power, mainstream, high end), temelječe na arhitekturah Bobcat, Llano in Bulldozer. Kjer bo Lliano le derivat obstoječega Phenoma II, so pri preostalih dveh AMDjevi inženirji konkretno zavihali rokave.


Bobcat - Atom s podporo dinamičnemu razvrščanju ukazov

Zaradi želje po zmanjšanju porabe energije je bil Atom prvi Intelov procesor po P6, ki ni podpiral neurejenega izvajanja ukazov, čeprav omenjena tehnika zaradi izogibanja podatkovnim nevarnostnim zmanjša zastoje v cevovodu in posledično precej...

104 komentarji