»

Filmska industrija lani rekordno

Slo-Tech - Ameriška cehovska organizacija filmarjev MPAA redno tarna, da jim piratstvo odžira zaslužke in jih bo vsak hip pahnilo na beraško palico, poslovni rezultati tega ne potrjujejo. V letu 2013 je svetovna filmska industrija svoje prihodke povečala za štiri odstotke na 35,9 milijarde dolarjev, so zapisali v letnem poročilu MPAA.

V ZDA in Kanadi, ki ju MPAA šteje kot svojo domačo produkcijo, je bila rast nekoliko skromnejša in je znašala en odstotek. Zaslužili so 10,9 milijarde dolarjev. To pomeni, da se je delež prihodkov mednarodnega filma povišal na 70 odstotkov (lani 25,0 milijard, predlani 23,9 milijarde), medtem ko je leta 2009 znašal 64 odstotkov. Prihodki filmske industrije tako v Ameriki...

70 komentarjev

Microsoft rekordno v zadnjem četrtletju

Microsoft - Microsoft je v prvem četrtletju novega fiskalnega leta, ki se je zaključilo konec septembra, posloval rekordno. S prodajo so zaslužili 17,37 milijarde dolarjev, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in najboljši rezultat za katerokoli prvo četrtletje v zgodovini, hkrati pa so ustvarili še 5,74 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot lani. S temi rezultati so zgolj za odtenek presegli napovedi analitikov (o prihodkih 17,24 milijarde dolarjev), delnica podjetja pa je zaključku trgovanja ni dosegla bistvene spremembe tečaja v primerjavi z otvoritvenim.

Še vedno velja, da je glavna molzna krava v Redmondu pisarniški paket Office, ki ga prodaja...

14 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

Kinematografi lani z rekordnimi prihodki

Ars Technica - Ameriška filmska organizacija MPAA je objavila poročilo o obiskih in zaslužkih kinematografov v preteklem letu. Prihodki od predvajanja filmov po vsem svetu so lani znašali 31,8 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem. Od tega so tretjino zapravili Američani in Kanadčani. Število obiskovalcev je nekoliko upadlo, a so kinematografi to več kot nadoknadili z zvišanjem cen vstopnic. V Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA) je bila rast prihodkov nekoliko zmernejša in je dosegla pet odstotkov.

Čeprav filmski studii tarnajo nad negativnimi vplivi piratstva, jih v kinematografih ni bilo zaznati. Temu navkljub predsednik organizacije MPAA...

8 komentarjev

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev