»

Zvočne kartice optimizirane za igre?

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek - kako so zvočne kartice optimizirane za igre. Kot kaže ni dvoma o tem, da te bi bile. Na test so postavili 5 zvočnih kartic: nForce APU, Audigy2, Realtek ALC 650, Herculess Fortissimo 3 ter C-Media CMI8738 in jih testirali v nekaj igrah. V vseh testih je zmagal Nforcev APU, čeprav mu je Creativov Audigy2 neprenehoma dihal za ovratnik. Članek ni dolg - verjetno pa bo za marsikoga zanimiv. Klikot!

2 komentarja

VIA P4B Ultra

HotHardware - Verjetno veste, da je ob prihodu Pentiuma 4 na trg VIA imela nekaj problemov z izdajo svojega veznega čipovja za ta procesor. Od Intela namreč niso mogli dobiti blagoslova za izdelavo, zato se je njihov produkt slabše prodajal in je težje konkuriral ostalim. Kljub manjšemu uspehu VIA vztraja pri prodaji, saj ima dovolj utrjen položaj na trgu, da si lahko privošči manjše izgube. Tako so tukaj izdelki, ki temeljijo na novem čipovju, P4X400.

Na HotHardware so si ogledali eno od takšnih plošč, ki jo je v celoti izdelala VIA, in sicer P4B Ultra. Podpira vse Socket 478 procesorje s FSB-jem 400/533 Mhz. Ima tri mesta za DDR module, najvišja uradno podprta hitrost pomnilnika pa je DDR400. PCI rež je 6, AGP reža pa podpira...

3 komentarji

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

Chaintechove plošče

X-Bit Labs - Na izdajo novih plošč se pripravljajo tudi pri Chaitechu, saj si nočejo pokvariti dokaj dobrih poslovnih rezultatov, ki jih dosegajo zadnji čas. Pripravljajo nam 3 matične plošče, ki bodo znale upravljati samo s pomnilnikom DDR SDRAM.
Zanimivi sta CT-7SJD in CT-7SJR, ki bosta razširili ponudbo hudo zignoriranega a še vedno odličnega SIS-ovega nabora 735. Obe bosta narejeni v formatu ATX, 3 DIMM vtičnice pa bodo poskrbele za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Na ploščah bo še 1 AGP 4x in 6 PCI rež ter 6-kanalna CMI 8738 zvočna kartica. CT-7SJR se bo od prve razlikovala po vgrajenem IDE RAID krmilniku.
CT-7VJD2A se bo nagibala bolj na Viino stran, saj bo osrednji nabor tukaj VIA KT266A. Plošča bo manjša izjema, saj bo podpirala tako DDR, kot tudi navadni PC133 SDRAM (za oba tipa pomnilnika bosta na voljo 2 DIMM vtičnici). Na plošči ne bodo manjkali niti 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 1 CNR slot. Za nezahtevne pa bo tu še zvočni čip CMI 8738. ...

0 komentarjev

Štiri nove Soltekove Tualatinske plošče

X-Bit Labs - Predstavitev najnovejšega 1.2 GHz Celerona, ki bazira na jedru Tualatin in vsebuje kar 256 KB L2 predpomnilnika, je AMD-jevim Duronom kar pošteno pristrigla peruti, saj je Intel s tem procesorjem spet začel ovajati cenejši trg. Številnim proizvajalcem pa je predstavitev novega Celerona vzpodbudila, da so svoje inženirje nagnali za risalne deske risat načrte za nove skupke tiskanega vezaj, ki so še vedno potrebni za nemoteno delovanje procesorja. Med prvimi je svoje načrte razkril Soltek, ki je predstavil 4 nove matične plošče, ki jih je razvrstil v dve družini:
  • SL-65EP-T / SL-65EP+-T bodo plošče, ki bodo izdelane v formatu ATX in bodo vse po vrsti bazirale na Intelovemu najnovejšemu 815EP B-step naboru, ki je trenutno najboljša rešitev za Tualatine. Plošče se bodo ponašale še s 3 DIMM režami, v katere pa bo šlo samo 512 MB PC133/PC100 SDRAM pomnilnika. Tukaj so ga Intelovci malce polomili, saj je 512 MB danes postala nekakšna spodnja meja. Pole malce omejene pomnilniške...

0 komentarjev

Tudi ECS podpira VIA P4X266

X-Bit Labs - Ne vem, ali se je VIA s svojim najnovejšim P4X266 odpovedala tradiciji hroščatih naborov ali pa proizvajalce privlači samo cena, saj je P4X266 občutno cenejši od dragega in manj zmogljivega i845 SDRAM nabora. ECS gotovo privlači oboje, saj je to podjetje najavilo kar tri nove plošče na tem Viinem še vedno precej spornem naboru:
  • P4VXASD bo plošča narejena v obliki ATX in bo podpira Socket423 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 2 reži, ki bosta podpirali SDRAM in 2 reži, ki bosta podpirata PC2100 DDR SDRAM. Na njej bodo 4 PCI, 1 AGP 4x in 1CNR reža, ATA/100 krmilnik, integrirana AC'97 zvočna in 10/100 LAN kartica.

  • P4VXAD bo plošča, ki bo prav tako narejena za faktor ATX in bo za razliko od prej omenjene plošče podpirala novejše Socket478 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 3 DIMM reže, v katere bomo lahko vtaknili PC2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Na njej bomo prav tako našli podporo ATA-100 in zvoku AC'97, ter 10/100 LAN kartico (Realtekov RTL8100 čip)

  • P4VXMD, bo plošča,...

0 komentarjev

FIC-ove i845 matične plošče

X-Bit Labs - Čeprav so Petniumi4 v navezi z i845 prav nesramno počasni, se večina proizvajalcev raje odloča za ta nabor, kot pa za konkurenčni P4X266, saj se za slednjega še vedno ne ve, kakšna bo njegova usoda, če Intel dobi tožbo. Nekaj hazarderjev, ki računajo na srečen razplet je že najavilo P4X266 izdelke, medtem ko se drugi raje opirajo na Intelovo zvestobo in na malce slabše zmogljivosti i845. Tak je tudi FIC, ki samo za nas pripravlja naslednje plošče na i845:
  • VC11 bo ATX plošča, ki bo opremljena s tremi DIMM režami, ki bodo podpirale do 3 GB SDRAM pomnilnika, 1 AGP, 5 PCI in 1 CNR režo. Plošči ne bo tuja tudi podpora ATA/100 kontrolerja, AC'97 integrirana zvočna kartica in mrežna kartica.

  • VC31 bo MicroATX plošča, ki bo opremljena s samo dvemi DIMM režami, ki bosta podpirali do 2 GB PC133 SDRAM pomnilnika, 1 AGP4x, 1 CNR in 3 PCI režami.

  • Obe plošči bosta podpirali tudi FIC-ovo NOVUS tehnologijo, ki vključuje razne pripomočke, kot so Overclock Partner, Logo Genie, BIOS Guardian in Hot...

0 komentarjev

Test Shuttlove plošče z VIA P4X266 naborom

Accelenation - O zgodovini P4X266 nabora ne mislim izgubljati besed, saj smo ga na Slo-Techu obdelali skoraj do potankosti. Povedal bi samo to, da bo Intel poizkusil storiti vse, da ta nabor nebi prišel na trg. Če mu ne bo uspelo, pa bo poizkusil doseči vsaj zavračanje P4X266 izdelkov v ZDA (ubogi Američani, najprej WTC, potem pa še možna suša prej omenjenih plošč ). Po prvih podatkih mu ne uspeva najbolje, saj se manjši proizvajalci pripravljajo na prvi val. Med malce bolj pogumnimi je tudi Shuttle, ki je sicer poznan proizvajalec matičnih plošč, vendar ne ravno razširjen. Njihov prvi izdelek pa sliši na ime AV40. AV40 je po izgledu povsem klasična matična plošča, ki podpira do 4 GB DDR SDRAM-a, 478 pinske Pentiume4 in vsebuje 1 AGP in 6 PCI rež, ter kar 6 USB vtičnic. Poleg tega pa plošča ponuja tudi overclockerske nastavitve. Kaj pa rezultati? Hja, če bi se P4X266 nabor izkazal za slabega, Intel najverjetneje nebi zganjal takega hrupa, vendar pa se na koncu izkaže, da je P4X266 vse prej kot...

0 komentarjev

Nova P4X266 Pentium4 matična plošča

X-Bit Labs - P4X266 še vedno pridobiva na priljubljenosti predvsem pri manjših ali srednje velikih proizvajalcih matičnih plošč, ki niso odvisni od Intelove volje. Tokrat se je za podporo temu naboru odločil tudi AOpen, ki je izdal ploščo AX47, ki podpira najnovejše 478 pinske Pentium4 procesorje. Plošča ne ponuja kakšnih naprednih dodatkov, ampak sledi že preizkušeni zasnovi: 3 DIMM reže za DDR pomnilnik, 1 AGP 4x, 1 CNR in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice in AC’97 integrirana zvočna kartica. Slike plošče si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Gigabytova plošča

X-Bit Labs - Pentium4 je vsekakor eden izmed najbolj vročih procesorjev (o AMD-jevih Palominih ne duha ne sluha) in prav nič se ne čudim, če proizvajalci matičnih plošč podpirajo P4 kot po tekočem traku. Vendar da ne boste mislili, da so to neki neznani tajvanski proizvajalci, ampak kar priznana podjetja, kot so ABIT, ASUS in Gigabyte. Slednji je pravkar najavil svojo GA-8ITXR matično ploščo, ki ne bo namenjena običajnemu, ampak malce bolj zahtevnemu uporabniku. Temu priča dejstvo, da plošča podpira nabor i850 in pomnilnik RAMBUS. Le tega bo lahko plošča na 4 RIMM režah sprejela do 2 GB. Plošča bo opremljena še z 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, ter 4 USB vtičnicami. Vsebovala bo tudi Creativovo CT5880 PCI 128 zvočno kartico in podporo AC97 zvočnemu kodeku. Poleg zvočne kartice, bo tu tudi integrirana mrežna (LAN) kartica in Promise ATA100 RAID krmilnik. Seveda pa mora Gigabyte tudi upravičiti svoje ime, ki je bil že od nekdaj odraz kakovosti, zato bo ploščo obogatil z navijaškimi nastavitvami,...

2 komentarja

ASUS na i845

X-Bit Labs - Kot sem omenil že v prejšnji novici, je ASUS preveč odvisen od Intela, zato se je odločil, da raje ne bo podprl Viinega P4X266 nabora, dokler VIA ne pridobi Intelove licence. Do takrat bo ASUS raje podpiral najnovejši Intelov i845 nabor. Plošče so že osnovane, njihove specifikacije pa izgledajo precej zanimivo:
  • P4B bo plošča, ki bo podpirala 478 pinske Pentium4 procesorje. Opremljena bo s tremi DIMM režami, ki bodo sprejele do 3 GB PC133 SDRAM pomnilnika (s podporo ECC ali brez). Plošča bo imela še 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, vgrajeno AC'97 zvočno kartico in 4 USB vtičnice. Seveda pa ASUS-u ni vseeno za uporabnike, zato bodo v ploščo vgradili še kup dobrot, kot so JumperFree tehnologija, možnost povezave z malce ponesrečenemu LCD prikazovalniku iPanel, ASUS Post Reporter (glasovno sporočanje napak), ASUS EZ Plug , ki bo omogočal priključitev plošče na navadno napajanje (odlično :)) in ASUS MyLogo, ki bo omogočal izdelovanje lastnih logotipov, ki jih boste lahko kasneje zapekli...

1 komentar

ASUS pripravljen na i845

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč si od prodaje primerkov, ki so namenjeni samo Petnium4 procesorjev, obetajo veliko. Med fanatične podpornike Pentiumov 4 spada tudi največji proizvajalec oz. eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč ASUS. ASUS je znan po tem, da je Intelove P4 nabore sprejel odprtih rok, saj je izdelal kar lepo število i850 plošč, trenutno pa se ukvarjajo še z najnovejšim Borookdale (i845) naborom. Kaj pa Viina P4X266 rešitev? Pri ASUS-u so se odločili, da tega nabora ne bodo podprli, saj nočejo razjeziti Intela, s katerim imajo trenutno precej dobre odnose. ASUS-ove i850 plošče zmo že spoznali. Kaj pa plošče z nabori i845? ASUS se je odločil, da izdela dve različni seriji. To bodo:
  • P4B plošče, ki bodo vsebovale polno ATX podporo, podporo Socket478 Pentium 4 procesorjem, 1 AGP 4x, 6 PCI, 1 CNR in 3 PC133 SDRAM reže. Podpirale bodo tudi AC’97 integrirano zvočno kartico in podporo iPanel-u (vsestranski prikazovalnik, ki pa se ni obnesel po pričakovanjih)

  • P4B-M je...

0 komentarjev

Intel najavil i845

več strani - Drugi veliki dogodek na področju veznih čipovij je Intelova uradna najavitev i845 alias Brookdale čipovja. Seveda gre za Pentum4 čipovje, ki bo delovalo s PC133 SDRAMom. Intelova najava pa nikakor ne pomeni tudi dobavljivosti čipovja... v večjih količinah ga bodo začeli razpošiljati komaj v drugi polovici tega leta. Vse lepo in prav, zanimiva je le ena podrobnost: vsi proizvajalci, ki so najavili i845 plošče, so svoje izdelke opremili s Socket478 podnožjem, ki ustreza Northwood čipom. Tako se utegne zgoditi, da bodo prve i845 plošče morale čakati na ustrezne procesorje z Intelove strani. Kakorkoli že, podpora proizvajalcev novi platformi je ogromna, kar kaže spodnja razpredelnica najavljenih matičnih plošč. Vprašanje je le, ali bodo performanse Pentuma4 sparjenega s PC133 SDRAMom zadostne za vse bolj razvajene kupce.

...
Matična plošča Oblika PC133 DIMM AGP PCI CNR Ostalo Slike
ABIT BL7-RAID ATX 3 AGP 4x 6 1 HPT370 IDE RAID kontroler
POST kontroler
Tukaj!
ABIT BL30 MicroATX 3

5 komentarjev